Index Vakbarát Hírportál

Simán verte a Barca a Realt, a katalánoké a szuperkupa

2023. január 15., vasárnap 22:03

Szaúd-Arábiában csapott össze a spanyol szuperkupa döntőjében a Barcelona és a Real Madrid. A találkozón a katalánok esélyt sem adtak a bajnoki címvédőnek, és Gavi vezérletével – aki a vezető gól mellett kiosztott két gólpasszt is – könnyed, 3–1-es győzelmet arattak.

Mindkét együttes 11-espárbajban jutott be a négyes döntő fináléjába, a Barca a Real Betist, a Real pedig a Valenciát múlta felül az orosz rulettben. Bár a tornát immáron a megszokott módon nem Spanyolországban, hanem Szaúd-Arábiában rendezték, az El Clásico mindenhol El Clásico – az első percekben ennek megfelelően volt pár komoly párharc és kemény szabálytalanság.

Futballra emlékeztető jelet először a 6. minutumban jegyezhettünk fel, ekkor Pedri szabadrúgása ment nem sokkal mellé. Nem sokkal később Robert Lewandowski életerős löketét tolta kapufára Thibaut Courtois, a kipattanót pedig az üres kapu helyett Keita Baldé az égbe lőtte... Egy Karim Benzema-fejessel jelezte a Real, hogy pályán van, a 33. percben viszont Lewandowski tálalt Gavi elé, aki ballal a bal alsóba lőtt, 0–1!

Bár úgy tűnt, a félidő hajrája már nem tartogat izgalmakat, a 45. percben viszont nemhogy izgalom, de még egy gól érkezett: 

Frenkie De Jong passzával Gavi remekül indult meg a 16-os bal oldalán, lapos centerezése pedig tökéletes volt Lewandowskinak, aki közelről megduplázta a katalánok előnyét, 0–2.

A második játékrészben mintha elfogadták volna a csapatok az eredményt, a Barca érthető módon tartotta a labdát és az állást, a madridiak támadójátéka pedig rendkívül akadozott, semmi nem akart összejönni Benzemáéknak. A kegyelemdöfést a 70. percben Pedri adta meg Carlo Ancelotti alakulatának, aki Gavi második remek asszisztját váltotta gólra közvetlen közelről, 0–3. 

A háromperces ráadásban a szépítés legalább összejött: Dani Ceballos indította jól Marco Asensiót, akinek bal oldali beadását Benzema előbb Christensenbe, majd a kapuba lőtte, 1–3!

A Barca tehát könnyedén nyert, és annak ellenére hódította el a szuperkupát, hogy sem a bajnokságban, sem a kupában nem nyert aranyérmet.

(Borítókép: Gavi a spanyol szuperkupa döntőjében 2023. január 15-én. Fotó: Fayez Nureldine / AFP)

Rovatok