Index Vakbarát Hírportál

Hiába volt fölényben Anglia, Franciaország jutott a négy közé

2022. december 10., szombat 22:03

A címvédő francia labdarúgó-válogatott jutott be utolsóként a katari világbajnokság elődöntőjébe, mivel rendkívül kiélezett meccsen 2–1-re legyőzte a több helyzetet kidolgozó, ám a hajrában büntetőt is rontó Angliát.

Remek vb-teljesítmények, pozitív angol előjelek

Mindkét csapat meggyőzően teljesített a negyeddöntőig tartó úton, az angolok a legtöbb szerzett góllal (12), a legjobb gólkülönbséggel (+10) és a legtöbb, kapott gól nélküli összecsapással (3) a hátuk mögött érkeztek, ebből a franciáknak például még egy sem volt!

Volt viszont három meggyőző sikerük, melyek során Kylian Mbappé öt gólt és két gólpasszt jegyzett, és háromszor is ő lett a mezőny legjobbja. Mentségére szóljon, a semmiről nem döntő csoportzárón csak percek jutottak neki...

A közös vb-múlt angol sikert ígért, de az elmúlt 23 év egymás elleni mérlege azért minimum aggasztó volt a britekre nézve. 

Egy kicsit lehetett attól tartani, hogy a központtól legmesszebb fekvő al-Bajt Stadionban két európai együttes csatáján milyen hangulat lesz (kontinensünkről azért limitált számban érkeztek a drukkerek, és inkább az afrikai, valamint dél-amerikai együttesek szurkolói gondoskodtak az atmoszféráról),  de szerencsére az angolok gondoskodtak erről, majd a rivális is becsatlakozott időnként.

Az állva maradt együttesek közül a franciákat vártuk a negyeddöntő előtt a legjobbnak, de az angolok is ott voltak az élmezőnyben, így a kör legnagyobb párharcát prognosztizáltuk. 

Összefoglaló

Kiegyenlített játékkal indult a mérkőzés, az angolok Phil Foden blokkolt átlövésével nyitottak, a kezdeményezést átvevő franciák Kylian Mbappé megiramodásaival, valamint Olivier Giroud fejesével feleltek az első negyedórában, valódi ziccer nélkül.

Amitől az angolok tarthattak, arra a 17. percben sor került, a Bukayo Sakával szembeni belépőt szabályosnak ítélte meg a játékvezető, a kontra végén pedig Aurélien Tchouaméni 20 méterről remekül lőtte ki a jobb alsót (0–1).

Fel is pörögtek rögvest az angolok, és előbb Luke Shaw szabadrúgásából, majd Harry Kane lövésével veszélyeztettek, de Hugo Lloris mindkétszer hárítani tudott.

A félidő derekán Kane reklamált büntetőt hiába, a videobíró segítségével sem jutott tizenegyeshez Anglia, Jordan Henderson bombájával, mondjuk, ezzel együtt is közel volt az egyenlítés – Lloris védett a bal felsőnél.

A játékrész hajrájában Mbappé fölészálló próbálkozásával a franciák is jelezték, hogy hiba lenne teljesen kirontaniuk az angoloknak, akik a mezőny- és helyzetfölényük ellenére hátránnyal vonulhattak pihenőre.

A fordulást követően rögvest újabb angol lehetőségek érkeztek, egymást követő szögletek után Jude Bellingham 20 méteres lövését ütötte ki a léc alól Lloris, majd Harry Maguire visszafejelt labdája kötött ki üggyel-bajjal a francia kapus kezében.

Nem sokkal később Saka szólói okoztak riadalmat, olyannyira, hogy a másodiknál fel is rúgták a tizenhatoson belül, ezúttal pedig már járt a büntető! A labda mögé Kane állt, és magabiztosan a kapu jobb oldalába helyezett (1–1).

Hirtelen remek kis meccs lett!

Az egyenlítéstől ugyanis hirtelen felpörögtek a franciák, és előbb Adrien Rabiot rúgását kellett hárítania Jordan Pickfordnak, majd Mbappé elviharzása veszélyeztetett, végül azonban nem alakult ki helyzet.

Egyórányi játékhoz érve a rendkívül aktív Saka ezúttal középen futott át a védelmen, a befejezésre viszont már nem maradt ereje, ahogyan Kane 20 méteres lapos labdájára is könnyedén ért le Lloris.

A 70. percben újabb lehetőség adódott az angolok előtt, egy jobb oldali szabadrúgást követően Maguire fejese centikkel kerülte el a jobb alsót, Llorist a kapufa segítette ki, erre Giroud mellészálló bólintását jegyezhettük fel az utolsó negyedóra nyitányán.

A 77. percben Pickfordnak a meccs védését kellett bemutatni Giroud közeli lövésénél, de egy percre rá a Milan támadója így is betalált, Antoine Griezmann bal oldali beadása után fejelt a kapu jobb oldalába (1–2).

Nem sokkal később jöhetett volna az egyenlítés, a videózás után megítélt tizenegyest viszont Kane ezúttal a léc fölé bombázta.

A végjátékban nyomtak az angolok, a végén Marcus Rashford 20 méteres szabadrúgása néhány centit tévedett, de hiába a 15–8-as kapura lövési mutató, a negyeddöntő jelentette számukra a végállomást.

A francia válogatott ezzel a sikerével tehát bejutott az elődöntőbe, ahol a Portugálokat legyőző marokkóval találkozik a fináléba jutásért.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
Anglia–Franciaország 1–2 (0–1)
al-Hor, al-Bajt Stadion, 68 895 néző. Vezette: Sampaio (brazil)
Anglia: Pickford – Walker, Stones (Grealish, 98.), Maguire, Shaw – Henderson (Mount, 79.), Rice, Bellingham – Saka (Sterling, 79.), Kane, Foden (Rashford, 85.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernández – Tchouaméni, Rabiot – Dembélé (Coman, 79.), Griezmann, Mbappé – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Kane (54. – 11-esből), ill.Tchouaméni (17.), Giroud (78.)

Ön szerint melyik válogatott lesz a 2022-es világbajnok?

  • 18513
    Argentína
  • 12371
    Franciaország

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Annegret Hilse / Reuters)

Rovatok