Index Vakbarát Hírportál

Nem lehet ellenfele Lionel Messinek a FIFA-gálán

2023. február 27., hétfő 09:47

Hétfőn este Párizsban rendezik a FIFA díjátadó gáláját, ahol többek között a 2022-es év legszebb góljáért járó Puskás-díjat és az év legjobb játékosainak járó elismeréseket is kiosztják. A férfiaknál alighanem egyértelmű a végső győztes személye, hiába ugyanis Kylian Mbappé vb-döntőben lőtt mesterhármasa és gólkirályi címe, valamint honfitársa, Karim Benzema nagyszerű szezonja, nehéz elképzelni, hogy ne az Argentínát világbajnoki címhez segítő Lionel Messit ismerjék el a legjobbnak.

Tekintve, hogy a díjakat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, vagyis a FIFA ítéli oda, nehéz elképzelni, hogy ne a szervezet legnagyobb eseménye, a négyévente megrendezett világbajnoki szereplés határozza meg a 2022-es végső sorrendet. Márpedig ebben az összevetésben Messit aligha lehet überelni ezúttal. A klasszis 36 évet követően nyerte meg a dél-amerikai országgal a mundialt, végérvényesen beírva magát a sportág legmeghatározóbb csillagai közé.

A Paris Saint-Germain támadója hét góllal zárta a tornát – ebből kettőt a franciák elleni fináléban szerzett –, emellett kiosztott három gólpasszt is. Ezek után aligha volt meglepő, hogy a vb legjobb játékosának is megválasztották, a 2014-es, brazíliai világbajnokságot követően immáron másodszor. Ezt egyedüli futballistaként mondhatja el magáról a sportág történetében, ám azt a díjat alighanem boldogan becserélte volna az aranyéremre, amelyet hosszabbítást követően végül a németek szereztek meg a Rio de Janeiróban rendezett döntőben.

Nem ez volt az egyetlen rekord, amelyet Katarban megdöntött: 

Lothar Matthäust megelőzve immáron neki van a legtöbb mérkőzése a vb-k történetében, szám szerint 26, emellett pedig ő az egyetlen játékos aki a tízes, a húszas és a harmincas éveiben is eredményes volt a nemzeti együttesek legnagyobb megmérettetésén.

Klubszinten első évében francia bajnokságot nyert a PSG-vel, a párizsiak húsz góljában vállalt szerepet, hatszor ő fejezte be az akciót, 14-szer pedig az előkészítésben jeleskedett. A fogadóirodáknál is egyértelműen a hétszeres aranylabdás a legnagyobb esélyes, mindössze 1,2 körüli szorzót kínálnak a bukmékerek a díjazásáért.

Ellentétben a másik két, versenyben maradt francia társsal Messi már végzett elsőként a FIFA Év játékosa-szavazáson, méghozzá többször is: 2009-ben és 2019-ben akkor bizonyult legjobbnak, amikor a nemzetközi szövetség önmaga ítélte oda a díjat, amely 2010 és 2015 között az Aranylabdával közösen került kiosztásra. Akkor Messi négyszer (2010, 2011, 2012, 2015) húzta be a szavazást. A dél-amerikai sztár pályafutása döntő részét az istenített honfitárs, Diego Maradona árnyékában volt kénytelen eltölteni, akinek tudása és érdemei mellett az összehasonlítás során mindig aduként lehetett elővenni a pakliból az 1986-ban nyert vb-aranyérmét, amikor Mexikóban végső győzelemre vezette honfitársait. Messinek Katarba kellett utaznia ahhoz, hogy ebben a mutatóban beérje a 2020 novemberében elhunyt legendát.

Kylian Mbappé győzelmével már a pénzünk 4,5-szeresét nyerhetjük meg – meglepő, de ez is megérdemelt elismerés lenne. A még mindig csak 24 éves, villámgyors támadó kis túlzással egyedül vitte döntőbe a franciákat Katarban, a fináléban pedig egyértelműen neki volt köszönhető, hogy a címvédő legalább a tizenegyespárbajig eljutott – tekintve, hogy Mbappé mesterhármast szerzett. Erre korábban vb-döntőben 56 éve volt precedens, akkor az angol Geoff Hurstnek sikerült a bravúr. Az ezüst mellé „vigaszdíjként” természetesen elnyerte az Aranycipőt, a Messinél már említett bajnoki siker első számú letéteményesének viszont egyértelműen ő bizonyult. Minden sorozatot figyelembe véve 46 meccsen 39 gólt szerzett és 26 asszisztot osztott ki.

A vb-k történetében immáron az örökös góllövőlista hatodik helyén áll, holtversenyben egy bizonyos Pelével: két tornán eddig 12-szer volt eredményes. 

Ha ebben az ütemben halad, akár már a 2026-os viadalon beérheti, vagy akár meg is előzheti a listavezető német Miroslav Klosét, aki 16 találattal áll az élen.

A FIFA év játékosa cím harmadik jelöltje Karim Benzema, aki viszont klubcsapatával, a Real Madriddal elért bajnoki címnek és BL-győzelemnek köszönhetően került fel a listára – a rendhagyó, téli világbajnokságot ugyanis sérülés miatt kihagyta, nem sokkal később pedig a visszavonulását is bejelentette a nemzeti csapattól.

A madridiak két aranyérmében viszont oroszlánrészt vállalt: a La Ligában 27 találattal toronymagasan végzett a góllövőlista élén – 12 gólpassza is volt –, a Bajnokok Ligájában pedig 15-ször vette be az ellenfelek kapuját, így a legrangosabb európai kupasorozat gólkirályi címét is elnyerte.

Ha a vb-n is maradandót alkotott volna, alighanem közte és Messi között dőlne el a hétfői MVP-cím, ám egy rangos elismerést az előző szezonban mutatott teljesítményének köszönhetően már bezsebelt: a 35 éves csatár kapta a France Football magazin által odaítélt, az év legjobb játékosának járó Aranylabdát.

A mostani szavazásban a hagyományokhoz hűen a válogatottak csapatkapitányai és szövetségi kapitányai, valamint újságírók vesznek részt, a szurkolók pedig február 3-ig szavazhattak a FIFA honlapján.

Ön szerint ki nyeri a FIFA év játékosa díjat?

  • 2634
    Lionel Messi
  • 198
    Karim Benzema
  • 190
    Kylian Mbappé

Történelmi Puskás-díj a láthatáron

A gála keretében adják majd át a 2022-es év legszebb góljáért járó Puskás-díjat, az elismerés 14 éves történetében először került parasportoló a versenyben maradt három közé. Dimitri Payet és Richarlison mellett ugyanis az amputált lábú Marcin Oleksy gólja a harmadik, még versenyben maradt találat.

A lengyel játékosnak 2010-ben amputálták a lábát, miután munkája közben elütötte egy autó. Az akkor 23 éves tehetséges labdarúgó a lengyel harmadosztályban játszott, a baleset egyszerre sújtotta le és változtatta meg az életét. Oleksy azóta nemcsak aktív életet él, de rendszeresen sportol is. Edző lett egy fociakadémián, 2019-től a lengyel amputált lábú játékosok ligájában játszik, és 2022-ben a lengyel amputált lábú válogatottal a világbajnokságon a nyolcaddöntőig jutott. A játékos felelevenítette a baleset utáni időszakot a parafootball.com-nak:

Egy kerekesszékben ültem, cigiztem és sírtam: miért velem történik ez? Így most egészen hihetetlen számomra, hogy jelöltek a Puskás-díjra. Ez elképesztő, és még mindig nem értem

– nyilatkozta az oldalnak.

Payet 22 méterről lőtt bombagólt a PAOK-nak az UEFA Konferencia Ligában. A találat egy szögletet követően született, a pattogó labdát az Olympique Marseille csapatkapitánya elemi erővel bombázta a bal felső sarokba. A játékos azt mondta a gólról: „Úgy vállaltam el a lövést, mintha edzésen lennék. Szerintem e miatt a nyugodtság miatt volt ennyire jó, nem igazán találhattam volna el jobban.”

Richarlison a katari világbajnokságon szerzett szépségdíjas találatot a Szerbia elleni csoportmeccsen. Vinícius Júnior passzát vette át a levegőben, majd a tizenhatos közepéről Milinkovics-Szavics kapujába ollózott. A gólt a világbajnokság legszebbjének választották, érdekesség továbbá, hogy ha a brazil támadó nyerne, ez lesz megszakítás nélkül a harmadik év, amikor a Tottenham játékosa kapja az elismerést. 2021-ben Erik Lamela (azóta a Sevilla játékosa), 2020-ban Szon Hung Min nyert.

A Puskás-díjat 2009-ben osztották ki először, akkor Cristiano Ronaldo érdemelte ki a szezon legszebb góljának járó trófeát, de korábban megkapta már Zlatan Ibrahimovic, Neymar, vagy éppen az élete első felnőtt NB I-es meccsén pályára lépő Zsóri Dániel is, aki a Debrecen színeiben elképesztő győztes gólt ollózott a Ferencváros elleni bajnoki hosszabbításában.

Ön szerint ki nyeri a Puskás-díjat?

  • 317
    Marcin Oleksy
  • 256
    Richarlison
  • 152
    Dimitri Payet

A FIFA-gála hétfőn 21.00-kor kezdődik, az eseményt az M4 Sport élőben közvetíti.

(Borítókép: Zhizhao Wu / Getty Images Hungary)

Rovatok