Index Vakbarát Hírportál

Az amputált lábú focista gólja is ott van a Puskás-díj döntősei között

2023. február 10., péntek 14:13

Három döntőse van a 2022-es Puskás-díjnak, amelynek 14 éves történetében először nyerhet parasportoló. Ugyanis Dimitri Payet és Richarlison mellett az amputált lábú lengyel Marcin Oleksy gólja a harmadik, versenyben maradt találat.

2009-ben osztották ki először a Puskás-díjat, akkor Cristiano Ronaldo nyerte meg az szezon legszebb góljának járó trófeát. A FIFA pénteken tette közzé a 2022-es Puskás-díj döntőseit. A három játékos között az elismerés története során először parasportoló is szerepel, a győztest február 27-én jelentik be a FIFA-gálán. 

Marcin Oleksy lábát 2010-ben kellett amputálni, miután munkája közben elütötte egy autó. Az akkor 23 éves tehetséges labdarúgó a lengyel harmadosztályban játszott, a baleset egyszerre sújtotta le és változtatta meg az életét. Oleksy azóta nemcsak aktív életet él, de rendszeresen sportol. Edző lett egy fociakadémián, 2019-től a lengyel amputált lábú játékosok ligájában játszik, és 2022-ben a lengyel amputált lábú válogatottal a világbajnokságon a nyolcaddöntőig jutott. A játékos felelevenítette a baleset utáni időszakot a parafootball.com-nak: 

Egy kerekesszékben ültem, cigiztem és sírtam: miért velem történik ez? Így most egészen hihetetlen számomra, hogy jelöltek a Puskás-díjra. Ez elképesztő, és még mindig nem értem

– nyilatkozta az oldalnak. 

A jelölt gól: 

A Marseille csapatkapitánya 22 méterről lőtt bombagólt a PAOK-nak az UEFA Konferencia Ligában. A találat egy szögletből született, a pattogó labdát Dimitri Payet kérdés nélkül vágta a bal felsőbe. A játékos azt mondta a gólról: „Úgy vállaltam el a lövést, mintha edzésen lennék. Szerintem emiatt a nyugodtság miatt volt ennyire jó, nem igazán találhattam volna el jobban.”

A brazil Richarlison a katari világbajnokságon szerzett szépségdíjas gólt. Szerbia ellen a csoportkörben talált be, Vinícius Júnior passzát vette át a levegőben, majd a tizenhatos közepéről Milinkovics-Szavics kapujába ollózott. Amennyiben Richarlison nyeri a Puskás-díjat, ez lesz megszakítás nélkül a harmadik év, amikor a Tottenham játékosa kapja az elismerést. 2021-ben Erik Lamela (azóta a Sevilla játékosa), 2020-ban Szon Hung Min nyerte. 

(Borítókép: Philipp Schmidli / Getty Images)

Rovatok