Index Vakbarát Hírportál

Egy héten nyolc gól? Az semmi! Haaland rúgott már kilencet is egy meccsen...

2023. március 19., vasárnap 07:39

Mindenki odavan Erling Haaland nyolc góljáért, amit ezen a héten szerzett; ötöt szerdán az RB Leipzignek a Bajnokok Ligájában, majd hármat szombaton a Burnley-nek az FA-kupában. Pedig a hatalmas norvég vitt már véghez ennél különb bravúrt is, ráadásul nem két, hanem egy meccsen: 2019. május 30-án, tizennyolc éves korában kilencet vágott Hondurasnak az U20-as világbajnokságon. És a VAR még el is vette egy gólját, továbbá nem fújtak be neki két jogosnak tűnő büntetőt.

Most már semmi kétség, hogy ha nem jön közbe valamilyen fatális sérülés, akkor Erling Braut Haaland minden idők legtermékenyebb góllövő csatára lehet. Hogy vajon a legjobb futballista is, azon lehet polemizálni, de ha azt vesszük, hogy a futball olyan játék, amelynek az a célja, hogy a labdát valahogyan bejuttassuk az ellenfél kapujába...

Ezekben a napokban tele a világsajtó a Manchester City 22 éves zsenijének nyolc góljával, amit 5/3 megoszlásban szerzett előbb szerdán az RB Leipzig elleni 7–0-s BL-győzelem közben, majd szombaton a Burnley ellen az FA-kupában, itt 6–0 volt a végeredmény.

Mindezt akkor, amikor az okosok már arról kezdtek cikkezni, hogy Haaland nélkül jobb a City, mint vele...

De mindegy is, mert a nyolc góljával befogta a norvég óriás a kétkedők száját. Pedig ez a két meccsen szerzett nyolc gól eltörpül az óriásbébi négy évvel ezelőtti hőstette mellett.

2019. május 30-át írtunk, és Norvégia reménytelennek tűnő helyzetbe került a lengyelországi U20-as világbajnokságon, a C csoportban. Előbb Uruguaytól 3–1-re, majd Új-Zélandtól 2–0-ra kapott ki, és az utolsó csoportmeccsükön, Lublinban nagy különbséggel kellett legyőzniük Hondurast ahhoz, hogy reménykedhessenek a továbbjutásban. (A hat csoportharmadik közül a négy legjobb ment tovább a 16 közé.)

Hát Haalandon semmi sem múlt! A 194 centis srác 2019 elején érkezett meg a Moldétól Salzburgba, a Red Bullhoz 8 millió euróért. Bár az előző két szezonban 20 gólt szerzett a norvég bajnokságban, még csak ígéretnek tartották, hiszen a skandináv ország pontvadászatát nem gondolták mérvadónak. 

Szóval, a Honduras elleni mérkőzés. Haaland igencsak pipa volt, mert az előző két csoportmérkőzésen nem talált a kapuba, de most kitöltötte a dühét szegény hondurasiakon. Már a szünetig négy gólt rúgott, de öt is lehetett volna, mert az egyik gólját elvette a VAR.

Fordulás után kiállítottak egy hondurasi játékost, Haaland vágott még ötöt, kilenc góllal fejezte be a meccset, Norvégia 12–0-ra győzött.

Haaland a kilenc gólján kívül rúgott egy kapufát, két jogosnak tűnő tizenegyest pedig nem adott meg javára a bíró. Nem véletlenül mondta az őt faggató riporternek a meccs után:

Nem vagyok elégedett, tizenkét gólt kellett volna rúgnom.

Más kérdés, hogy a lehengerlő győzelem ellenére is kiesett Norvégia, mert csak három pontot gyűjtött, és négy négypontos harmadik helyezett jutott tovább...

Haaland kilenc gólja és a 12–0-s norvég győzelem egyaránt rekord az U20-as világbajnokságok történetében.

Csakhogy a zseniális norvég fickó már egy évvel korábban, 2018. július elsején letette a névjegyét.

Azon a meccsen tizenhét évesen tizenhét perc leforgása alatt egy mesternégyest rúgott a norvég bajnokságban az éllovas SK Brann Bergen csapatának. 

Haaland második gólja 2:00-nál egészen döbbenetes egy 17 éves gyerektől.

A Molde edzője akkoriban Ole Gunnar Solskjaer volt, az egykori Manchester United-sztár, a Brann elleni meccsen pedig ott ült a nézőtéren Tommy Möller Nielsen, a Vörös Ördögök megfigyelője. Minden adott volt, hogy a United vigye el Haalandot, ő azonban a Salzburg és a Dortmund csapatán keresztül a manchesteri riválisnál, a Citynél kötött ki. Talán nem véletlenül, ugyanis annak idején a Cityben játszó Alf Inge Haaland (Erling édesapja) karrierjét Roy Keane, a United fedezete törte ketté. Szó szerint...

(Borítókép: Erling Haaland ünnepli gólját az Emirates FA-kupa negyeddöntőjében 2023. március 18-án. Fotó: Clive Brunskill / Getty Images)

Rovatok