Index Vakbarát Hírportál

Szurkolók közé beépült orosz ügynököktől tartanak Moldovában

2023. február 14., kedd 15:26

A csütörtöki FC Sheriff Tiraspol–Partizan Beograd Európa Konferencia-liga-mérkőzést zárt kapuk mögött rendezik meg, mert a moldáv hatóságok attól tartanak, hogy a szerb szurkolók között orosz ügynökök utaznának az országba.

Az FC Sheriff Tiraspol hivatalos oldalán jelentette be, hogy a moldáv hatóságok arra utasították a Moldáv Labdarúgó-szövetséget, hogy zárt kapuk mögött rendezzék csütörtökön a Partizan Beograd elleni Európa Konferencia-liga-mérkőzést. Mindezt azért, mert a hírszerzés szerint a szerb szurkolók között orosz ügynökök utaztak volna azzal a céllal, hogy közreműködésükkel megdöntsék az Európai Unió-párti kormányt (Moldova 2022 nyarán kapott tagjelölti státuszt), és egy orosz szimpatizánssal helyettesítsék. 

Hétfőn este Andrian Ceptonar parlamenti képviselő egy tévéműsorban arról beszélt, hogy a hírszerzés már jóval ezelőtt tudott az ügyről. Kijelentette: a Moldovai Köztársaság jogi szervei minden lehetőségükkel élni fognak, hogy megvédjék az alkotmányos rendszert és a polgároknak az Európai Unióba való beilleszkedéshez való jogát – írja a Ziarul National.

Maia Sadu moldáv elnök napokkal ezelőtt megerősítette, hogy Moszkva államcsínyt készít elő Moldovában. Akkor arról szóltak a hírek, hogy Moszkva szerint Moldova ugyanazt a hibát készül elkövetni, amit Kijev; azzal, hogy az ország csatlakozna az Európai Unióhoz, felbőszítette az orosz medvét. Az ukrán hírszerzés információi szerint a Kreml a piszkos munkát csecsen katonákkal végeztetné el.

Hétfő este érkeztek az első Partizan-szurkolók Kisinyovba (legalább 12-en), de a helyi hatóságok a reptéren visszafordították őket. Szerb állampolgárokat jelenleg nem engednek be az országba. A moldáv hatóságok szerint „nem feleltek meg a beutazás feltételeinek, nem rendelkeztek a szükséges okmányokkal, és nem tudták igazolni utazásuk célját”, így a reptéren éjszakáztak, másnap reggel pedig az első járattal visszarepültek Belgrádba – írja a moldáv Ziraul National

Ezt követően Moldova kedd délután egy órakor – biztonsági okokra hivatkozva – ideiglenesen lezárta légterét, majd magyar idő szerint fél három előtt nem sokkal ismét megnyitotta. A Moldova Libera Telegram-csatorna szerint egy drónt észleltek a fővárosban, amely állítólag Ukrajnából repült be. A hatóságok nem nyilatkoztak az esetről.

Február 9-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács előtt tartott beszédében azt mondta, hogy az ukrán hírszerzés lehallgatott egy orosz tervet, amely Moldova feletti „ellenőrzés megteremtésére” irányult, és erről figyelmeztette Sandu elnököt.

Korábban Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes az orosz médiának adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy Moldova és a NATO fokozott együttműködése „aláássa az ország biztonságát”. A helyettes külügyminiszter ezek után felszólította Kisinyovot, hogy „ne ismételje meg Kijev hibáit”.

(Borítókép: Anton Polyakov / Getty Images Hungary)

Rovatok