Index Vakbarát Hírportál

Guardiolának nem sikerült, amire Tuchel készül a Bayern élén

2023. március 30., csütörtök 16:25

Szombaton igazi aranyrangadó keretében debütál Thomas Tuchel a Bayern München labdarúgócsapatának kispadján. A Borussia Dortmund elleni csúcsderbit megelőzően annak jártunk utána, a közelmúltban hogyan teljesítettek az új trénerek kezdésként a rekordbajnok élén, illetve azt is megvizsgáltuk, hogy a 49 éves szakember eddigi állomáshelyein miként startolt.

Egyfelől kissé meglepő volt, hogy Julian Nagelsmannt menesztették a bajorok kispadjáról a válogatottszünetben, hiszen a Bajnokok Ligájában eddig hiába jött a Barcelona, az Inter és a PSG a csapat útjába, mind a nyolc meccsen a müncheniek nyertek. Ugyanakkor valahol mégis várható volt a távozása, hiszen az öltözői egység megbomlása mellett a bajnokságban a leverkuseni vereséggel egypontos hátrányba került az éllovassá előlépő Dortmunddal szemben.

A két együttes szombat esti csatája így különösen fontossá vált az elmúlt tíz idényben egyaránt aranyérmes Bayern számára.

A Bundesliga 1963 óta húzódó érájában az ideiglenesen kinevezett trénerekkel együtt ez már összességében a 32. váltás a bajoroknál. Összeállításunkban azokkal foglalkoztunk, akik az ezredfordulót követően irányították a münchenieket.

Ottmar Hitzfeld (1998. július 1.–2004. június 30.; 2007. február 1.–2008. június 30.) – Egy fájdalmas és egy diadalittas BL-döntő

Rögvest egy kis „csalás”, hiszen a Dortmunddal Bajnokok Ligáját nyerő szakembert még az előző évezredben nevezték ki az együttes dirigálására, ugyanakkor ténykedése bőven átnyúlt az új érába.

Első meccsén a német Ligakupában volt érdekelt, ahol Mario Basler góljával verték meg a Leverkusent az elődöntőben. A rend kedvéért jegyezzük meg: a fináléban a triplázó Giovane Elber vezérletével 4–0-ra kiütötték a Stuttgartot – villámgyorsan meglett az első trófea!

Hitzfeld – a Felix Magath-éra után – még bő egy évig volt az együttes edzője, az a rajtja már rosszul sikerült és hasonlóan folytatódott: az első négy ütközetből hármat elbukott. A bajorokkal végül öt bajnoki címet, három kupát, négy Ligakupát, Bajnokok Ligáját és Interkontinentális-kupát nyert – továbbá volt még egy vesztes BL-döntője, ami minden idők legdrámaibb végjátékát hozta el.

Debütálás a Bayern München élén

Felix Magath (2004. július 1.–2007. január 31.) – Hazai trófeák

Hitzfeldet a keménykezűségéről híres Magath követte, aki a pontátlagot tekintve (2,13) még fölül is múlta elődjét és egyben utódját (2,06 és 2,07).

Hitzfeldhez hasonlóan Magath is a Leverkusen elleni Ligakupa-elődöntővel startolt, és nyert Zé Roberto, Michael Ballack, valamint Torsten Frings találatával 3–0-ra. Később Magath is begyűjtötte a sorozat trófeáját, bár 3–0 után a Bremen 3–2-re még felzárkózott. Ezt a trófeát még két-két bajnoki cím és Német Kupa követte.

Debütálás a Bayern München élén

Jürgen Klinsmann (2008. július 1.–2009. április 27.) – Válogatott érmek után gyors bukás

Hitzfeld második „uralkodását” Jürgen Klinsmanné követte, aki a német válogatott szövetségi kapitányaként már kellő rutinnal és sikerrel volt felvértezve. Klinsmann premierje nem volt sétagalopp, a Német Kupa első fordulójában a türingiai regionális kupából főtáblára jutó Rot-Weiss Erfurt alaposan megnehezítette a favorit dolgát. Aztán esetében a folytatás sem alakult sokkal fényesebben: 29 találkozón 16 győzelem, 6 döntetlen és 7 vereség volt a mérleg, mielőtt megköszönték a munkáját.

Debütálás a Bayern München élén

Jupp Heynckes (2009. április 28.–2009. június 30.; 2011. július 1.–2013. június 30.; 2017. október 9.–2018. június 30.) – Ha baj van, hívd Heynckest!

Heynckes kétszer is beugróként állt helyt, az 1987–1991 közötti időszakot is beszámítva pedig összesen négyszer irányította az együttest. Klinsmann utódjaként csupán öt bajnokit kellett lehoznia, a sorozatot győzelemmel kezdte, amelyhez további három sikert és egy döntetlent tett hozzá. A bajnoki cím viszont a Wolfsburghoz került.

Rövid kihagyás után már nem csupán megbízott edzőként kapott újra esélyt, és az Eintracht Braunschweig magabiztos elintézésével rajtoló időszakban bajnoki címet, kupát, Szuperkupát és Bajnokok Ligáját is nyert.

A trénert 2017 októberében még egyszer visszahívták, 27 fellépésen 23 siker és egy döntetlen mellett 2,59 pontot átlagolt. Ebben a három időszakban száz találkozó jutott neki 247 ponttal. Az első periódusát is beleszámolva négy bajnoki cím, egy kupa, három Szuperkupa és egy BL volt a termése müncheni edzőként.

Debütálás a Bayern München élén*

*A legelső meccse még egy 1987-es Szuperkupa volt (amúgy azt is megnyerte a Bayernnel)

Louis van Gaal (2009. július 1.–2011. április 9.) – Az Inter volt a kriptonit

A holland szintén nyáron, a szezonkezdetet jelentő Német Kupában indított, ismét egy alacsonyabb osztályú riválissal szemben. A badeni területi viadalról kvalifikáló SpVgg Neckarelz egészen az 51. percig tartotta magát, akkor azonban jött Mario Gómez, és gyorsan lerendezte a találkozót. Van Gaal a bajorokkal bajnok, kupagyőztes és Szuperkupa-győztes lett, döntőzött a Bajnokok Ligájában, ahol az Inter a fináléban felülkerekedett a münchenieken.

Debütálás a Bayern München élén

Andries Jonker (2011. április 10.–2011. június 30.) – A veretlen

Van Gaal az idény vége előtt távozott, így a szezont korábbi segítője, Andries Jonker fejezte be, nem is rosszul. A záró öt kört – Heynckeshez hasonlóan – négy sikerrel és egy döntetlennel hozta le.

Debütálás a Bayern München élén

Pep Guardiola (2013. július 1.–2016. június 30.) – Klopp elleni vesztes debütálás

A hollandokat Heynckes, őt pedig a Barcelonával két BL-t és 14 trófeát nyerő Pep Guardiola váltotta, akinek a rajtja nem volt sikeres. A német Szuperkupában a Jürgen Klopp vezette Dortmund 4–2-re legyőzte a rekordbajnokot.

A folytatás már jobban alakult Guardiolának, a bajorok mindhárom idényében bajnokok lettek, jött két kupasiker és két nemzetközi elsőség, így három év alatt hét trófeával bővült a vitrin.

Debütálás a Bayern München élén

Carlo Ancelotti (2016. július 1.–2017. szeptember 28.) – Tuchel elleni trófeával rajtolt

Guardiola Manchesterbe igazolt, őt a bajor kispadon Ancelotti váltotta, aki a Milannal megnyert két BL-cím után a Real Madriddal is a csúcsra ért. (A királyi gárda élén tavaly a negyedik sikerét is összehozta.)

Az olasz szintén a Dortmund elleni Szuperkupa-meccsel kezdett, és Thomas Tuchel ellen győzelemre vezette csapatát! Ancelottinak a sikeres folytatás is összejött: nyolc győzelmet számlált a sorozata az indulás után.

Debütálás a Bayern München élén

Willy Sagnol (2017. szeptember 28.–2017. október 8.) – Dárdai Pál volt a kezdet

Ancelottit segítője, Willy Sagnol váltotta, aki nem sok sót evett meg a kispadon: csupán egy meccs jutott neki. Dárdai Pál Herthájának otthonában 2–0-ra vezetett a Bayern, de a berliniek pontot tudtak menteni.

Debütálás (és egyben búcsúmeccs) a Bayern München élén

Niko Kovac (2018. július 1.–2019. november 3.) – Frankfurti 5–0-tól frankfurti 1–5-ig

Niko Kovac összeállításunk következő szereplője, aki első meccsén rögvest volt csapatát, az Eintracht Frankfurtot kapta, amelyet akkor már Adi Hütter irányított. A német Szuperkupában hengerelt a Bayern, Lewandowski az 54. percig triplázott, a müncheniek végül 5–0-ra győztek.

Az idény végén a bajnoki cím és a kupagyőzelem is összejött, az új évadban viszont egy novemberi bajnoki végzetesnek bizonyult: épp az Adi Hütter vezetett Frankfurt vágott ötöt a münchenieknek (1–5)…

Debütálás a Bayern München élén

Hansi Flick (2019. november 4.–2021. június 30.) – Válogatott érmek után a BL-győzelem – pont Tuchel ellen!

Flick válogatottbeli tapasztalatokkal és sikerekkel a tarsolyában érkezett Münchenbe – Joachim Löw jobbkezeként világbajnoki címet és bronzot, valamint Eb-ezüstöt és -bronzot szerzett –, első meccse az Olympiakosz elleni BL-csoportmeccs volt, amelyet megnyertek.

A koronavírus-járvány sújtotta idény végjátékára lisszaboni nyolcas döntő keretében került sor, itt pedig gálázott az együttes: a Barcelonát 8–2-re, a Manchester Cityt kiejtő Lyont 3–0-ra, majd a döntőben a PSG-t 1–0-ra verte meg. És ki irányította a párizsiakat? Thomas Tuchel… A hat trófeát hozó első évad után pedig csak egy bajnoki arany gazdagította a Bayern vitrinjét – Flick visszatért a válogatotthoz, ezúttal már kapitányként.

Debütálás a Bayern München élén

Julian Nagelsmann (2021. július 1.–2023. március 24.) – A csodagyereket épp volt főnöke, Tuchel állította meg – majd ő is váltotta le…

A csodagyerekként elkönyvelt Nagelsmann a német élvonal történetének legfiatalabb edzőjeként még csak 28 éves volt, amikor a Hoffenheim kinevezte, és aratott a klub szintjéhez képest sikereket, törvényszerű volt az ugrása: 2019-ben egy fokkal feljebb, az RB Leipzighez került, ahol ugyancsak maradandót alkotott.

A Bayern nem kímélte a pénztárcáját, amikor csatába ment érte, és 25 millió euróért kivásárolta őt Lipcséből, majd ötéves szerződést kötött vele.

Első meccse egy bajnoki volt a Mönchengladbach otthonában, amelyen 1–1-re végzett a Bayern. Érdekesség, hogy Adi Hütter akkor már éppen a Borussiát irányította. A münchenieket nem fogta meg az iksz, kilencmeccses sikerszéria vette kezdetét. A sors fintora: a kispadon korábbi augsburgi felettese, Tuchel követte.

Debütálás a Bayern München élén

Eddig 1–1 a Dortmund elleni mérleg

Tuchel a harmadik edző az elmúlt 25 évben, aki a Dortmund ellen debütál a Bayern München kispadján. Ancelotti sikerrel járt (épp Tuchel ellen), Guardiola viszont kikapott Kloppéktól.

Az elmúlt 25 év debütálásai a Bayern München élén
Ottmar Hitzfeld 1998. VIII. 3. Ligakupa, elődöntő: Bayer Leverkusen–Bayern München 0–1
Felix Magath 2004. VII. 28. Ligakupa, elődöntő: Bayern München–Bayer Leverkusen 3–0
Ottmar Hitzfeld 2007. II. 2. Bundesliga, 20. forduló: Nürnberg–Bayern München 3–0
Jürgen Klinsmann 2008. VIII. 10. Német Kupa, 1. forduló: Rot-Weiss Erfurt–Bayern München 3–4
Louis van Gaal 2009. IX. 2. Német Kupa, 1. forduló: SpVgg Neckarelz–Bayern München 1–3
Jupp Heynckes 2009. V. 2. Bundesliga, 30. forduló: Bayern München–Borussia Mönchengladbach 2–1
Andries Jonker 2011. IV. 17. Bundesliga, 30. forduló: Bayern München–Bayer Leverkusen 5–1
Jupp Heynckes 2011. VIII. 1. Német Kupa, 1. forduló: Eintracht Braunschweig–Bayern München 0–3
Pep Guardiola 2013. VII. 27. Német Szuperkupa: Borussia Dortmund–Bayern München 4–2
Carlo Ancelotti 2016. VIII. 14. Német Szuperkupa: Borussia Dortmund–Bayern München 0–2
Willy Sagnol 2017. X. 1. Bundesliga, 7. forduló: Hertha BSC–Bayern München 2–2
Jupp Heynckes 2017. X. 14. Bundesliga, 8. forduló: Bayern München–Freiburg 5–0
Niko Kovac 2018. VIII. 12. Német Szuperkupa: Eintracht Frankfurt–Bayern München 0–5
Hansi Flick 2019. XI. 6. Bajnokok Ligája, csoportkör: Bayern München–Olympiakosz 2–0
Julian Nagelsmann 2021. VIII. 13. Bundesliga, 1. forduló: Borussia Mönchengladbach–Bayern München 1–1
Thomas Tuchel 2023. IV. 1. Bundesliga, 26. forduló: Bayern München–Borussia Dortmund 18.30

Thomas Tuchel (2023. március 24.–?) – Heynckes ellen debütált, két csapattal is játszott BL-döntőt

A 49 éves Tuchel az Augsburg második csapatánál kezdte az edzősködést, ahol Nagelsmann is volt a játékosa. Első felnőtt együttese a Mainz volt, ahol a Leverkusen elleni bajnokin debütált – épp Heynckes ellen, egy fordulatos meccsen végeztek a felek 2–2-re.

Mainzi búcsúját követően a Dortmundhoz szerződött, ahol a Wolfberger AC elleni Európa-liga-selejtezővel kezdett, a fekete-sárgák 1–0-ra nyertek.

Újabb egy év kihagyás következett a pályafutásában, mielőtt a PSG-hez igazolt. A párizsi sztárcsapattal a francia Szuperkupában rajtolt, 4–0-s győzelemmel. Két francia bajnoki cím, egy-egy kupa- és Ligakupa-győzelem, valamint egy újabb hazai Szuperkupa jött össze 2020. december 24-ig tartó időszaka során.

Ezúttal azonban nem sokáig maradt állás nélkül, január 26-án már a Chelsea alkalmazásában állt, ahol a Wolverhampton elleni 0–0-val debütált. Az addig pocsékul védekező együttes az első hat meccsén egy gólt kapott irányításával, az első 14 fellépésen pedig összesen kettőt. A koronát az idény végén a Bajnokok Ligájában tette fel, amelyet megnyert, miként az európai Szuperkupát és klubvilágbajnokságot is. Ezek mellett két FA Kupa-döntő és egy Ligakupa-döntő is összejött a londoni másfél éve során.

Tuchelnek ez lesz az ötödik felnőtt csapata, a debütálások során még veretlen!

Thomas Tuchel debütálásai
Mainz 2009. VIII. 8. Bundesliga, 1. forduló: Mainz–Bayer Leverkusen 2–2
Dortmund 2015. VII. 30. Európa-liga-selejtező: Wolfsberger AC–Borussia Dortmund 0–1
PSG 2018. VIII. 4. Francia Szuperkupa: Paris Saint-Germain–Monaco 4–0
Chelsea 2021. I. 27. Premier League, 20. forduló: Chelsea–Wolverhampton 0–0

(Borítókép: Alexandre Simoes / Borussia Dortmund via Getty Images)

Rovatok