Index Vakbarát Hírportál

Hiába a könnyű síppal befújt büntető, a ManUnited kiverte a Barcelonát

2023. február 23., csütörtök 22:55

Az Európa-liga csütörtöki slágermeccsén a Manchester United a Barcelonát fogadta az Old Traffordon. Az egy héttel ezelőtti, Camp Nouban rendezett odavágón semmi nem dőlt el, 2–2-re végeztek a csapatok, így a mai összecsapásra maradt a döntés, hogy melyik gárda jut a nyolcaddöntőbe és melyik búcsúzik már a legjobb 32 között. Bár a Barca egy véleményes büntetővel vezetést szerzett az első félidőben, az MU a második játékrészben fordított és összességében megérdemelten jutott tovább a párharcból.

Manchester United–Barcelona 2–1 (0–1)

A barcelonai meccshez képest Xavi volt nehezebb helyzetben, hiszen a sárga lapjai miatt eltiltott Gavit és a combsérüléssel bajlódó Pedrit is nélkülöznie kellett a középpályáról. A rutinos Sergi Roberto és Sergio Busquets került be a fiatal titánok helyére, ám nagy kérdés volt, hogy rutin képes lesz-e pótolni a minőséget.

A 3. percben máris megvolt az első ziccer, Bruno Fernandes kapott nagyszerű labdát és iramodhatott meg egyedül Marc-André ter Stegen kapujára, a német hálóőr azonban hatalmas bravúrral hárított a portugál közeli próbálkozását. Raphinha egy távoli lövéssel jelezte, hogy a Barca sem védekezni érkezett Manchesterbe.

Ennek ellenére az angol csapat irányította a játékot, a 15. percben mégis hátrányba került: Franck Kessié jobb oldali beadását Raphael Varane fejelte ki a kapu előteréből, Fernandes pedig a játékvezető szerint lerántotta Alejandro Baldét, és befújta a büntetőt. Tény, hogy volt kontakt a játékosok között, de ha ebben a szellemben vezetnék a sporttársak a meccseket, mindegyiken minimum hat-hét 11-est kellene befújni...

Lelke rajta, clément turpin megtette, Robert Lewandowski pedig ha nehezen is – David de Gea jó irányba ment, bele is ért a labdába –, de értékesítette, 0–1!

Ha addig nem vállalt kockázatot a gránátvörös-kék alakulat, a vezetés tudatában ez hatványozottan igazzá vált, az MU-nak így fel volt adva a lecke, felállt védelmet kellett feltörnie. A szünetig ez nem sikerült, sőt az utolsó minutumban még a hazai kapu előtt volt egy óriási kavarodás, amelynek végén Varane és Lisandro Martínez együttes erővel szabadított fel. 

A második játékrészre az addig semmit nem mutató Wout Weghorst nem meglepő módon az öltözőben maradt, Antony váltotta, mégsem ő, hanem honfitársa, Fred volt a főszereplő a 47. percben: 

Fernandes passzolt a brazilhoz, aki a labdaátvétellel már lövőhelyzetet teremtett magának, majd középről, 15 méterről, jobbal a bal alsóba bombázott, 1–1!

Érezhetően más felfogásban jött ki a folytatásra Erik ten Hag alakulata, a Barcelona kis túlzással a saját térfeléről sem jött ki a 64. percig, akkor viszont Jules Koundé a semmiből majdnem a katalánokat juttatta előnyhöz, De Gea azonban óriási vetődéssel szögletre tolta a léc alól a francia hátvéd közeli fejesét.

A 73. percben aztán eljött az egyébként is agilisan játszó Antony ideje: Luke Shaw mentett meg egy labdát a kirúgástól, majd Fernandes szerezte meg harciasan és centerezett Baldé mellett és bár a csereként beálló Alejandro Garnacho lövését, majd Fred ismétlését is blokkolták, a kipattanó a brazilhoz került, aki 16-ról, védhetetlenül tekert a jobb alsó sarokba, 2–1!

Őrült rohanás vette kezdetét, innentől ugyanis becsődölt a Barca védekezésre és hosszabbításra alapuló taktikája. Hiába tett meg azonban mindent Xavi együttese, a manchesteriek már nem engedték ki a kezükből a vezetést, ezzel együtt a továbbjutást, így a holnapi sorsoláson a Ferencváros akár a Unitedet is kaphatja. 

A többi pályán

A Juventus 3–0-ra győzött a csütörtöki visszavágón a Nantes vendégeként, így könnyedén jutott a nyolcaddöntőbe. A meccs hőse a torinóiak világbajnok játékosa, Ángel Di María volt, aki előbb pazarul a csavart a jobb felső sarokba, majd parádés sarkazását a gólvonalon fekvő védő kézzel hárította, így a rivális megfogyatkozott, a 11-est pedig maga az argentin sztár értékesítette.

Ezzel tulajdonképpen eldőlt a párharc, de Di María a második félidőben még fejjel is eredményes volt.

A Sporting Lisboa hasonlóan lépett tovább: a hazai döntetlen után egy korai kiállítás megpecsételte dán riválisa, a Midtjylland sorsát, így a portugál csapat vendégként fölényesen, 4–0-ra diadalmaskodott. A második számú kupasorozat történetének legeredményesebb csapata, a Sevilla is 16 közé jutott, mivel háromgólos előnyéből egyet megőrzött a PSV Eindhoven vendégeként. A kora esti összecsapásokon utolsóként a Bayer Leverkusen búcsúztatta 11-esekkel a Ferencváros csoportjából másodikként továbblépő AS Monacót, miután német csapat ugyanúgy 3–2-re nyert vendégként, mint egy héttel korábban a francia együttes.

A Schäfer Andrást lábsérülés miatt nélkülöző Union Berlin is készülhet a nyolcaddöntőre: a fővárosiak az idegenbeli 0–0 után odahaza 3–1-re legyőzték az Ajaxot úgy, hogy mivel hamar elhúztak 2–0-ra, különösebben izgulniuk se kellett. A tavaly Konferencia-ligában győztes olasz AS Roma az első játékrészben megfordította a Salzburg elleni párharcot, és mivel nem kapott gólt, bejutott a 16 közé.

Az Európa-liga döntőjét május 31-én a Puskás Arénában rendezik, a Ferencváros pedig csoportgyőztesként majd a legjobb 16 között folytatja a küzdelmet. A nyolcaddöntő sorsolását pénteken rendezik.

Európa-liga
nyolcaddöntőbe jutásért, visszavágók

Manchester United (angol)–FC Barcelona (spanyol) 21 (01)
gól: Fred (47.), Antony (73.), illetve Lewandowski (18., 11-esből)
Továbbjutott: a Manchester United 4–3-as összesítéssel.

Union Berlin (német)Ajax Amsterdam (holland) 31 (20)
gól: Knoche (20., 11-esből), Juranovic (44.), Doekhi (50.), illetve Kudus (47.)
Tj.: az Union Berlin 3–1-es összesítéssel.

AS Roma (olasz)Salzburg (osztrák) 20 (20)
gól: Belotti (33.), Dybala (40.)
Tj.: az AS Roma 2–1-es összesítéssel.

AS Monaco (francia)Bayer Leverkusen (német) 23 (12, 23, 23)  11-esekkel: 35
gól: Ben Yedder (19.), Embolo (84.), illetve Wirtz (13.), Palacios (21.), Adli (58.)
Tj: a Bayer Leverkusen 5–5-ös összesítéssel, 11-esekkel.

Nantes (francia)Juventus (olasz) 03 (02)
gól: Di María (5., 20., 78., a másodikat 11-esből)
piros lap: Pallois (18., Nantes)
Tj.: a Juventus 4–1-es összesítéssel.

Midtjylland (dán)Sporting Lisboa (portugál) 04 (01)
gól: Coates (21.), Pedro Goncalves (50., 77.), Gartenmann (85., öngól)
piros lap: Paulinho (38., Midtjylland)
Tj.: a Sporting Lisboa 5–1-es összesítéssel.

PSV Eindhoven (holland)Sevilla (spanyol) 20 (00)
gól: De Jong (77.), Silva (94.)
Tj.: a Sevilla 3–2-es összesítéssel.

később:

Rennes (francia) Sahtar Donyeck (ukrán)  –  hosszabbítás zajlik

(Borítókép: Ash Donelon / Getty Images Hungary)

Rovatok