Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő dráma, Horvátország tizenegyespárbajban ejtette ki Brazíliát a vb-ről!

2022. december 9., péntek 18:52

A katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében Horvátország tizenegyespárbaj után búcsúztatta Brazíliát, így Luka Modricék jutottak be a legjobb négy közé.

Ötödik alkalommal nézett farkasszemet egymással a történelem során a horvát és a brazil labdarúgó-válogatott, az eddigi négy találkozójuk alkalmával egy döntetlen mellett három dél-amerikai siker született. Így a történelem abszolút Tite csapata mellett állt előzetesen, na meg az is, hogy a brazilok mutatták eddig az egyik legmeggyőzőbb játékot a világbajnokságon. Hozzá kell tenni viszont, hogy Neymarék most találkoztak először komoly játékerőt képviselő válogatottal a vb-n, így közel sem lehetett félvállról venniük a négy évvel ezelőtti vb-ezüstérmes Horvátországot.

Ami a kezdő tizenegyeket illeti, a brazilok a Dél-Korea elleni, 4–1-re megnyert nyolcaddöntő csapatán nem változtattak sehol, míg a horvátoknál Bruno Petkovic helyét Mario Pasalic vette át. A helyszín az Eduation City Stadion volt al-Rajjánban.

A mérkőzés első említésre méltó jelenetét Vinícius Jr. szolgáltatta, de a brazil szélső csavarásában nem volt elég erő, így könnyen ölelte magához a labdát Livakovic kapus. Nyolc perccel később a horvát támadógépezet is megvillant, Juranovic iramodott meg a jobb szélen, majd passzolt jobbra Pasalichoz, akinek a beadásáról az ötösön belül érkező Perisic épphogy  lecsúszott.

20 perc elteltével újra veszélyben volt a horvát kapu, Vinícius próbálkozott egy kapura lövéssel 16 méterről, de a Real Madrid ászának bombáját Gvardiol blokkolta, majd Neymar jobb belsővel 17 méterről a kapushoz emelte a labdát. Negyedórával az első félidő vége előtt Perisic kapott labdát a bal szélen, egy csel után befelé tört, de a 16-os bal sarkáról eleresztett lövése csúnyán a kapu fölé szállt.

Rendkívül jól tartották magukat a horvátok, abszolút nem azt a dominanciát láttuk a braziloktól, mint például a Dél-Korea elleni mérkőzés első félidejében. 

A 39. percben újra Livakovic volt munkában, Neymar a 16-os bal sarkáról végezhetett el szabadrúgást, és bár a sorfalon megpattant a labda, a horvát kapusnak nem okozott gondot a védés.

Nem született tehát gól az első játékrészben, 0–0-lal vonultak 15 perces pihenőjükre a csapatok. Azt sem lehetett mondani, hogy uralták volna a mérkőzést a dél-amerikaiak, teljesen kiegyenlített játék zajlott az első félidőben.

Aztán a folytatásban már magasabb sebességre kapcsolt Brazília, két perc elteltével érkezett egy ordító ziccer: 

Raphinha jobb oldali centerezésébe a menteni igyekvő Gvardiol rosszul nyúlt bele, és a saját kapuja felé pattant a labda, a kapusa azonban kisegítette, és hatalmasat védve óvta meg a horvátokat a góltól.

Két perccel később Neymar ugrott ki ziccerben Richarlison kitűnő kiugratását követően, de a PSG sztárjának az ötös bal sarkáról eleresztett lövését Livakovic lábbal hárította. Újra hatalmas meccset fogott ki a horvátok hálóőre.

Aki a 66. percben újra parádézott: a horvát tizenhatoson belül ide-oda pattogott a labda, amelyet Paqueta hat méterről tűzött kapura, de Livakovic jól mozdult ki, és remekül zárta a szöget, óriási védés volt! Egyszerűen nem találtak rést a brazilok a horvát védelmen.

És ha még nem lett volna ennyi elég a Livakovic-bravúrokból, jött egy újabb, 15 perccel a rendes játékidő vége előtt ugyanaz volt a koreográfia, mint a második félidő elején: Richarlison ugratta ki Neymart, aki ezúttal is képtelen volt túljárni a horvát kapus eszén, öt méterről lőtte rá a labdát, de Livakovic hárított.

Ekkor már nagy fölényben játszottak a brazilok, Horvátország támadásban az égvilágon semmit nem mutatott, minden energiájával védekezett, ugyanakkor hatalmas nyomást nem helyezett Brazília a horvát kapura. 

Az utolsó percekhez közeledve egyre fogyott a brazilok türelme, játékukat egyre jobban tarkította ingerült szabálytalanság és színészkedés.

A hátralévő pár percben újabb brazil ziccer nem alakult ki, így következhetett a 2×15 perces hosszabbítás. A horvátoknak ez már a második túlórájuk volt a katari vb-n, miután a nyolcaddöntőben Japánt tizenegyesek után búcsúztatták.

A ráadás is ugyanúgy brazil mezőnyfölénnyel folyatódott, de a horvátok védelme stabilan állt a lábán, továbbra sem találtak rajta rést a brazilok. A 100. percben a csereként beálló Pedro akrobatikus mozdulattal próbálkozott a kapuba a lőni, de a Thiago Silvától kapott labdát nem tudta beollózni, a játékszert Livakovic könnyedén fogta meg.

Három perccel később, konkrétan a semmiből Petkovic öt (!) brazil védő között tartotta meg a labdát, egyiküket be is bőrözte, majd az érkező Brozovichoz passzolt, aki tisztán lőhetett szemben a kapuval, 16 méterről, de fölé bombázott. A legnagyobb horvát helyzet maradt ki, akkor úgy tűnt, ez volt a meccslabdájuk.

És hamar rá is fizettek erre az elpuskázott lehetőségükre, megtört a jég, és megszerezték a vezetést a brazilok! A 105. percben Neymar Rodrygóval, majd Paquetával kényszerítőzött, elvitte a labdát Livakovic mellett is, és éles szögből, 4 méterről a kapuba bombázott!

Gyönyörű gól volt, 1–0! Ez volt Neymar 77. találata a brazil válogatottban, amivel utolérte a legendás Pelét az örökranglista élén.

De itt még nem volt vége a mérkőzésnek, amikor már szinte mindenki azt gondolta, hogy eldőltek a lényegi kérdések, akkor jött a dráma! 

A 117. percben egy gyors kontra végén Orsic centerezett laposan a bal szélről, Petkovic kapásból tüzelt 14 méterről, ami Marquinhoson megpattant, így Alissonnak esélye sem volt, egyenlítettek a horvátok!

Egészen elképesztő jelenetek zajlottak le, a 120. perc végén 1–1 volt az állás, így következhetett a tizenegyespárbaj!

A tizenegyespárbaj

Luka Modric nyerte a pénzfeldobást, ő pedig úgy döntött, hogy a horvátok kezdjék az orosz rulettet. Az első rúgó Nikola Vlasic volt, aki magabiztosan értékesítette a saját 11-esét. A braziloknál Rodrygo volt az első, de a fiatal támadó megremegett, és borzasztó rossz büntetőjét hárította Livakovic! 

A második párban Lovro Majer szintén magabiztosan, erőből középre rúgta a labdát, Alisson tehetetlen volt. Casemiro volt a második brazil rúgó, de ő már kérdés nélkül a kapu jobb oldalába bombázott. 

A horvátoknál Modric volt a harmadik, a csapatkapitánya higgadtan a kapuba passzolt, szintúgy Pedro is, így három kör után 3–2 volt a horvátoknak. A negyedik körben elképesztően közel járt Alisson a bravúrhoz, de Mislav Orsic hajszálpontosan kilőtte a jobb alsót. 

Marquinhos már úgy állhatott oda a tizenegyeshez, hogy ha hibázik, kiesik csapata a világbajnokságról. A PSG védője pedig a jobb oldali kapufát találta el, így Brazília búcsúzott a világbajnokságtól, Horvátország jutott be az elődöntőbe!

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
Horvátország–Brazília 0–0, hosszabbítás után 1–1, tizenegyesekkel 4–2
al-Rajján, Education City Stadium. Vezette: Oliver (angol)
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Borna Sosa (Budimir, 110.) – Modric, Brozovic (Orsic, 114.), Kovacic (Majer, a hosszabbítás szünetében) – Pasalic (Vlasic 72.), Kramaric (Petkovic, 72.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Brazília: Alisson – Militao (Alex Sandro, a hosszabbítás szünetében), Thiago Silva, Marquinhos, Danilo – Casemiro, Paquetá (Fred, a hosszabbítás szünetében), Neymar – Raphinha (Antony, 56.), Richarlison (Pedro, 84.), Vinícius Júnior (Rodrygo, 64.). Szövetségi kapitány: Tite
Gólszerző: Petkovic, (117.), ill. Neymar (105+1.)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 20899
    Argentína
  • 20632
    Franciaország
  • 9424
    más
  • 8647
    Portugália
  • 5248
    Anglia
  • 3615
    Hollandia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Hannah Mckay / Reuters)

Rovatok