Index Vakbarát Hírportál

Az Álom, ami elhozhatja a megváltást Messiéknek

2022. december 11., vasárnap 12:50

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség bemutatta az al-Hilm, azaz „Az Álom” névre keresztelt labdát, amellyel a katari világbajnokság döntőjét is lejátsszák majd.

Az új labda egyedi grafikai dizájnnal rendelkezik, ami megkülönbözteti a verseny során eddig használt al-Rihlától (azaz „Az Utazástól”).

Az al-Hilm az elődöntőben mutatkozik be a nagyközönségnek, így az Argentína–Horvátország-találkozón láthatjuk először éles körülmények között, majd a Franciaország–Marokkó-ütközeten, hogy aztán a bronzmeccsen és a döntőben is feltűnjön.

Az al-Rihlához hasonlóan úgynevezett „connected ball” technológiát használnak hozzá, ami megkönnyíti például a leshelyzetek gyorsabb és pontosabb meghatározását is.

A játékosok helyzetadataival kombinálva az új fejlesztés azonnali adatokat kínál az optimális döntéshozatalhoz a labdában található szenzorok segítségével, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásával.

A FIFA futballtechnológiai és innovációs igazgatója, Johannes Holzmüller elmondta:

Az összekapcsolt labdás technológia fejlesztésével az Adidas lehetővé tette, hogy egy újabb fontos információs réteg álljon rendelkezésére a videobírós technológiának. A labdából származó adatok új betekintést engednek a pályán történtekbe.

Ahogy nagyjából mindenhol a vb-vel kapcsolatban, az új labdánál is előjön a környezettudatosság kérdése: az al-Hilm az első, kizárólag vízbázisú festékkel és ragasztó felhasználásával készített játékszer, amelyet a mundiál elődöntőjében és helyosztóin bevetnek.

A labda arany alapszínre épít, finom háromszögmintázattal, megjelenítve a Doha városát körülvevő sivatagot, a vb-trófeát és a katari zászlót is.

„Az al-Hilm a sport és a futball világot összehozó erejének fáklyája. A föld minden tájáról emberek milliói követik majd a végjátékot, a sportág iránti szenvedélyük pedig egyesíti a népeket. Sok sikert kívánunk a futball legnagyobb színpadán még versenyben lévő versenyzőknek” – tette hozzá Nick Craggs, a labdagyártó ügyvezető igazgatója.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ
kedd 20.00: Argentína–Horvátország
szerda 20.00: Franciaország–Marokkó 

Ön szerint melyik válogatott lesz a 2022-es világbajnok?

  • 18513
    Argentína
  • 12371
    Franciaország

(Borítókép: Lionel Messi. Fotó: Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images)

 

Rovatok