Index Vakbarát Hírportál

„Közel a megállapodás” – Szalai Ádám edzőként maradhat Bázelben

2023. január 23., hétfő 13:58

Az FC Basel sportigazgatója arról beszélt, a korábbi tervekkel ellentétben a magyar válogatott korábbi csapatkapitánya, Szalai Ádám maradhat az egyesület kötelékében, ám tavasszal már nem játékosként, hanem edzőként foglalkoztatnák őt.

A svájci klub január 1-jén kinevezett sportigazgatója, Heiko Vogel úgy nyilatkozott, a felek közel kerültek egy mindenki számára kielégítő egyezséghez. A sportvezető egy hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, az elmúlt napokban fontos egyeztetésen vett részt Szalai Ádámmal, valamint a játékos tanácsadójával, az ott elhangzottak alapján edzőként foglalkoztatnák tovább a csatárt 2023 nyaráig érvényes szerződése lejártáig... 

Közel a megállapodás!

– idézte több svájci lap is Vogelt. 

Októberben egyszer már szárnyra kaptak olyan pletykák, hogy Szalai Ádám befejezheti a játékoskarrierjét. A BaZ akkor a klub azóta leváltott sportigazgatója, Philipp Kaufmann egyik nyilatkozata alapján kezdett spekulálni. 

A 35 esztendős csatár viszont gyorsan cáfolta a híreszteléseket. A Nemzeti Sport megkeresésére úgy reagált:

Az én jövőm, karrierem nyitott, annak végét én határozom meg. Jelenleg a Basel labdarúgója vagyok még mindig. A szerződésem lejárta után is többféle út lehetséges játékosként. Hogy melyik lesz az, majd eldöntöm. Legyen meglepetés!

A játékos kapcsolata ősz elején romlott meg a bázeli vezetőséggel, miután Alexander Frei vezetőedzőtől csak elvétve kapott játéklehetőséget. Október elején közölték vele, hogy nem edzhet a Basel első csapatával. Az esetből bírósági ügy lett: a svájci együttes azt állította, hogy Szalai „elégedetlensége” kihatott a csapatra, és „zavaró tényező” volt az edzéseken, ugyanakkor a teljesítményére nem volt panasz.

November 10-én a bíróság határozatban mondta ki: nem indokolt a magyar játékos tréningekről való kizárása, akinek így ismét az első csapatnál kellett edzéslehetőséget biztosítson a klub. 

A labdarúgó-világbajnokság alatti uborkaszezonban nyugvópontjára ért az ügy, decemberben aztán David Degen, a klub igazgatótanácsának elnöke ismét megszólalt Szalaival kapcsolatban. Kijelentette, hogy a 35 éves csatár nem lép többet pályára az együttesben. 

A magyar csatárt ezután a januári, spanyolországi edzőtáborba sem vitte el Frei. 

Szalai korábban az Indexnek mesélt edzői ambícióiról, úgy tűnik, a lehetőség, hogy az oldalvonalon „innen” próbálja ki magát, hamarabb jöhet el, mint idehaza bárki gondolta volna. 

Az az érdekes, hogy ha tíz évvel ezelőtt beszélgetünk arról, hogy hogyan képzelem el a jövőmet, valószínűleg azt mondtam volna, hogy nem biztos, hogy szeretnék a labdarúgásban maradni a pályafutásom után. Viszont ahogy idősödtem, úgy éreztem azt, hogy akár lehet, hogy még ki is próbálnám magam, most pedig már arról beszélgetünk, hogy sikeres vizsgát tettem. Azonban, hogy pontosan milyen szerepkörben és hol szeretnék elhelyezkedni, még nem tudom, de biztos vagyok benne, hogy a futball közelében szeretnék maradni.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint egyébként a 86-szoros válogatott játékosnak minden alapképessége megvan ahhoz, hogy az edzői pályára lépjen. 

Neki kell tudnia, milyen lépéseket szeretne tenni, ha egyszer befejezi a játékos-pályafutását, de úgy hiszem, minden adottsága megvan ahhoz, hogy edzőként még sikeresebb legyen, mint játékosként volt. Szerintem előbb-utóbb az is lesz. Hogy ez a válogatottnál vagy egy klubcsapatnál történik majd, a jövő zenéje. Nemcsak rajtam, a szövetségen és Ádámon is múlik. Mindenesetre erős kötelék van közte és a válogatott között

– felelte Rossi a kérdésre, el tudja-e képzelni korábbi játékosát a nemzeti csapat stábjában. 

Szalai 2022. februárban a Mainztól igazolt a Baselhez, Svájcban másfél évre írt alá. A támadó 24 tétmérkőzésen hat gólt szerzett és egy gólpasszt adott a hússzoros svájci bajnok színeiben, a jelenlegi szezonban azonban csak egy bajnoki mérkőzésen volt kezdő, míg a Svájci Kupában és az Európa-konferencialiga selejtezőjében egy-egy gólt szerzett.

(Borítókép: RvS.Media / Basile Barbey / Getty Images)

Rovatok