Index Vakbarát Hírportál

Pelé 100 éves édesanyja még mindig nem tudja, hogy meghalt a fia

2023. január 1., vasárnap 17:35

Pelé húga, Maria Lúcia do Nascimento elárulta az ESPN brazil változatának, hogy Pelé 100 éves édesanyja, Doña Celeste még most sem tudja, hogy fia múlt csütörtökön meghalt. Az idős asszony elmeállapota már meglehetősen zavaros, és bár a lánya közölte vele, hogy fia haldoklik, Doña Celeste nem igazán van tudatában a történteknek. Pelét egyébként hétfőn ravatalozzák fel a Santos stadionjában, majd kedden temetik el.

Pelé édesanyja túlélte 82 éves korában elhunyt fiát, az idős asszony, Doña Celeste már százéves, de nincs igazán tudatánál. Legalábbis erről beszélt Pelé húga, Maria Lúcia do Nascimento az ESPN-nek.

A 100 éves mama már demens

Doña Celeste kulcsszerepet játszott Pelé életében és pályafutása alakulásában. Érdekes részleteket közöl egy argentin internetes újság, a tycsports.com az ifjú Peléről, a december 29-én elhunyt, háromszoros világbajnok labdarúgóról. A játékos önéletrajzából szemezget a website olyan érdekességeket, amelyek nem nagyon voltak ismertek a nagyközönség előtt. A 15 éves Pelének tiltották a dohányzást, az italozást, a rossz társaságot, és azt is a lelkére kötötték, hogy ne csajozzon nyakra-főre. Ez utóbbi intelmet azonban képtelen volt megfogadni...

Edson Arantes do Nascimento karrierje akkor vett lendületet, amikor a 15 éves srácot leigazolta a Santos FC.  Pelé, mert róla van szó, felfedezője Waldemar de Brito volt, a harmincas évek 18-szoros brazil válogatott csatára, aki maga is komoly futballista volt, hiszen játszott az 1934-es világbajnokságon, és 18 válogatottsága alkalmával 18 gólt szerzett, azaz hozta az egygólos átlagot. 

Szigorú szabályok

Mármost, Brito nagyon kemény szabályrendszert tett le a fiatal Pelé elé, akiről egyébként látnoki tehetséggel már akkor kimondta, hogy a világ legjobb futballistája lesz. A szabályzat pontjai a következők voltak: 

Az utóbbi két pontnak az volt a jelentősége, hogy így Pelét nem befolyásolták a róla szóló újságcikkek és rádióriportok.

Hat „hivatalos” gyerek és két lány házasságon kívül

Érdekes egyébként, hogy Pelé jobbára megfogadta ezeket a tanácsokat. (Brito megígérte Pelé anyjának, hogy a fiát a helyes úton fogja tartani, nem fogja hagyni, hogy engedjen a csábításoknak.) Nem dohányzott, nem volt iszákos, ellentétben a nála hét évvel idősebb világhírű játékostársával, a súlyos alkoholista Garrinchával, a rossz társaságot is elkerülte, a nők azonban egész életében központi szerepet játszottak az életében, egyszerűen nem tudott ellenállni a gyengébb nem csábításának. 

Először is háromszor nősült. 

Az úgymond „hivatalos” hat gyerek mellett házasságon kívül is született két lánya. Az egyik, Sandra a kilencvenes években bukkant fel, és a DNS-vizsgálat bebizonyította, hogy valóban Pelé az apja. Sandra 2006-ban rákbetegségben meghalt. A másik, házasságon kívüli lány Flavia Christina, akinek az anyja egy Lenita Kurtz nevű újságírónő.

Pelé a Netflixen sugárzott életrajzi filmben bevallotta: „Ha teljesen őszinte akarok lenni, az az igazság, hogy sohasem tudtam ellenállni a szép nőknek. Jó néhány afférom volt, amelyek közül egyik-másik gyerekkel végződött, de mindig csak évekkel később szereztem tudomást erről.”

Temetés kedden

Pelét az Albert Einstein Kórházból, ahol csütörtökön elhunyt, hétfőn viszik át a Santos stadionjába, az Estadio Urbano Caldeirába, ahol felravatalozzák. Ott 24 órán keresztül, kedden délelőtt tíz óráig róhatják le kegyeletüket a rajongók. Akkor utolsó útjára viszik a városon keresztül Pelé holttestét, a Memorial Necropole Ecuménica nevű santosi temetőbe. A szertartásra egyéb notabilitások mellett Gianni Infantinót, a FIFA elnökét is várják. 

A stadion már sötétségbe borult, a gyász színe az uralkodó, csak az eredményjelzőn látható egy csillogó aranykorona, ami O Rei, a Király jelképe volt...

(Borítókép: Pelé 2017. szeptember 2-án. Fotó: Xavi Torrent/Getty Images for Pele)

Rovatok