Index Vakbarát Hírportál

Szuperliga újratöltve: bejelentették a legújabb terveket

2023. február 9., csütörtök 13:12

Bejelentették az újjáalakuló Európai Szuperliga legújabb terveit, amely 60-80 csapatos nyílt versenysorozattal reformálná meg a labdarúgást.

A labdarúgó-versenysorozat kialakítása mögött álló cég elnök-vezérigazgatója, Bernd Reichart elmondta, az A22 Sports Management több mint ötven klubbal és részvényessel folytatott egyeztetése után világossá vált, hogy a labdarúgásban megújulásra van szükség.

Többségük osztja azt az álláspontot, hogy az európai futball alapjai veszélyben vannak, és megérett az idő a változásra

– szögezte le. Kifejtette: a visszajelzések alapján a sorozatnak nyílt, sporteredmények alapján összeállított, több osztályban összesen 60-80 klubot felvonultatónak kell lennie, amely legalább 14 európai találkozót garantál minden résztvevőnek.

A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus mellett további kilenc egyesület – a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan – állt elő. Miután az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetség (FIFA), valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése – és az UEFA-tól független új sorozat beindítása – ellen, a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől. Az ESL ötlete a szurkolói csoportok tiltakozását is kiváltotta.

Az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított a szuperligát továbbra is erőltető három egyesület ellen, miközben a visszalépő kilenc klubbal, többek között bírság megfizetése mellett „békét kötött”. Florentino Pérez, a Real Madrid jelenlegi és az ESL korábbi elnöke akkor kijelentette: a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a szuperligához, azaz a tagok, és bár a többség ezt már kijelentette, nem távozhatnak a társaságból.

Az ESL az ügyet egy spanyol bíróságra vitte, amely az Európai Unió Bíróságához fordult iránymutatásért. A vizsgált kérdés az, hogy a FIFA és UEFA szabályzatának azon része, amely lehetővé teszi számukra, hogy megakadályozzák konkurens sorozatok indítását, illetve megbüntessék az ezekben szereplő klubokat és játékosokat, megfelel-e az Európai Unió versenyszabályzatának.

A célunk az, hogy az ítélet kézhezvétele után a lehető leghamarabb fenntartható sportprojektet mutassunk be az európai kupasorozatokhoz, amely hozzáférhető mind a 27 EU-tagállam számára

– fogalmazott Reichart. Hozzátette: a szurkolók, játékosok és klubok érdekében muszáj lépéseket tenni.

Az A22 beszámolója alapján az egyeztetések alatt tíz alapelv kristályosodott ki, köztük a versenyképesség javítása, a pénzügyi fenntarthatóság, illetve a szurkolói élmény fokozása.

(Borítókép:  Visionhaus / Getty Images)

Rovatok