Index Vakbarát Hírportál

Megvan, mit keresett Oliver Kahn a brazilok vb-búcsúján

2022. december 11., vasárnap 09:12

Őrségváltást hozhat a Bayern München kapujában a 2022-es foci-vb. Miközben az elmúlt évtized meghatározó kapusa, Manuel Neuer pocsékul szerepelt a német válogatottal Katarban, addig a horvát válogatott és a Dinamo Zagreb hálóőre, Dominik Livakovic szárnyal. Sajtóhírek szerint utóbbiból lehet előbbi utódja Münchenben. Főleg úgy, hogy Neuer lábát törte a vb utáni nagy kesergés közepette...

Mint szombaton beszámoltunk róla, Manuel Neuert, a Bayern München és a német válogatott (jelenleg még) első számú kapusát pénteken meg kellett műteni, miután síbalesetben lábát törte. Az előzetes prognózis alapján ebben az idényben már vissza sem térhet a bajor sztárcsapat kapujába a katari foci-vb-n a Nationalelffel igencsak besült hálóőr. Ezt pedig péntek délután már pontosan tudta a Bayern vezetősége, így a vezérigazgatói székben 2021 nyara óta ülő exkapus, Oliver Kahn is.

Egybehangzó német sajtóhírek szerint Kahn azért választotta épp a brazil–horvát negyeddöntőt, mert a találkozón Neuer lehetséges új riválisát szerette volna személyesen is szemügyre venni. Ez a rivális pedig nem más, mint az európai együttes kapujában a vb-n parádésan teljesítő Dominik Livakovic.

A Dinamo Zagreb hálóőre két tizenegyespárbajban is hőssé vált, a brazilok kiejtése után konkrétan ő lett a meccs embere (a tornán már nem először megnyerve az MVP-díjat). A 27 esztendős labdarúgó a szétlövést nem számolva 11 védést mutatott be a mérkőzésen.

A kapus piaci értékét a Transfermarkt a világbajnokság előtt 8,5 millió euróra becsülte, ám sajtóhírek szerint ennek legalább a dupláját, vagy akár még annál is többet, 15-20 milliót kell letennie annak a csapatnak, amelyik szeretné elcsábítani a horvát fővárosból őt. A Dinamo ugyanis jó érzékkel az előző idény közepén 2024 nyaráig meghosszabbította a 39-szeres válogatott labdarúgó szerződését, ezzel a vb utánra sokkal, de sokkal erősebb alkupozícióhoz segítve magát.

A Bayernnél érdekes a kapushelyzet, hiszen a klub két és fél évvel ezelőtt nagy reményekkel szerződtette a német utánpótlás-válogatott Alex Nübelt a Schalkétól, Nübelről pedig szinte mindenki azt gondolta, hosszabb távon hasonló karriert járhat majd be, mint Neuer. Ehhez képest a 2022–2023-as idénye nem alakul túl fényesen az AS Monacóban, amelyhez a Bayernből került kölcsönbe.

A 26 éves Nübel korábban arról beszélt, inkább védene, mint a kispadot koptassa jóval rutinosabb riválisa mögött a Bayernben, az elmúlt hónapokban pedig az is felvetődött vele kapcsolatban, hogy hosszabb távon is a francia ligában maradna, kétéves kölcsönszerződés lejártával sem térne vissza Münchenbe.

Julian Nagelsmann vezetőedző Neuer sérülése után, jelen állás szerint a 34 esztendős cserekapusra, Sven Ulreichre számíthat a Bundesliga tavaszi fordulójában. Ha csak nem sikerül új riválist szerződtetni a posztra: például Livakovic személyében.

A 27 éves kapus még sosem volt légiós, csak két csapatban, nevelőegyesületében, az NK Zagrebben és a horvát rekordbajnok Dinamóban védett csak eddigi felnőttkarrierjében.

Livakovicot legközelebb kedden este láthatjuk a vb-n, Horvátország Argentínával meccsel a döntőért.

Arról, hogy a horvát kapus valóban lehet-e Bayern München-szintű labdarúgó Bogdán Ádámmal, a Ferencváros jelenlegi, a Liverpool korábbi magyar válogatott hálóőrével is beszélgettünk a Sportcast vb extra vasárnapi epizódjában.

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Sebastian Widmann/Getty Images)

Rovatok