Index Vakbarát Hírportál

Szexuális zaklatás miatt nyomoznak a francia futballszövetség megbukott elnöke ellen

2023. január 17., kedd 14:53

Szexuális zaklatás miatt vizsgálat indult Noel Le Graet ellen, akit a végrehajtó bizottság mondatott le a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) éléről alig egy hete.

A párizsi ügyészség kedden közölte, hogy az eljárást hétfőn indították meg az Oktatási, Sport- és Kutatási Főfelügyelőség jelentése nyomán. A vizsgálat előzménye, hogy Sonia Souid sportmenedzser a L’Équipe című napilapnak adott interjúban azt állította, Le Graet szexuálisan zaklatta őt, és ez 2013 és 2017 között több alkalommal is előfordult.

A 81 éves sportvezetőt tavaly márciusban választották újra az FFF élére, de az elmúlt esztendőben több sajtóértesülés is arról szólt, hogy női munkavállalókat zaklatott, szeptemberben pedig Amélie Oudea-Castera francia sportminiszter ezekben az ügyekben vizsgálatokat rendelt el.

Le Graet pozíciója január elején ingott meg, miután egy rádióinterjúban a szövetségi kapitányi posztra esélyesnek tartott Zinédine Zidane esetleges brazíliai szerepvállalásáról kérdezték, ő pedig erre kifejezetten sértő módon reagált.

Nyilatkozata, mely szerint nem érdekli Zidane, aki „oda megy, ahova akar”, hatalmas felháborodást váltott ki Franciaországban, a sportminiszter mellett a katari világbajnokságon döntős csapat sztárja, Kylian Mbappé is elítélte Le Graet megnyilatkozását. A sportvezető később nyilvánosan bocsánatot kért, de ez nem mentette meg attól, hogy múlt szerdán, miután a végrehajtó bizottság meghallgatta, távoznia kelljen az elnöki székből.

(MTI)

(Borítókép: Noel Le Graet 2022 szeptemberében. Fotó: Lionel Hahn / Getty Images) 

Rovatok