Index Vakbarát Hírportál

Forrnak az indulatok a Barca–MU után: mindkét fél a bírót hibáztatja

2023. február 17., péntek 10:09

Az idény egyik legjobb összecsapását játszotta csütörtök este a Barcelona és a Manchester United, de a 2–2-re végződő Európa-liga-mérkőzés után mindkét fél elsősorban a bírói tévedésekben látja, miért nem nyert.

Nem átlagos párosítás a második számú európai kupasorozat nyolcaddöntőbe jutásért vívott párharcában a Barcelona és a Manchester United találkozója, főleg úgy, hogy jelenleg Európa talán legjobb formában futballozó két csapata küzdhet meg egymással. A spanyol és az angol gigász megfelelt a várakozásoknak: kiváló mérkőzésen végeztek 2–2-es döntetlenre a párharc első, barcelonai felvonásán. 

A gólok és a megannyi látványos megmozdulás ellenére a főszereplők a mérkőzés után elsősorban a bírói tévedésekben látták annak az okát, hogy végül egyiküknek sem sikerült nyernie. Az olasz Maurizio Mariani játékvezető több kétes ítéletet is hozott. Az egyik vitatott esetnél a vendégek középpályása, Fred kézzel ért a labdába a tizenhatoson belül, de a bíró sípja néma maradt, nem kapott büntetőt a Barcelona, a hazaiak részéről pályán és pályán kívül is hiába reklamáltak.

Xavi Hernández, a barcelonaiak vezetőedzője döbbenten állt az eset előtt, miért nem büntető lett az ítélet az egyértelmű kezezés után. Ráadásul a szakember szerint ez már a második ilyen eset volt a találkozón.

Nagyon kiegyenlített mérkőzés volt, jó csapat ellen játszottunk, az összecsapás több időszakában domináltunk. Úgy éreztük, akár a győztes gól is meglehet, de ahogy már korábban is mondtam, és most is tartom: ez a párharc az Old Traffordon dől majd el. Azt viszont nem értem, miért nem kaptunk büntetőt Fred kezezése után. Ez akkora tizenegyes volt, mint egy ház! Már Milánóban se adtak meg egy hasonló esetet az Internazionale ellen a Bajnokok Ligájában, és most sem. Elmondtam, mit gondolok az esetről a bírónak, aki azt válaszolta, hogy a VAR ellenőrizte a helyzetet, és nem ért tizenegyest a kezezés

– mondta a spanyol vezetőedző mérkőzés utáni nyilatkozatában. 

Nem csak barcelonai oldalról érkeztek azonban az elégedetlen hangok az olasz sípmester tevékenységével kapcsolatban. Erik ten Hag, a Manchester United trénere szerint is súlyos hibákat vétett a játékvezető. A holland vezetőedző szerint Mariani nem csak a csütörtöki meccset, hanem az egész párharcot befolyásolta rossz döntéseivel.

Kettő egyes vezetésünknél Rashfordot hátulról érkezve szerelték. Lehet, hogy nem volt a tizenhatoson belül az eset, de egyértelmű piros lapot ért volna. A játékvezető nemcsak a mérkőzést, hanem a párharcot is befolyásolta

– tette hozzá Ten Hag, aki Fred előbb említett kezezéséről csak annyit mondott, hogy összehasonlíthatatlan volt a két eset. A szabálytalanságot elszenvedő Rashford szerint is döbbenetes, miért nem kapott piros lapot a Barcelona francia védője, Koundé. Mariani azonban még szabadrúgást sem ítélt a vendégeknek, akik adott esetben veszélyes helyről próbálkozhattak volna. Az angol válogatott támadó élete formájában futballozik, a Camp Nouban is betalált, de úgy érzi: ez a döntetlen így olyan, mintha vereséget szenvedtek volna. 

A párharc visszavágóját jövő csütörtökön rendezik Manchesterben. A győztes bejut az Európa-liga legjobb 16 csapata közé, ahol akár a magyar bajnoki címvédő Ferencvárossal is találkozhat. A zöld-fehérek megnyerték csoportjukat ősszel, így ebben a körben még nem kell szerepelniük. 

LABDARÚGÁS
EURÓPA-LIGA, A NYOLCADDÖNTŐÉRT
Első mérkőzések
Barcelona (spanyol) – Manchester United (angol) 2–2 (Marcos Alonso 50., Raphinha 76., ill. Rashford 53., Koundé 59. – öngól)

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok