Index Vakbarát Hírportál

A PSG legnagyobb ellenfele saját belviszálya lehet a Bayern München ellen

2023. február 13., hétfő 11:38

Kedden két nyolcaddöntős párharc első mérkőzésével folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája idénye, és a két meccs közül a nagyobb érdeklődés a sajtóértesülések szerint belső viszály által sújtott Paris Saint-Germain, valamint a Bayern München francia fővárosban sorra kerülő csatáját kíséri.

A két együttes a 2019–2020-as BL-szezon döntőjét egymás ellen vívta, akkor a fináléra a koronavírus-járvány miatt május vége helyett augusztusban került sor, a német csapat pedig 1–0-ra nyert – idézte fel beharangozójában a Magyar Távirati Iroda. Azóta két mérkőzést játszott egymással a két sztárcsapat, a 2020–2021-es idény negyeddöntős párharcából a PSG ment tovább, miután Münchenben 3–2-re győzött, majd a visszavágón 1-0-ra maradt alul Párizsban, így az idegenben szerzett góloknak köszönhetően bejutott a legjobb négy közé.

A tavaly júliusban vezetőedzőnek kinevezett Christophe Galtier ugyanakkor nem készülhet nyugodtan a keddi találkozóra, miután tanítványai az utolsó két tétmeccsüket elbukták, a kupában az Olympique Marseille-jel, a bajnokságban pedig a Monacóval szemben maradtak alul. A csapat egyik legnagyobb sztárja, a 2018-ban világbajnok Kylian Mbappé ráadásul február elején megsérült, és a Bayern elleni összecsapást még biztosan ki kell hagynia, miközben a friss vb-győztes Lionel Messi a hétvégi bajnokin szintén sérülés miatt nem lépett pályára, de Galtier korábban azt mondta, hogy kedden bevethető lesz.

Kevesebbet kell beszélnünk és többet kell dolgoznunk, valamint megfelelő elemzésre van szükségünk a meccs előtt

– nyilatkozta Galtier, s hangsúlyozta, a játékosainak és neki is megvan a saját büszkeségük, de „tiszta fejekre” van szükség a Bayern elleni sikerhez.

A tréner ezzel a nyilatkozattal reagált azokra a sajtóértesülésekre, melyek szerint komoly belviszály és öltözői széthúzás alakult ki a PSG-nél a Monacóval szemben 3–1-re elbukott szombati meccs után. A L’Équipe című napilap arról írt ugyanis, hogy

az elmúlt hetekben mélyen a tudása alatt teljesítő brazil Neymar, valamint honfitársa, Marquinhos sem vette jó néven a szakmai stáb kritikáját, ez pedig heves vitát eredményezett.

Tény, hogy a november–decemberi katari világbajnokság előtt nyújtott formáját a naptári év elejére nem tudta átmenteni a PSG, amely a bajnokságban címvédőként a Lens-tól és a Rennes-től is kikapott januárban, sőt a Reims elleni hazai meccsén csupán 1–1-es döntetlenre volt képes.

A csapatkapitány Marquinhos már a Marseille elleni kupabúcsú után kijelentette, hogy a pályán sokat kell javulniuk, a keddi riválisról pedig nagy tisztelettel nyilatkozott, s kiemelte, hogy a Bayern „csapatként egészen kivételes”. A Monacóval szemben elbukott találkozó után Mbappé az Instagramon szólította fel társait és a szurkolókat arra, hogy maradjanak „erősek és egységesek”, a középhátvéd Presnel Kimpembe pedig a dühös drukkereket próbálta megnyugtatni.

Tudjuk, hogy amit a pályán nyújtottunk, az egy nagy rakás szemét, de tartsatok ki mellettünk, mert szükségünk van rátok. Az öltözőben rendbe rakjuk a dolgokat, és nekifutunk a keddnek

– mondta hangosbeszélővel a kezében Kimpembe a monacói stadion vendégszektorában helyet foglaló párizsi szurkolóknak.

Ellentétben a PSG háza táján kibontakozó viharokkal, Münchenben a döcögős évkezdés után kezd minden helyreállni. A 32-szeres német bajnok Bayern a téli szünet után sorozatban három 1–1-es döntetlent játszott a Bundesligában, aztán viszont zsinórban három győzelmet aratott – egyet a kupában, kettőt a bajnokságban –, ezeken a találkozókon 11 gólt szerzett és csak kettőt kapott.

Julian Nagelsmann vezetőedző ennek ellenére nem volt teljesen elégedett szombaton, a Bochum elleni 3–0-s diadalt követően. A tréner saját játékosainak sebességét kifogásolta elsősorban, és úgy vélekedett, a mutatott teljesítmény kevés lehet Párizsban.

Ha kedden is így játszunk, akkor az a PSG-vel szemben nem lesz elegendő

– jelentette ki Nagelsmann.

A másik keddi nyolcaddöntős odavágón az elmúlt hónapban nagyon gyenge teljesítményt nyújtó, olasz bajnoki címvédő AC Milan látja vendégül a Tottenham Hotspurt, melyet sem európai kupasorozatban, sem pedig barátságos mérkőzésen nem sikerült még soha legyőznie.

A Milan január 4. után – egészen péntekig – nem nyert mérkőzést sem a Serie A-ban, sem pedig az Olasz Kupában, ahonnan búcsúzott is a nyolcaddöntőben, közben pedig a Szuperkupa-trófeát is elbukta, mert sima 3–0-s vereséget szenvedett az Internazionalétól. Szépségtapasz a szurkolók számára, hogy múlt pénteken sikerült 1–0-ra legyűrni a Torinót a bajnokságban, így megtört a több mint egy hónapja tartó sikertelenségi széria.

Előzetesen úgy tűnt, hogy a formába lendült Tottenham már-már favoritként lép majd pályára a San Siróban kedden, Antonio Conte vezetőedző tanítványai azonban meglepetésre 4–1-re kikaptak szombaton a Premier League-ben a Leicester City otthonában. Az esélyek így kiegyenlítettebbé váltak, ugyanakkor az elmúlt hónapban nyújtott teljesítmény alapján az angol bajnoki címvédő Manchester Cityt is legyőző Spursnek bőven lesz keresnivalója Milánóban – tekintett előre az MTI.

(Borítókép: Alexander Hassenstein/Getty Images)

Rovatok