Index Vakbarát Hírportál

Íme egy rangsor, amellyel mindenki vitatkozni fog!

2022. december 20., kedd 19:24

Bárki bármit mond, Pelé még mindig nagyobb vb-hős, mint Lionel Messi. A Loszaíl Stadionban vasárnap játszott Argentína–Franciaország vb-döntőnél azonban még nem látott jobb finálét a világ. A találkozó élvezeti értéke még a felülmúlhatatlannak tartott 1954-es berni döntőét (NSZK–Magyarország 3–2) is űbereli. Mindez a Bild elfogulatlannak nem feltétlenül nevezhető összeállításából derül ki.

A Bild összeállította a történelem öt legnagyobb futballvilágbajnoki hőse rangsorát, továbbá azt is sorrendbe rakta, hogy – a német bulvárlap szerint – melyek voltak a legjobbak az eddigi 22 vb-finálé között.

Egyelőre minden különösebb kommentár nélkül a rangsor, kezdve a hősökkel:

  1. Pelé
  2. Lionel Messi
  3. Diego Armando Maradona
  4. Franz Beckenbauer
  5. Zinédine Zidane

És a legjobb döntők:

  1. 2022 Katar, Argentína–Franciaország 3–3 (tizenegyesekkel 4–2)
  2. 1952 Bern, NSZK–Magyarország 3–2
  3. 1966 London, Anglia–NSZK 4–2
  4. 1970 Mexikóváros, Brazília–Olaszország 4–1
  5. 1998 Párizs, Franciaország–Brazília 3–0

Ami a hősökre vonatkozó magyarázatot illeti, Pelével egy darabig nem lehet versenyezni, mert a 82 éves brazil legenda három vb-t nyert hazája válogatottjával (1958, 1962, 1970), 92 válogatottmeccsen 77 gólt szerzett, ezzel brazil rekorder. Klubjával, az FC Santosszal 17 év alatt 26 hazai és nemzetközi trófeát nyert, pályafutása során 1390 meccsen 1301 gólt lőtt és fejelt.

Van még kérdés?

Lionel Messinek is van már minden lehetséges címe, világ- és olimpiai bajnok Argentínával, továbbá Copa América-győztes; 26 vb-meccsénél többel senki sem rendelkezik (még annyival sem), hétszeres aranylabdás, négyszeres BL-győztes a Barcelonával. 

Maradona vb-arany- és -ezüstérmes, 1986-ban öt-öt góllal és gólpasszal vezette Argentínát diadalra. Két ikonikus gólt is szerzett vb-n, az egyiket kézzel, a másikat lábbal, mindkettőt Peter Shilton hálójába. Kétszeres olasz bajnok, egyszeres UEFA-kupa-győztes. 

Franz Beckenbauer az elegancia szó német megfelelője. Világ- és Európa-bajnok, a Bayernnel háromszoros BEK-győztes, ötszörös Bundesliga-bajnok, és mellesleg definiálta a libero posztját. Ja, és egyike annak a három sportembernek, aki játékosként és edzőként is vb-t nyert. 

Zinédine Zidane az elegancia szó szinonimája franciául. Vb-első és -második, Európa-bajnok, aranylabdás. 2002-ben BL-győztes, a Leverkusen elleni ballábas bombagóljánál szebbet kevesen lőttek. Bl-döntőben biztosan nem. 

A Bild szerint történelmiek ezek a vb-döntők

2022 Katar, Argentína–Franciaország 3–3 (tizenegyesekkel 4–2). Jól emlékszünk, vasárnap történt, valódi futballkrimi volt. 2–0 Argentínának, Mbappé egyenlít, 3–2 Argentínának, Mbappé megint egyenlít, tizenegyesek, ezt már nem bírják cérnával a franciák. És hogy a dramaturgia teljes legyen: Messinek meg kell dicsőülnie, tehát megdicsőül.

1954 Bern, NSZK–Magyarország 3–2. Annál nagyobb favorit még nem volt világbajnokságon, mint Puskásék '54-ben. A csoportban 8–3-ra lemosták a nyugatnémeteket, majd a döntőben 8 perc után 2–0-ra vezettek ugyancsak a nyugatnémetek ellen. Sepp Herberger és az Adidas megfordította a meccset, amikor a 84. percben Helmut Rahn helyzetbe került, Zimmermann, a német rádióriporter belesírta az éterbe: Rahn müsste schiessen! És Rahn lőtt, 3–2, majd a szállóige: Deutschland Weltmesiter! Sokan 1954. július 4-ét tartják az NSZK születésnapjának. 

1966 London, Anglia–NSZK 4–2. Weber a 90. percben kiegyenlít, 2–2, hosszabbítás. Geoff Hurst lövése a léc alsó lapjáról a gólvonalra vágódik, csak Bahramov partjelző látja gólnak, ezzel 3–2 Angliának, majd 4–2 a vége.

1970 Mexikóváros, Brazília–Olaszország 4–1. Itt nincs küzdelem, nincs izgalom, egyik gól szebb, mint a másik, a brazil káprázat miatt került fel a listára.

1998 Párizs, Franciaország–Brazília 3–0. Ezt a döntőt Zidane két fejes gólja és Ronaldo meccset megelőző epilepsziás rohama emeli különlegessé.

(Borítókép: Lionel Messi. Fotó: Elsa / Getty Images)

Rovatok