Index Vakbarát Hírportál

Mbappé triplázott, de büntetőkkel Lionel Messi végre világbajnok lett!

2022. december 18., vasárnap 18:56

Argentína ülhetett fel harmadszor a világ trónjára, miután a katari vb fináléjában 2–2-es rendes játékidőt követően 3–3-as 120 perc után büntetőkkel 4–2-re legyőzte a címvédő Franciaországot. A mérkőzésen Lionel Messi duplázott, de így is a mesterhármast jegyző Kylian Mbappé lett a gólkirály – alighanem ez most kevéssé vigasztalja.

Három az igazság – de az argentin vagy a francia?

Ez volt a nagy kérdés, hiszen a dél-amerikaiak 1978 és 1986 után, a franciák 1998 és 2018 után érhettek harmadszor a csúcsra, előbbiek három vesztes finálét (1930, 1990, 2014) tudtak még felmutatni, utóbbiak eddig csak egyszer (2006) hasaltak el az utolsó lépcsőfokban.

A VB-K TÖRTÉNETÉBEN KÉTSZER FORDULT ELŐ DUPLÁZÁS, OLASZORSZÁG 1938-BAN A CSEHSZLOVÁKOK ELLENI SIKERT KÖVETŐEN A MAGYAR CSAPATOT VERTE MEG A FINÁLÉBAN, BRAZÍLIA PEDIG 1958-BAN SVÉDORSZÁG, 1962-BEN CSEHSZLOVÁKIA ELLEN ÉRT A CSÚCSRA – VAGYIS 60 ÉVE NEM TÖRTÉNT HASONLÓ.

A legközelebb ehhez épp a brazilok voltak, akik az 1994-es győzelem után négy évvel a fináléban maradtak alul a franciákkal szemben (mielőtt 2002-ben visszaültek volna ötödször is a csúcsra).

A két együttes negyedszer csapott össze világbajnokságokon, 1930-ban Luis Monti kései találatával nyertek az argentinok 1:0-ra a csoportkörben (végül ezüstig jutottak), 1978-ban Daniel Passarella góljára Michel Platini még felelt, de Leopoldo Luque újabb dél-amerikai sikert hozott össze (2–1) – az akkori házigazda meg is nyerte fennállása első vb-címét.

Legutóbb négy éve játszottak egymással, akkor viszont a franciák visszavágtak. Antoine Griezmann szerzett korán vezetést, és bár a félidő végén Ángel Di María egyenlített, a fordulást követően pedig Gabriel Mercado fordított, az európaiak valósággal átrohantak az ellenfelükön, és Benjamin Pavard és Kylian Mbappé (2) révén 4–2-re fordítottak, Sergio Agüero a végén már csak kozmetikázni tudott (4–3). Ennek a párharcnak a győztese ugyancsak világbajnok lett ugyebár, és ez most is fix volt, hiszen ezúttal a döntőben találkoztak.

Összefoglaló

A szokásos dél-amerikai lelátói fölény ellenére a franciák is igencsak intenzíven drukkoltak, így szenzációs hangulatban indult a finálé.

Az első percekben az argentinok gyorsan mindkét arcukat elővették, előbb Rodrigo de Paul lökte fel két kézzel hátulról teljesen feleslegesen ellenfelét, majd egy szép bejátszás után próbált akrobatikus gólt szerezni Julián Álvarez, más kérdés, hogy már lesen volt, szóval ha bemegy, akkor sem ér.

Nem sokkal később viszont Alexis Mac Allister 20 méteres lökete már vezetést eredményezhetett volna, ha nem épp Hugo Lloris ölében köt ki a labda, mielőtt De Paul próbálkozása Raphaël Varane-ról szögletre vágódott – egyértelműen a Copa América-győztese volt fölényben az elején.

A 16. percben Ángel Di María került remek lövőhelyzetbe, de 16 méteres próbálkozása mezőnygólnak lett volna csak jó – erre már jött egy francia válasz is, Antoine Griezmann szabadrúgása után Olivier Giroud fejese kevéssel szállt a léc fölé.

A félidő derekán aztán a játék képe alapján teljesen jogosan vezetéshez jutottak az argentinok, Di María egy szép csel után büntetőt harcolt ki Ousmane Dembélé mellett, a labdát Lionel Messi a bal alsóba gurította (1–0).

Ez már a hatodik gólja volt a jelenlegi világbajnokságon, amivel lehagyta a rivális Kylian Mbappét az Aranycipőért folytatott versenyben.

A franciák nem tudtak felpörögni, továbbra is az argentinok irányították a mérkőzést, bár lövésig sokáig ők sem jutottak el, amikor igen, akkor Mac Allister bedobást rúgott belőle.

Hanem aztán a 36. percben jött a varázslat, Messi remek pörgetésével Mac Allister lépett ki, aki a hosszún üresen érkező Di Maríához játszott, a csoportkör óta a fináléig összesen nyolc percet kapó szélső pedig közelről megduplázta az előnyt (2–0).

Lionel Scaloni mester húzása tökéletesen bevált, muszáj volt valamit reagálni Didier Deschamps-nak is, és még az első félidőben cserélt kettőt, Giroud-t és Dembélét is lekapta, hogy a marokkóiak ellen remekül beszálló Marcus Thuram és Randal Kolo Muani érkezzen a pályára.

A szünetig ezzel változást, mondjuk, nem sokat ért el, és a fordulást követően is megint Di María került reflektorfénybe, beadását De Paul kapásból lőtte kapura, Lloris ezúttal hárítani tudott.

Egyórányi játékhoz érve pedig pillanatok alatt kétszer is végleg eldönthette volna a meccset az albiceleste: előbb Julián Álvarez lapos lövésére ért le Lloris, majd Di María sokadik remek labdájából Messi került újabb helyzetbe, de ezúttal nem tudott a kapuba lőni.

Az egész francia csapat fáradtnak és enerváltnak tűnt (lehet, hogy mégis hatással volt a játékosokra a katari vírus), a félidő derekán azért Kolo Muani fejesével helyzetfélét már fel tudtak mutatni, aztán a 71. percben Mbappé is megvillant, de a cselei után távoli lövése fölészállt.

Nem jöttek viszont a rohamok, sőt Enzo Fernández tekerése vagy De Paul centerezése után megint Llorisnak kellett játékba avatkoznia.

A 80. percben óriási esélyt kapott a 2018-as győztes, Nicolás Otamendi szabálytalankodott Kolo Muanival szemben a 16-oson belül, Kylian Mbappé pedig a jobb alsóba lőtt, Emiliano Martínez csak beleérni tudott a labdába (2–1).

Kicsit az argentinok ausztrálok és hollandok elleni párharcát idézte fel a meccs, amikor a dél-amerikaiak kétgólos előnyről visszaengedték a meccsbe a riválist.

Két perccel később pedig már egál volt! Messi nem tudott labdát szerezni a félpályánál, Marcus Thuram passzát megint Mbappé juttatta a kapuba, ezúttal a bal alsóba (2–2).

Ezzel pedig már a francia vezette az Aranycipőért folytatott versenyt!

A 87. percben úgy festett, újabb büntetőt lőhetnek a franciák, de Thuram inkább a kontaktot kereste, mint a talpon maradást, így kifelé járt szabadrúgás. 

A végjátékban Mbappé és Messi is eldönthette volna a párharcot, de előbbi lövése egy védőről picit fölé-, utóbbié Lloris kezéről szögletre pattant, jöhetett a hosszabbítás!

Itt eleinte kisebb argentin fölényt láthattunk, majd Mbappé fűzte fel a fél védelmet, brutálisan előretolt francia hadállás mellett, mielőtt a játékrész végén Dayot Upamecano kétszer is elképesztően nagyot mentett a pillanatokkal korábban érkező Lautaro Martínez lehetőségeinél.

A fordulást követően Messi távoli lövését még hárította Lloris, majd Lautaro közeli ziccerét is, de Messi ismétlését már csak a gólvonalon túlról tudták kivágni, megint vezetett Argentína (3–2)!

Ezzel pedig ismét az argentin volt a gólkirály...

A 118. percben viszont jött az újabb fordulat, Gonzalo Montiel kezezése után újabb francia büntető, Mbappé megint magabiztos volt (3–3).

És ismét a francia volt a gólkirály...

A végén még Mbappé bal oldali beadásáról Kolo Muani maradt le centikkel, aztán mindkét kapu veszélyben forgott, de minden kimaradt, így jöhetett a tizenegyespárbaj.

Mbappé harmadszor is belőtte a saját 11-esét, Martínez csak beleérni tudott, Messi viszont pofátlanul simán értékesítette a sajátját. Coman löketét már hárította az argentin kapus, a büntetőkre érkező Paulo Dybala pedig a kapu közepébe helyezett, mielőtt Tchouaméni a jobb alsó mellé lőtt. Harmadszor is eldőlni látszott a finálé. Paredes a jobb alsóba helyezett, ezzel Kolo Muani gólkényszerben volt, és bár ő nem rontott, de Montiel sem, így Argentína lett a világbajnok (4–2)!

Így tehát ahogyan a franciák 1998-ban megakadályozták a brazil címvédést, most a dél-amerikaiak legjobbja tette meg velük szemben ugyanezt. Lionel messi a megannyi elveszített finálét követően tavaly a copa américát, most pedig a világbajnokságot is megnyerte.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
DÖNTŐ
Argentína–Franciaország 3–3 (2–0, 2–2, 2–2) – tizenegyesekkel: 4–2
Loszaíl, Lusail Iconic Stadion, 88 966 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
Argentína: E. Martínez – Molina (Montiel, 91.), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 122.) – Di María (Acuna, 64.), De Paul (Paredes, 102.), E. Fernández, Mac Allister (Pezzella, 116.) – J. Álvarez (La. Martínez, 102.), Messi. Szövetségi kapitány:  Lionel Scaloni
Franciaország: Lloris – Koundé (Disasi, 121.), Varane (Konaté, 113.), Upamecano, T. Hernández (Camavinga, 72.) – Tchouaméni, Rabiot (Fofana, 96.) – Dembélé (Kolo Muani, 41.), Griezmann (Coman, 71.), Mbappé – Giroud (M. Thuram, 41.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Messi (23., 109 – az elsőt 11-esből), Di María (36.), ill. Mbappé (80., 82., 118 – az elsőt és a harmadikat 11-esből)

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Juan Luis Diaz / Quality Sport Images / Getty Images)

Rovatok