Index Vakbarát Hírportál

Messi a legjobb, amputált lábú futballista nyerte a Puskás-díjat

2023. február 27., hétfő 22:42

Hétfőn este Párizsban rendezték a FIFA 2022-es díjátadó gáláját, amelynek keretein belül a legjobb játékosoknak járó elismerések mellett többek között az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat is átadták. Utóbbiban történelmi győzelem született, hiszen egy amputált lábú futballista, a lengyel Marcin Oleksynak nyert, a gálán pedig Argentína tarolt, négy kategóriában is a világbajnok ünnepelhetett. Ezek közül a legfontosabbat, a legjobb játékosnak járót természetesen Lionel Messi zsebelte be.

A spanyol Marca már napközben megszellőztette a végső győztesek nevét: 

a sportlap argentin tarolást vizionált, Lionel Messit, Emiliano Martínezt és Lionel Scaloni végső sikerét vizionálták a játékosok, a kapusok és az edzők között.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnökének megnyitóbeszédével indult az esemény. Gianni Infantino megköszönte Katarnak a világbajnokság megrendezését, majd az emlékezésé volt a főszerep, a közelmúltban elhunyt legendás játékosok előtt tisztelegtek a jelenlévők, elsősorban Pelére, akit honfitársa, Ronaldo méltatott. Ezután a legendás brazil feleségét szólították a színpadra, aki az este első díját vehette át a Pelé-család nevében.

Az első szakmai elismeréseket a kapusok kapták, amelyet a nőknél Mary Earps, a Manchester United angol hálóőre érdemelte ki, míg a férfiaknál a szavazatok alapján a világbajnok Emiliano Martínez bizonyult a legjobbnak.

Következett a Puskás-díj, amelyért hárman maradtak versenyben, a francia Dimitri Payet, a brazil Richarlison, valamint a lengyel Marcin Oleksynak. Utóbbi játékos már a jelöltséggel is történelmet írt, hiszen ő lett az első parasportoló, aki felkerült a listára, a játékos egyik lábát ugyanis egy baleset következtében amputálták. 

Lengyelországban az amputált lábú futballistáknak saját bajnokságuk van – egy ilyen mérkőzésen született Oleksy találata, amely a FIFA-nál végül Puskás-díjat ért!

Az edzők következtek, ebben a kategóriában a nőknél az angol válogatott szövetségi kapitánya, Sarina Wiegman nyert, aki Európa-bajnoki címre vezette a szigetország nemzeti együttesét, míg a férfiaknál a vb-győztes Lionel Scalonit díjazták. A FIFA Fair Play díját a grúz Luka Locsosvili kapta, aki egy osztrák bajnokin megmentette ellenfele életét, miután egy párharcot követően véletlenül fejbe rúgták. A Wolfsberger 23 éves hátvédje – aki azóta már az olasz Cremonesét erősíti – azonnal látta, hogy nagy a baj, odarohant és megakadályozta, hogy Georg Teigl lenyelje a nyelvét.

Az év szurkolói az argentin fanatikusok lettek, akik óriási létszámban és utánozhatatlan hangulatban biztatták a kedvenceket Katarban. Az elismerést a 82 éves Carlos „Tula” Pascual vette át, aki az 1974-es vb óta minden tornára elkísérte az Albicelestét.

Ezt követően az év csapatait hirdették ki, amelyek így néznek ki:

Nők

Férfiak 

A végére a két legfontosabb díj maradt, a legjobb női és a férfi labdarúgónak járó trófea. A hölgyeknél a Barcelona játékosa, a spanyol Alexia Putellas megvédte címét, a férfiaknál pedig az előzetesen is egyértelmű befutónak tűnő Lionel Messi, Argentína csapatkapitánya bizonyult a legjobbnak, aki Kylian Mbappét és Karim Benzemát előzte meg.

A Marca tippje tehát bejött, a világbajnok dél-amerikaiak taroltak a FIFA-gálán.

(Borítókép: Eurasia Sport Images / Getty Images Hungary)

Rovatok