Index Vakbarát Hírportál

Negyven évet kellett várnia Sir Alex Fergusonnak, hogy végre megkapja az aranyérmét

2023. április 4., kedd 08:44

Sir Alex Ferguson a skót Aberdeen menedzsereként 1983-ban nyerte meg a Kupagyőztesek Európa-kupáját, amely sikerért csak most, negyven évvel később kapja meg az aranyérmét.

A legendás Sir Alex Ferguson 81 évesen újabb aranyéremmel gazdagodik, miután az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az 1983-as Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK) megnyerő skót Aberdeen sikerében szerepet vállaló szakembereknek is elkészíti a győztesnek járó medált.

A skót együttes a döntőben 2–1-re verte meg a spanyol Real Madridot,

ám akkor csak a kezdőcsapat játékosai, valamint az öt csere kapott aranyérmet.

Duncan Fraser, a klub korábbi vezérigazgatója azonban közbenjárt az UEFA-nál, amely végül beleegyezett, hogy további hat medált gyártasson, így azok is hozzájuthatnak az érmekhez, akiknek negyven évvel ezelőtt nem jutott. Közöttük van Sir Alex Ferguson is, aki 1978 és 1986 között irányította az Aberdeent, amely csapattal három bajnoki címet, négy Skót Kupát, egy Ligakupát, egy KEK-et és egy európai Szuperkupát nyert.

A legendás menedzser ezt követően került a Manchester United élére, és 2013-ig többek között 13 bajnoki címet és két Bajnokok Ligáját nyert, összesen pedig 49 trófeát hódított el menedzseri pályafutása alatt.

Ferguson mellett az Aberdeen akkori másodedzője, Archie Knox, valamint a sérülés miatt a döntőt kihagyni kénytelen középpályás, Dougie Bell is megkapja a KEK-sikerért járó aranyérmet – közölte a BBC.

Rovatok