Index Vakbarát Hírportál

Nyolc éve ment el a „Bányász”, az Aranycsapat utolsó mohikánja

2023. január 11., szerda 06:13

Nekünk, magyaroknak egyértelmű, hogy a futballtörténelem legjobb olyan válogatottja, amelyik nem nyert világbajnokságot, az Aranycsapat. Sőt, ezt még fokozni is tudjuk: a BBC, mindenféle szűkítő jelző nélkül, minden idők legerősebb futballcsapatának nevezte az ötvenes évek első felének magyar válogatottját. Amelynek utolsó, még élő tagja, Buzánszky Jenő, éppen nyolc éve, 2015. január 11-én költözött el ebből az árnyékvilágból.

Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. 

A futballtörténelem egyik megfejthetetlen rejtélye, miért pont ebben az összeállításban maradt ránk, az utókorra, az 50-es évek magyar Aranycsapata, amikor mindössze négy alkalommal állt fel így ez a Dream Team. Talán azért, mert a csaknem négy éven át tartó veretlenségi sorozat két csúcspontján, az 1953. május 17-én az új római Olimpiai Stadion nyitómérkőzésén és ugyanazon év november 25-én, a Wembley-ben Anglia ellen így álltak fel Puskásék?

Meglehet. Az első, az Európa-kupa megnyerését biztosító siker, a Puskás kettő és Hidegkuti egy góljával elért 3:0 óriási diadal volt, és az évszázad mérkőzésén aratott 6:3 még hatalmasabb. No és azt is tudni kell, hogy a római meccs volt az, amelyen először szerepeltek a mieink a klasszikussá dermedt felállásban. (A másik két meccs, az Évszázad mérkőzését tíz nappal megelőző 2:2 a svédekkel és az 1954. április 11-én a Bécsben, az osztrákok felett aratott 1:0-s győzelem nem sok vizet zavart.)

A bevezetőben említett BBC-cikkről csak annyit, hogy Puskásék mögött az 1997-es, Ronaldo Nazário vezérelte brazil válogatott végzett a második helyen, harmadik a 2010-es spanyol válogatott (Iker Casillas, Sergio Ramos, Puyol, Piqué, Busquets, Iniesta, Xavi, Fernando Torres etc.), negyedik a 2013-as brazil nemzeti tizenegy (Dani Alves, Marcelo, Thiago Silva, Neymar stb.), hatodik az 1974-es holland gárda, a maga totális futballjával, továbbá Krollal, Haannal, Neeskensszel, Reppel, Cruyff-fal, Rensenbrinkkel, és csak hetedik az 1970-es világbajnok brazil Selecao, amelynek összeállítása (Leao – Carlos Albert, Brito, Piazza, Everaldo – Clodoaldo, Rivellino, Gerson – Jairzinho, Tostao, Pelé) legalább annyira kitörölhetetlenül beleégett a memóriánkba, mint Sebes Gusztáv (majdnem) verhetetlen tizenegye.  

Nos hát, ennek az Aranycsapatnak – amelyet a BBC, tehát nem egy jelentéktelen provinciális újságocska tart minden idők legjobbjának – volt az egyetlen vidéki játékosa a dorogi Buzánszky Jenő, akit Öcsi nemes egyszerűséggel csak Bányásznak becézett. 

Hogy milyen futballista volt Buzánszky? Jó. Bővebben? Voltak nála jobbak, de remekül beleillett a Sebes által megálmodott gépezetbe, ahogy például Budai II, a Púpos is, akinél azért Sándor „Csikar” mindenképpen jobb szélső volt…

Buzánszkynak tulajdonképpen az ölébe hullott a jobbhátvéd posztja. A kor kiemelkedő tudású, villámgyors jobb-bekkje, Rudas Ferenc 1950. március 19-én borzalmas térdszalagszakadást és lábtörést szenvedett a kapusával, Henni Gézával történt ütközés nyomán. 

Buzánszky addig egyszer sem szerepelt a válogatottban, bemutatkozására 25 évesen, 1950. november 12-én került sor Bulgária ellen Szófiában (1:1), és attól kezdve az '56-os forradalomig kirobbanthatatlan volt a csapatból.

Még egy gondolat erejéig az ominózus BBC-cikkről… Az angol közszolgálati csatornánál így néz ki a magyar Aranycsapat: Grosics – Buzánszky, Börzsei, Lantos – Bozsik, Zakariás – Czibor, Szusza, Puskás, Hidegkuti, Kocsis. Hm…

Aranycsapatunk megfogyatkozása hosszú, 44 éves folyamat volt. Elsőnek a budafoki Zakariás József hunyt el 1971-ben, mindössze 47 éves korában, utolsónak pedig Buzánszky, a „Bányász” távozott el, életének 90. esztendejében. Négy évvel korábban választották be a Nemzet Sportolói közé.

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat utolsó hírmondója emlékére tíz kérdést tettünk fel olvasóinknak.

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Buzánszky Jenő 2006. január 12-én. Fotó: Földi Imre / MTI)

Rovatok