Index Vakbarát Hírportál

„Az álom szép volt, amíg tartott” – megszólalt Cristiano Ronaldo a vb-kudarc után

2022. december 11., vasárnap 16:09

Szombaton hatalmas meglepetésre Marokkó 1–0-ra legyőzte Portugáliát a katari világbajnokság negyeddöntőjében, így véget ért Cristiano Ronaldóék álma, és búcsúztak a világbajnokságtól. Minden bizonnyal utoljára láttuk vb-n az ötszörös aranylabdás Ronaldót.

Összetörve, könnyek között hagyta el a pályát Cristiano Ronaldo, a portugál válogatott csapatkapitánya, miután vereséget szenvedtek Marokkótól a világbajnoki negyeddöntőben. A 37 éves klasszisnak egész pályafutása legnagyobb célja volt, hogy a világ tetejére vezesse hazáját, és bár az Európa-bajnokságot megnyerte 2016-ban, a vb-cím nem jött össze ezúttal sem. A kudarc után először a közösségimédia-felületén szólalt meg a klasszis. 

Szerencsére számos nemzetközi címet nyertem már, többek között az Európa-bajnokságot Portugáliával, de a legnagyobb álmom mindig is az volt, hogy hazámat a világ tetejére vezessem, és világbajnokságot nyerjek Portugáliával. Ezért küzdöttem. Keményen küzdöttem ezért az álomért. 16 év alatt öt világbajnokságon szerepeltem, mindig nagyszerű játékosok voltak a csapattársaim, és portugálok milliói támogattak minket. Mindent beleadtam a pályán a sikerért. Soha nem fordítottam hátat a küzdelemnek, és soha nem adtam fel ezt az álmot

– írja Cristiano Ronaldo Instagram-bejegyzésében. 

Az ötszörös aranylabdás portugál klasszis hozzáteszi, szeretné, ha mindenki tudná, hogy az elmúlt hetekben megjelent pletykák, hírek ellenére Portugália iránti elkötelezettsége soha, egy pillanatra sem változott. Leszögezi, soha, semmilyen körülmények között nem fordítana hátat csapattársainak.

Sajnos tegnap az álom véget ért. Nincs értelme most hevesen reagálni a történtekre. Egyelőre nincs több mondanivalóm. Az álom szép volt, amíg tartott. Reméljük, az idő jó tanácsadó lesz, és mindenki levonhatja a saját következtetéseit. Köszönöm, Portugália. Köszönöm, Katar

– zárja gondolatait Ronaldo. 

Már a világbajnokság előtt a média kereszttüzébe került

Cristiano Ronaldo már november közepén – mielőtt elutazott volna a portugál válogatottal a világbajnokságra – felhívta magára a figyelmet Piers Morgannek adott interjújával. A 37 éves támadó többek között azt is elmondta, hogy elárulva érzi magát a Manchester Unitednél, és nincs meg a tisztelet edzője, Erik ten Hag felé sem. Ronaldo azt is kritizálta, hogy első manchesteri időszakához képest semmilyen előrehaladást, fejlődést nem tapasztalt a klubnál. 

Ennek hamar meg is lett az eredménye, a világbajnokság alatt a Manchester United bejelentette: közös megállapodással felbontották Cristiano Ronaldo szerződését, így jelenleg klub nélküli az ötszörös aranylabdás támadó. Katarban sem volt nyugta a klasszisnak, számtalan olyan pletyka, híresztelés látott napvilágot vele kapcsolatban, miszerint akár el is hagyná a válogatottat a torna alatt, miután Fernando Santos szövetségi kapitány a kispadra száműzte, és kikerült a kezdőcsapatból. 

Ronaldo ezeket a híreket azonnal cáfolta, és leszögezte: soha, semmilyen körülmények között nem hagyná el a portugál nemzeti csapatot. Új klubjával kapcsolatban is több hír jelent meg, a legtöbb arról szólt, hogy az arab világban köthet ki, csillagászati fizetésért cserében, de ezt az állítást is hamar tagadta a támadó. 

Egy dolog biztos, a futballtörténelem egyik legkiválóbb labdarúgója pályafutása végéhez közeledve könnyen lehet, hogy közel sem ezt a lezárást képzelte el. 

Arról, hogy milyen okok miatt érezhette Santos, hogy a kispadra kell tennie Ronaldót, illetve mennyiben volt jogos utólag a döntés a Sportcast vb extra legutóbbi epizódjában a Portugáliában élő és a Braga kötelékében videóelemzőként dolgozó Pap Marcelo segítségével kerestük a válaszokat.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
Marokkó–Portugália 1–0
Al-Tumama Stadion, 44 198 néző. Vezette:  Facundo Tello (argentin)
Marokkó: Bunu – Hakimi, Szaissz (Dari, 57.), Jahia, el-Jamik – Unahi, S. Amrabat, Amallah (Seddira, 64.) – Zijes (Abuklal, 81.), en-Nesziri (Benun, 65.), Bufal (Dzsabran, 81.). Szövetségi kapitány: Valid Regragi
Portugália: Diogo Costa – Dalot (Horta, 79.), Pepe, R. Dias, Guerreiro (Cancelo, 51.) – Bernardo Silva, R. Neves (Ronaldo, 51.), Otávio (Vitinha, 69.), B. Fernandes – Joao Félix, Goncalo Ramos (R. Leao, 69.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerző: en-Nesziri (42.)
Kiállítva: Seddira (90+2)

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok