Index Vakbarát Hírportál

Olyasmit tett az ukrán klub tulajdonosa, amire nem volt még példa a futball történetében

2023. január 16., hétfő 17:53

Rinat Ahmetov, a Sahtar Doneck elnök-tulajdonosa százmillió eurót zsebel be Mihajlo Mudrikért. Az ukrán válogatott csatárt a Chelsea vette meg, az ukrán futball történetének legmagasabb áron értékesített játékosa. Az érte kapott százmillió euró azonban nem teljes egészében klubját, a Sahtar Donecket gazdagítja. Rinat Ahmetov klubtulajdonos ugyanis az összeg egynegyedét, 25 millió eurót (egymilliárd hrivnyát) felajánlott az Azovstal gyár elesett védői családtagjainak megsegítésére.

A Chelsea vasárnap, a Crystal Palace elleni Premier League-mérkőzés (1–0 a kékek javára) első félidejében jelentette be Mudrik szerződtetését. Az üzlet teljes értéke százmillió euró, amiből hetvenmillió mindenképpen jár a Sahtar Donecknek, a további harmincmillió pedig bónusz. Mudrik az ukrán futball történetének legtöbb pénzért értékesített játékosa. 

Amióta Todd Boehly tavaly május végén 4,25 milliárd fontért megvásárolta Roman Abramovicstól a Chelsea-t, hét és fél hónap leforgása alatt 471 millió eurót költött játékosvásárlásra.

De most nem ez a lényeg.

Rinat Ahmetov, a Sahtar tulajdonosa bejelentette, hogy az összeg egynegyedét, 25 millió eurót, azaz egymilliárd hrivnyát az Azovstal szíve (Heart of Azovstal) alapítványnak ajándékozza, amely a mariupoli Azovstal elesett védői családjainak megsegítését szolgálja. A projektet a milliárdos klubtulajdonos ezzel az összeggel indítja útjára.

A Sahtar honlapján megjelent közleményben Ahmetov először is köszönetet mondott a „civilizált világnak”, amiért támogatja Ukrajnát honvédő háborújában, majd bejelentette a 25 millió euró adományozását, és hozzátette, hogy egy független bizottság fogja szemmel tartani, hogy az összeg csakis az elesett hősök családjához jusson el. 

Végül Ahmetov nyilvánosságra hozta, hogy megegyezett a Chelsea menedzsmentjével egy jótékonysági mérkőzésről, amelyet a donyecki Donbass Arenában fognak megvívni. A stadion jelenleg orosz megszállás alatt van, de Ahmetov biztos benne, hogy a felszabadító háború eredményes lesz, és kiverik az orosz megszállókat Ukrajna területéről. 

Ahmetov vagyonát 4,3 milliárd dollárra becsülik. az Azovstal szíve projektnek az az érdekessége, hogy az oroszok által ostromlott és végül földig rombolt mariupoli Azovstal acélműveknek ő a tulajdonosa. 

(Borítókép: Mihajlo Mudrik 2023. január 15-én. Fotó: Ben Stansall / AFP)

Rovatok