Index Vakbarát Hírportál

Az Arsenal kétgólos előnyről bukott pontokat Liverpoolban

2023. április 9., vasárnap 19:33

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 30. fordulójában a Liverpool kétgólos hátrányból mentett pontot az éllovas Arsenallal szemben.

Ha csak a formát nézzük, lejátszani is felesleges lett volna a forduló rangadóját, hiszen az Arsenal a legutóbbi hét bajnokiját megnyerte, a Liverpool pedig a legutóbbi három fordulóban csak egy pontot tudott szerezni, előbbi a bajnok cím fő favoritja, utóbbi a BL-indulásról is lassan lemondhat.

Figyelmeztető lehetett ugyanakkor, hogy a Mersey-parti gárda legutóbb hazai pályán 7–0-ra kiütötte a Manchester Unitedet, az „ágyúsok” pedig 2012 óta nem nyertek bajnokit az Anfielden.

A kezdés az első bekezdésben taglaltakat erősítette meg, Martin Ödegaard passzába még beleértek a védők, de a labda így pont Gabriel Martinelli elé került, aki szépen a jobb alsóba lőtt (0–1).

A 28. percben úgy festett, a három pont sorsa is eldőlt, hiszen Martinelli bal oldali beadására Gabriel Jesus érkezett, és fejelt a hosszú alsóba (0–2).

Még a szünet előtt szépített azonban a Liverpool, Andrew Robertson bal oldali beadásába Jordan Henderson nyúlt bele, ez ugyan még kevés lett volna, Mohamed Szalah viszont közelről a kapuba továbbította a labdát (1–2).

A fordulást követően borzasztóan bekezdett a házigazda, és az 54. percben egyenlíthetett is volna, de Szalah a jobb alsó mellé lőtte a büntetőt.

Az egyiptomi percekkel később újra helyzetbe került, tekerését viszont hárította Aaron Ramsdale, ezzel pedig meg is tört a lendület.

A 74. percben Roberston óriási mentésére volt szükség, hogy ne dőljön el a rangadó, majd Ödegaard lövését hárította Alisson, így kiélezett végjátékra volt kilátás.

A nagy esély a 81. percben jött el, amikor Szalah indításával Darwin Núnez lépett ki ziccerben, de Ramsdale megmentette a győzelmet csapatának.

A 85. percben Gabriel fejesénél kellett védenie Alissonnak, majd Bukayo Saka megiramodása kecsegtetett veszéllyel.

A 87. percben jött aztán a dráma, Trent Alexander-Arnold fűzte be Olekszandr Zincsenkót, centerezését pedig Roberto Firmino fejelte a kapuba (2–2).

A ráadásban még a liverpooli jobbhátvéd távoli lövéssel is veszélyeztetett, majd Szalah két nagy helyzete jött, újabb gól viszont már ezekből és Konaté közeli zicceréből sem esett, így megúszták az „ágyúsok” (az xG 4,32–1,54 lett).

Az Arsenal ezzel hat ponttal vezet az eggyel kevesebb meccset játszó Manchester Cityvel szemben – és még lesz egy közös meccsük a feleknek Manchesterben...

PREMIER LEAGUE

30. FORDULÓ

Leeds United–Crystal Palace 1–5 (Bamford 21., ill. Guéhi 45+1., J. Ayew 53., 77., Eze 55., Edouard 69.)

Liverpool–Arsenal 2–2 (Szalah 42., Firmino 87., ill. Martinelli 8., Gabriel Jesus 28.)

Az élmezőny állása: 1. Arsenal 73 pont (72–29), 2. Manchester City 67 (75–27, 29), 3. Newcastle United 56 (48–21, 29), 4. Manchester United 56 (44–37, 29), 5. Tottenham 53 (55–42), ...8. Liverpool 44 (50–35, 29)

(Borítókép:  Andrew Powell/Liverpool FC via Getty Images)

Rovatok