Index Vakbarát Hírportál

Ausztrál dollármilliós sikkasztásból fizethettek magyar labdarúgókat

2023. január 20., péntek 11:06

10 millió dolláros csalással vádolják Bélteky Róbertet, Ausztráliában élő üzletembert, parkolóüzemeltetési vezetőt. A sikkasztott milliárdokból magyar futballistákat is fizethettek – írja a g7.hu egy melbourne-i újság cikke alapján.

Az ausztrál Herald Sun írása arról szól, hogy Béltekyt egy melbourne-i cég tulajdonosai jelentették fel arra hivatkozva: az üzletember tíz éven át sikkasztott a cég kasszájából, amiből részben Magyarországon játszó futballisták fizetését állta. Bélteky Róbert neve ismerős lehet a magyar futball kedvelőinek, a magyar származású üzletember a tulajdonosa a jelenleg másodosztályú Budafoki MTE csapatának. 

Bélteky Róbert jelentős szerepet játszott a budafoki futball felemelkedésében, részben neki köszönhetően jutott fel a csapat az első osztályba, igaz, onnan egy szezon után tükörsimán zuhant vissza a második vonalba, ahol jelenleg is szerepel. A hírek szerint a 2,5 milliárd forintnak megfelelő elsikkasztott dollárból jelentős rész jutott Budafokra is, amiből a labdarúgók fizetését finanszírozta. 

Bélteky egyébként több mint tíz évig volt a Care Park nevű, ausztrál alapítású parkolóüzemeltetési cég vezetője. A cégcsoportnak csak Ausztráliában 500 parkolóháza van, és ezen felül további öt országban aktív, köztük Magyarországon is. 2022 novemberében menesztették vezetői pozíciójából a cégnél – ahol éves szinten 75 millió forintot keresett – súlyos és szándékos kötelezettségszegésre hivatkozva.

A feljelentés szerint Bélteky 2012-től összesen 10 millió dollárt sikkasztott el a cégtől. 

A hírek szerint ebből az összegből 680 millió forintnak megfelelő dollár jutott a budafoki focicsapatnak, míg további 231 millió forint landolt Bélteky privát, magyar bankszámláján. A vádak szerint utóbbi pénzeket is nagyrészt a játékosok fizetésére fordíthatták, de valószínűleg Bélteky a klubot megkerülve, közvetlenül adhatta a pénzt játékosainak, így ezeket a pénzmozgásokat nagyon nehéz bizonyítani. 

A Care Park leánycégei és a Budafoki MTE Kft. között valóban volt pénzáramlás, ezt hazai cégdokumentumok is bizonyítják. A csapatot működtető cég három év alatt igazolhatóan 1,9 millió ausztrál dollárnak megfelelő összeget kapott. A magyar leány 2019 és 2021 közötti teljes bevételének közel hatodát adta át a csapatnak, úgy, hogy a három évből kettőben épp a támogatással azonos értékű veszteséget termelt

– írja a G7.hu az ügyről.

Külön érdekesség, hogy az ausztrál újság cikke szerint a Care Park tényleges tulajdonosai nem is tudtak arról, hogy lenne egy focicsapatuk, amelynek ráadásul a mezén a cég logója is szerepel.

A bírósággal azt közölte a cég, hogy semmi közük a focihoz.

Bélteky egyébként nem csak a futball javára sikkasztott a cégből, a Care Park többségi tulajdonosai szerint az üzletember fiktíven foglalkoztatta feleségét és lányát is a cégnél. Összesen több mint egymillió ausztrál dollárt utaltak családtagjainak, miközben mindketten a gyakorlatban teljesen máshol dolgoztak. 

Magyarországi magánjellegű utazásait is részben a Care Park pénzéből fedezte a többségi tulajdonos szerint, és szintén céges pénzéből bérelhetett ki két luxuslakást, Londonban és Melbourne-ben. 

Lapunk úgy tudja, Bélteky Róbert legutóbb múlt ősszel járt Magyarországon, a koronavírus-járvány kirobbanása óta csupán ez volt az egyetlen látogatása idehaza.

A Care Park azt szeretné elérni a Bélteky családnál, hogy adja vissza a szerintük elsikkasztott dollármilliókat. Bélteky lánya annyit reagált az újságnak, hogy „sok bizonyítékunk van, hogy cáfoljuk ezeket az ismétlődő állításokat, jelenleg dolgozunk ezen az ügyvédeinkkel”.

(Borítókép: Index)

Rovatok