Index Vakbarát Hírportál

Roberto Mancini fizetése buktathatja le a trükköző angolokat

2023. február 6., hétfő 13:44

A The Athletic újabb részleteket közölt a legsúlyosabban a Manchester Cityt érintő, ám több angol élcsapattal szemben folytatott ligavizsgálatról. A lap beszámolója szerint a nyolcszoros bajnokcsapat ellen már négy éve zajlik a vizsgálat. Az egyik legárulkodóbb trükközésre utaló jel pedig az, hogy költségvetési jelentésükből hiányzott a 2009–2010-es idénytől a 2012–2013-as szezonig az akkori menedzser, Roberto Mancini fizetésének jelentős része…

A cikkből kiderül, a vizsgálati időszak a 2009–2010-es idénnyel indult, és a 2017–2018-as szezonnal zárult. Azért ekkor, mert az Európai Labdarúgó-szövetség által indított vizsgálatsorozat is ekkor pattant ki. S bár a Nemzetközi Sportdöntőbíróság az UEFA akkori vizsgálatának eredményét nem találta kellően megalapozottnak, és felfüggesztette a Cityre kiszabott büntetések végrehajtását, a Premier League elöljárói nem álltak meg. Az elmúlt négy évben végzett papírmunka eredményeit tárta a nyilvánosság elé a mostani közlemény.

A gyanú szerint a csapat 2009 óta folyamatosan trükközött a játékosok és stábtagok, így például a menedzser Pep Guardiola bevallott fizetésével, így próbálták elrejteni kiadásaik egy részét, miközben a másik oldalon továbbra is fennáll a vád, hogy olyan, a tulajdonos által végrehajtott tőkeinjekciókat is piaci bevételként könyveltek el, amelyeket az angol és a nemzetközi gazdasági regulák sem tettek volna lehetővé.

Az egyik legmeghökkentőbb baki, amit a Citynél elkövethettek a Premier League számára gyártott „kettős könyveléssel”, hogy a 2009–2010-es idénytől kezdődően egészen a 2012–2013-as kiírásig – hogy, hogy nem – kimaradt az akkori menedzser, Roberto Mancini bónuszait taglaló tételsor, holott erről is kötelező lett volna tájékoztatást adniuk.

A City a Premier League kiírásának W.82-es, illetve W.82.2-es pontja ellen vétett. A liga közleménye szerint a napokban a teljes jelentést közzéteszik majd a PL honlapján, így teljes részletességgel megismerhetjük majd a szabályszegési sorozatot.

A cikkek szerint a City 2009 és 2018 között több mint 100 alkalommal vétett a liga gazdasági szabályai, illetve a jelentési kötelezettség ellen.

A ma már az olasz válogatott kispadján ülő Mancini négy éven át irányította a Manchester Cityt, ő volt a Manszúr sejk színre lépését követő új éra első igazi sztáredzője az „égszínkékek” kispadján. A csapattal három nagy trófeát nyert, 2011-ben FA-kupa-, 2012-ben Community Shield- és bajnoki sikernek is örülhetett. Az angol élvonalban 44 év után ért ismét csúcsra vele a manchesteri klub.

Korábban már felidéztük, a 2018-as, a Der Spiegel által korábban megszellőztetett információk alapján indított vizsgálat során arra jutott az UEFA, hogy a csapat sorozatosan átverte a szervezetet az FFP szabályaira vonatkozóan. Lényegében a csapat tulajdonosa, Manszúr sejk, az abu-dzabi királyi család tagja egyik zsebéből a másikba rakta át a saját pénzét, így finanszírozta a klub költekezéseit túlárazott szerződésekkel. A családhoz köthető Etihad légitársaság például évi 67,5 millió fontot fizetett a Manchester Citynek a mezszponzori megállapodás jegyében, de egy kiszivárgott e-mail szerint az Etihad csak 8 millió fontot fizetett a fenti összegből, a többit Manszur magáncége pótolta ki. Ezzel pedig vétettek az FFP szabályai ellen, és a felügyelő szervet is átverték hamis adatokkal.

(Borítókép: Alex Livesey/Getty Images)

Rovatok