Index Vakbarát Hírportál

Emiliano Martínez Iker Casillas 2010-es védését másolta, mindkettő vb-győzelmet ért

2022. december 19., hétfő 08:36

Az As című spanyol sportnapilap párhuzamot vél felfedezni Iker Casillas ikonikus 2010-es védése és Emiliano Martíneznek az Argentína–Franciaország finálé 124. percében bemutatott hihetetlen spárgázása között. Ami biztos: mindkettő megakadályozta a később vesztes, Hollandia, illetve Franciaország győzelmét, és mindkettő világbajnoki címet jelentett Spanyolországnak, illetve Argentínának.

Meghűlt a vér 45 millió argentin ereiben, amikor a vasárnap esti világbajnoki döntő hosszabbításában, a 124. percben Randal Kolo Muani, az Eintracht Frankfurt játékosa egyedül vezette rá a labdát Emiliano Martínezre, az argentinok kapusára. Ha belövi, mindennek vége, Argentína elbukta azt a döntőt, amit már kétszer megnyert, egyszer, amikor 2–0-ra vezetett a nyolcvanadik percig, majd másodszor a hosszabbításban, amikor Lionel Messi 3–2-es vezetéshez juttatta csapatát. 

Ekkor azonban Martínez olyan védést mutatott be, amilyet csak kézilabdakapusoktól látni: szétterpesztette a két karját és a két lábát, egy hatalmas X-et formált, hogy a kapu minél nagyobb felületét lefedje, és reménykedett, hogy Kolo Muani lövése elakad valamelyik testrészében.

Elakadt, méghozzá a bal lábában.

Maradt a 3–3, következtek a tizenegyesek, ezekből egyet kivédett Martínez, egy pedig mellément, és Argentína máris világbajnok volt, harmadszor a történelemben. 

Az As című spanyol lap kísérteties hasonlóságot vél felfedezni Martínez utolsó perces kabinetalakítása és Iker Casillas ikonikus védése között, amit a 2010-es vb döntőjének 62. percében, 0–0-s állásnál mutatott be a spanyol kapus a hollandok egyedül kiugró játékosa, Arjen Robben ellen. (Utólag Casillas elmondta, hogy sokat segített neki az a tény, hogy Robben a játékostársa volt a Real Madridban, és nagyjából kiismerte, tudta, hogy hová fogja rúgni a labdát.)

Nem csoda, hogy Martínez megkapta az Aranykesztyűt, a vb legjobb kapusának járó díjat. Bejárta a világot a közösségi médiában az a különös mód, ahogy a csodakapus ünnepelt a trófea átvétele után:

Az emír tekintete mindent elmond…

(Borítókép: Molly Darlington / Reuters)

Rovatok