Index Vakbarát Hírportál

Közel ötvenmillió dollárt nyertek az argentinok a világbajnoki cím mellé

2022. december 19., hétfő 14:34

A katari labdarúgó-világbajnokságon győztes argentin válogatott 42 millió dollárt is nyert a legrangosabb futballtrófea mellett.

A The Athletic kimutatása szerint a torna összdíjazása 440 millió dollár volt, a csoportkör után búcsúzó csapatok kilencmillióval gazdagodtak.

A nyolcaddöntős válogatottak 13 millió, a nyolc között elvérző együttesek pedig 17 millió dollárral vigasztalódhattak. Az elődöntő vesztesei közül a végül negyedik Marokkó 25 millió, a bronzérmes Horvátország pedig 27 millió dollárt kapott.

A drámai finálét elbukó franciák harmincmillió dollárral térhetnek haza, négy évvel ezelőtt világbajnokként 38 millió dollárt tehettek zsebre.

Azt nem lehet tudni, hogy az argentinok pontosan milyen arányban osztoznak a pénzdíjon, négy évvel ezelőtt a francia játékosok között a teljes jutalom harminc százalékát osztották szét, ez fejenként több mint 350 ezer dollárt jelentett.

A világbajnokságok történetében először 1982-ben osztottak pénzdíjat is, akkor a győzelemért járó jutalom 2,2 millió dollár volt.

Érdekesség, hogy a gigantikus pénzösszegeket megmozgató profi amerikaifutball-liga (NFL) előző idényében a Super Bowl-győztes Los Angeles Rams játékosai fejenként 150 ezer dollárban részesültek, a baseballban (MLB) bajnok Houston Astros sportolói 440 ezer, az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) tavaly győztes Milwaukee Bucks kosarasai pedig 270 ezer dollárt kaptak.

(MTI)

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok