Index Vakbarát Hírportál

Szuperrangadót nyert, ezzel élre állt Angliában a Manchester City

2023. február 15., szerda 22:28

A Premier League 2022–2023-as idényének csúcsrangadóján a címvédő Manchester City idegenben 3–1-re legyőzte, ezzel pedig megelőzte a tabellén az eddigi éllovas Arsenalt. Tegyük azért hozzá, hogy a londoni csapat a vesztett pontokat tekintve még így is jobban áll, mivel eggyel több meccse van hátra.

Szenzációs „ágyús” rajt, de a címvédő felzárkózott

Az „égszínkékek” a liga zászlóshajójaként a legutóbbi öt bajnokságból négyszer is csúcsra értek egy ezüstérem mellett, 2012-től kezdve pedig hat aranyérem, három második, egy harmadik és egy negyedik hely volt a termés, Erling Haaland megkaparintásával pedig ezúttal sem lehetett más a cél, minthogy mindenhol a City domináljon.

Ehhez képest a 14. angol bajnoki címére 2004 óta hiába váró Arsenal úgy bekezdett, hogy augusztus óta mindenki a hátát nézi, februárhoz úgy értek el az „ágyúsok”, hogy 16 győzelem, két döntetlen és egy vereség állt a nevük mellett!

Az elmúlt hetekben mindkét együttes szekere döcögött, a londoniak a Citytől elszenvedett FA-kupa-vereség után kikaptak az Everton otthonában, majd ikszeltek a Brentforddal, a City kipottyant a Southamptonnal szemben a Ligakupából, a bajnokságban pedig a United elleni városi derbin és szokás szerint a Tottenham otthonában is alulmaradt – viszont az Aston Villa legyőzésével három pontra megközelítette eggyel kevesebbet játszó vetélytársát, így egy szerdai siker az előzést jelenthette.

Összefoglaló

A legutóbbi tíz egymás elleni meccset 26–3-as gólkülönbséggel elbukó Arsenal kezdett intenzívebben, de hiába volt három próbálkozásuk a hazaiaknak, a rendkívül lüktető első negyedóra valódi helyzet nélkül telt el.

A hazai szurkolók Haaland lehetőségénél és Aaron Ramsdale kisebb sérülésénél szisszenhettek fel, majd a félidő derekán a volt manchesteri Olekszandr Zincsenko bal oldali beadása után Eddie Nketiah fejesénél sokan már gólt kiáltottak, a fiatal támadó viszont nem találta el a kaput.

A 24. percben aztán kis túlzással a semmiből megszerezte a vezetést a címvédő, Tomijaszu Takehiro szorongatott helyzetből röviden adott haza, Kevin De Bruyne lecsapott a labdára, és kapásból lőtt az üresen maradt kapuba (0–1).

A japán futballista nem sokkal később a másik kapu előtt tüsténkedett, de lövése a léc fölött hagyta el a játékteret, aztán Bukayo Saka cselezte ki magát ziccerből.

Ezzel együtt is az „ágyúsok” maradtak támadásban, a fölény a játékrész végjátékában büntetőt eredményezett, miután Ederson elütötte Nketiah-t, Saka pedig a felkínált jobb alsóba passzolt (1–1).

Váltania kellett a vendégeknek, ez pörgös utolsó perceket hozott, a legnagyobb lehetőség Rodri előtt adódott, a földre fejelt labdája a lécen csattant.

Ahogyan az elmúlt hetekben többször is láthattuk, a második félidőre egy lényegesen pörgősebb City érkezett, az 57. percben büntetőt is kaptak a manchesteriek – de videózás után elvették, mert Haaland lesen volt.

A játékrész dereka valóságos tűzijátékot hozott, De Bruyne szabadrúgása után Rodri fejesét, majd Akanji és Aké ismését is blokkolták a londoniak, aztán Haaland helyzeténél Ramsdale volt résen.

A 72. percben aztán már ő sem tudott segíteni, egy szép kontra során Haaland, Gündogan, Grealish volt a labda útja, a menteni igyekvő Tomijaszu lábán megpattanó lövéssel pedig ismét a Citynél volt az előny (1–2).

A télen igazolt Leandro Trossard-t is bevető „ágyúsok” újra masszív mezőnyfölénybe kerültek, de a vendégek kíméletlenek voltak: De Bruyne újabb gólpasszal szolgálta ki Haalandot, aki a jobb alsóba lőtt (1–3).

A norvég támadó a 22. PL-mérkőzésén a 26. gólját szerezte meg, ezzel természetesen toronymagasan vezeti a mesterlövészek rangsorát – Harry Kane 17 találattal a második. Haaland ezzel a terméssel beállította a klubrekordot, és van még néhány meccse egyedüli csúcstartóvá válni...

A Manchester City győzelmével így visszakapaszkodott az aranyéremért folytatott versenybe, jobb gólkülönbségével a vezetést is átvette a tabellán, de az Arsenalnak eggyel több meccse lesz pontokat gyűjteni.

PREMIER LEAGUE

A 12. FORDULÓBÓL PÓTOLT MÉRKŐZÉS

Arsenal–Manchester City 1–3 (Saka 42. – 11-esből, ill. De Bruyne 24., Grealish 72., Haaland 82.)

Az élmezőny állása: 1. Manchester City 51 pont (59–23, 23 meccs), 2. Arsenal 51 (47–21, 22), 3. Manchester United 46 (38–28, 23), 4. Newcastle United 41 (35–13, 22), 5. Tottenham 39 (42–35, 23), 6. Brighton 35 (39–28, 21)

(Borítókép: Shaun Botterill/Getty Images)

Rovatok