Index Vakbarát Hírportál

A derbik hétvégéje következik Angliában

2023. január 14., szombat 11:00

Az angol labdarúgó-bajnokság hétvégi, 20. fordulójában szombaton a címvédő Manchester Cityt fogadja a Manchester United, majd vasárnap a listavezető Arsenal látogat észak-londoni ősi vetélytárshoz, a Tottenham Hotspurhöz.

Az MU a játéknap szombati nyitómeccsén a címvédő Manchester Cityt fogadja. Bár leírni is furcsa, de az utóbbi évek egyik legkiegyenlítettebb derbijére van kilátás, a United ugyanis minden sorozatot figyelembe véve egymást követő nyolc mérkőzést nyert meg, és ha megveri a városi vetélytársát is, a leghosszabb győzelmi sorozatot produkálhatja, amióta a legendás Sir Alex Ferguson 2013-ban visszavonult.

Ehhez persze alighanem a címvédő Citynek is lesz egy-két szava, amely négy ponttal áll a United előtt, szerdán viszont vereséget szenvedett a Southamptontól, és búcsúzni kényszerült a Ligakupa további küzdelmeitől. 

Egyértelmű az MU fejlődése az utóbbi időkben, így nagyon nehéz mérkőzés vár ránk

– intett óvatosságra Pep Guardiola, a vendégek mestere a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón, majd így folytatta: „Ahogy a United játszik, nemcsak a topnégyes helyezésért, hanem a bajnoki címért is harcban lehet. Hetek óta nagyszerűen teljesít, nekünk viszont ez komoly erőfelmérő lesz, igazi kihívás, hogy bizonyíthassunk” – mondta a katalán menedzser, aki szerint a városi vetélytárs a legendás Sir Alex Ferguson visszavonulása óta most hasonlít leginkább ahhoz a csapathoz, amelyet a drukkerek megszoktak a vörösöktől.

A hazaiak a téli felkészülés közben megszerezték a holland Wout Weghorstot is, mivel azonban a támadó szerződtetése pénteken 12.00 óra után történt, a szabályok értelmében a hétvégi fordulóra nem nevezhették. A bombaformában futballozó Marcus Rashford ellenben vélhetően ott lesz a kezdőben, aki 

a United legutóbbi hat tétmérkőzésén kivétel nélkül eredményes volt, kedd este duplázott a Charlton Ahtletic elleni Ligakupa-meccsen, így már 15 gólnál jár ebben az idényben.

Októberben a City 6–3-ra nyert az Etihad Stadionban, az MU menedzsere szerint alakulata most bizonyíthatja igazán, hogy azóta mennyit fejlődött. „A statisztikák semmit nem érnek, egy igazság van, az pedig a pályán történik és a végén az eredményjelző mutatja” – mondta a holland mester, aki szerint a bátorságon túl azon múlhat a siker, hogy játékosai elhiszik, igenis legyőzhető a City.

A két együttes egymás elleni mérlegét illetően az imént említett, 6–3-as mérkőzésen Erling Haaland és Phil Foden is triplázott. Az a siker a világoskékek 18. győzelme volt a United ellen a PL-ben, ezzel – a Chelsea-vel és a Liverpoollal közösen – tartják a rekordot az MU elleni nyertes PL-mérkőzéseket illetően. A minden versenysorozatot figyelembe véve sorozatban nyolc megnyert összecsapást maga mögött tudó, negyedik MU legutóbb 2021 márciusában győzte le a Cityt, mégpedig vendégként, az utolsó hazai sikere még régebben, 2020 márciusában született.

Ami a hiányzókat illeti, a védelemből mindkét alakulatnak egy-egy kulcsembert kell nélkülöznie, hazai oldalon Diogo Dalot, a vendégeknél pedig John Stones kénytelen sérülés miatt kihagyni a találkozót.

A mérkőzés 13.30-kor kezdődik, ám nem csak ez lesz az egyetlen városi rangadó a fordulóban, vasárnap 17.30-tól ugyanis a Tottenham az Arsenalt fogadja.

(Borítókép: Marcus Rashford 2023. január 10-én. Fotó: Oli Scarff / AFP)

Rovatok