Index Vakbarát Hírportál

Annak a titkát is megtudtuk, Messi hogyan volt képes túljárni Livakovic eszén

2022. december 14., szerda 20:53

Dominik Livakovic alighanem a katari világbajnokság legjobb kapusa, hiszen eddig négy tizenegyest hárított; hármat Japán, egyet Brazília ellen. Lionel Messi azonban kedd este túljárt a csodakapus eszén, az első félidőben megítélt tizenegyest kíméletlenül bevarrta a bal felső sarokba. A mérkőzés hőse utóbb elárulta a TyC Sportsnak, minek köszönhette a magabiztos ítélet-végrehajtást.

Kedd este nem lehetett volna olyan feladatot Lionel Messi elé tenni, amit nem tud megoldani. Mondjuk, berúgni a tizenegyest Dominik Livakovicnak, a horvát kapusnak nem volt egyszerű, hiszen a Dinamo Zagreb játékosa addig már nem kevesebb, mint négy büntetőrúgást hárított; hármat Japán, egyet Brazília ellen. (Ezen a ponton kell megjegyeznünk, hogy a döntetlenre végződő meccseket eldöntő tizenegyesek technikailag nem büntetők, hiszen nem büntetnek semmiféle szabálytalanságot, egyszerűen a tizenegyespontról végrehajtott rúgások.)

Messi azonban ellentmondást nem tűrően bebombázta a labdát a bal pipába, majd a mérkőzés után elárulta a TyC Sports riporterének, miért volt ilyen könnyű dolga a gyakorlott tizenegyesölővel szemben. (Megjegyzendő, hogy az argentinok csapatkapitánya a vb-n szerzett öt góljából hármat tizenegyesből ért el, egyet viszont kihagyott, mégpedig a lengyelek ellen, amikor Wojciech Szczesny kivédte gyenge lövését.)

Hétfőn gyakoroltam a tizenegyeseket, és ahogy a horvátok tanulmányoztak minket, mi is tanulmányoztuk az ő játékukat – vallotta be Messi. – Beszéltem Rullival és Dibuval (Gerónimo Rulli és Emiliano Martínez, a válogatott második és első számú kapusa), ők mondták, hogy mindig sokáig kivár, mielőtt elvetődne valamelyik sarokra. Így aztán előre eldöntöttem, hogy nem szórakozok, nem várok ki, ahogy a lengyelek ellen tettem, hanem nekifutok, és megküldöm valamelyik felső sarokra. 

Aztán a riporterek persze megkérdezték Martínezt is.

Megfigyeltük Rullival, hogy óriási Livakovic önbizalma, továbbá azt, hogy kivár, aztán kamuból elmozdul az egyik irányba, majd villámgyorsan elvetődik a másikba, de az alsó sarokra. Ezért aztán azt mondtuk Leónak, hogy vegye célba jó erősen valamelyik pipát. és úgy is cselekedett. 

Ezzel Messi tehát ötgólos a vb-n, holtversenyben Kylian Mbappéval.

(Borítókép: Lionel Messi büntetőrúgása a Horvátország-Argentína mérkőzésen. Fotó: Tom Weller / Picture Alliance / Getty Images)

Rovatok