Index Vakbarát Hírportál

Klopp a szurkolók bocsánatáért könyörgött Brightonban

2023. január 15., vasárnap 10:28

Mély, nagyon mély gödörbe süllyedt a Liverpool labdarúgócsapata. Talán a legmélyebbe, amióta Jürgen Klopp a menedzser, azaz nyolc éve. Szombaton a Brightonban elszenvedett 3–0-s vereséggel talán padlót fogott az együttes, bár ismerjük az ősrégi mondást: mindig van lejjebb. Egy biztos: Klopp a játékosai helyett is szégyelli magát, szombaton a meccs után odament a vendégszurkolókhoz, és kezét összetéve bocsánatot kért tőlük a pocsék produkcióért.

A hatodik vereség az eddigi 18 fordulóból. Az összes meccs egyharmada. Rettenetes. 2023-ban még nem tudott győzni a Liverpool. A kilencedik helyen áll a csapat 28 ponttal, kettővel a Brighton and Hove Albion mögött, amely a szombati győzelemmel előzte meg a vörösöket. Két pontra az utolsó európai helytől (nem BL, csak Európa-liga), amit éppen a legutóbbi legyőzője foglal el. 

Hét és fél hónappal ezelőtt még Bajnokok Ligája-döntőt játszott a csapat a Real Madrid ellenm, illetve az előző idényben Egyetlen ponttal maradt le a Manchester City mögött a PL bajnoki címéért folytatott versenyfutásban.

Most meg a béka ülepe alatt van a csapat. 

Persze van magyarázat, ha csak részleges is: a teljes csatársor (Darwin Núnez, Diogo Jota, Luis Díaz, Roberto Firmino) sérült, továbbá a világ egyik legjobb középhátvédje, Virgil van Dijk, az öreg Jolly Joker, James Milner, aztán Stefan Bajcetic és Arthur Melo. Nem akármilyen névsor.

De ettől még működhetne az egykor félelmetes letámadás, ehelyett csupán lézengenek a pályán Mohamed Szalahék. Szombaton még a labdabirtoklást is „megnyerte” 62:38-ra a Brighton, a kapuralövések aránya 9:2 volt. Nem a Liverpool javára. 

Szegény Klopp nehezen viseli a kudarcokat, már a szombati mérkőzés előtti sajtótájékoztatón elvesztette a fejét, összeszólalkozott az egyik újságíróval: 

Carl, most komolyan… Szerintem tartottam körülbelül 6000 sajtótájékoztatót, amióta Liverpoolban vagyok, és te ebből 5999-en jelen voltál. Mindig más széken ültél, de mindig itt voltál. Azt írsz, amit akarsz, de most tényleg mondjam el neked még egyszer a történetet a pénzről? Hogy felvet bennünket a pénz, és mégsem vásárolunk egyetlen játékost sem?! Ennyi év után még azt hiszed, ennyire hülye lennék? Miért teszel fel olyan kérdést, amelyre a válasz nyilvánvaló, ami itt fekszik az asztalon? Nem értem… Beülsz a kocsidba, elhajtasz ide, Brightonba, és felteszel egy kérdést, amire te is tudod a választ?! Tényleg van pénzünk a bankban, és akkor nem érdekelnek azok a játékosok, akik ott vannak az átigazolási piacon… Igen, négy csatárunk sérült. Mármost, tegyük fel, veszünk még egy csatárt, de ők négyen felépülnek, hála istennek, Darwin hamarosan, a többiek is előbb-utóbb, és akkor hirtelen lesz hét csatárunk, akik közül néhányat még csak be sem tudunk írni a BL-csapatunkba. El kell döntenünk, hogy kit írjunk be, kit hagyjunk ki, az újat vagy valamelyik régit. Ez nem olyan egyszerű probléma a sérültekkel, mint ahogy azt ti gondoljátok.

Szóval, a mindig mosolygós és viccelődő Klopp most szomorú, ingerült és feszült. 

A Brighton-meccs után odament a vendégszektorhoz, összetette a kezét, és úgy könyörgött bocsánatért:

A szurkolók egyelőre még szeretik Kloppot. Az az illető, aki kitette a Twitter-üzenetet, azt írta: „Nem ilyen tulajdonosokat érdemel.” Mármint Klopp, és ebben lehet is valami.

A szombati 3–0-s vereség után nem köntörfalazott.

Ez volt a leggyengébb meccsünk a praxisomban. Nem csak itt Angliában, hanem amióta edző vagyok.

Február 21-én elvélik a tüdő a májtól, ekkor játssza a Real Madrid elleni BL-nyolcaddöntő első meccsét a Liverpool, otthon, az Anfielden. Az lesz a szezon legfontosabb mérkőzése, a BL-döntő visszavágója. A bajnoki cím már elúszott, 16 pont hátrányt nem lehet behozni (ennyi választja el az Arsenalt a Liverpooltól, ráadásul az „ágyúsok” egy meccsel még kevesebbet is játszottak), a negyedik BL-pozíció hét pontnyira van, az még elérhető. 

Kedden a Molineux-ban, ahol a magyar válogatott 4–0-ra megverte Angliát, az FA-kupa harmadik fordulós találkozójának újrajátszása a Wolverhampton ellen, majd szombaton a szintén gyengélkedő Chelsea az ellenfél az Anfielden.

Nincs már több hibázási lehetőség. Egyszer még az olyan, mindenki által imádott menedzserrel szemben is elfogy a türelem, mint amilyen Jürgen Klopp. 

(Borítókép: Jürger Klopp 2023. január 14-én. Fotó: Glyn KIRK / AFP) 

Rovatok