Index Vakbarát Hírportál

Lehull a lepel a 17 éves rejtélyről: Zidane ezért fejelte mellbe Materazzit

2023. április 9., vasárnap 10:53

A futball mindmáig megfejtetlen rejtélye volt, vajon mi válthatta ki Zinedine Zidane botrányos reakcióját a 2006-os labdarúgó-világbajnokság döntőjének 110. percében, amikor látszólag minden ok nélkül mellbe fejelte Marco Materazzit, az olasz válogatott védőjét. A fejesnek piros lap lett a következménye, majd az 1–1-es döntetlent követő tizenegyespárbajban Olaszország 5–3-ra felülkerekedett, és világbajnok lett.

A jelenet beleégett mindazok retinájába, akik vagy a helyszínen, a berlini Olympiastadionban nézték az Olaszország–Franciaország világbajnoki döntőt 2006. július 9-én – 69 ezren –, vagy világszerte, a tévékészülékek előtt. (Utóbbi számadatot a FIFA hivatalos becslése 715,1 millióra tette.)

A 110. percben történt az ominózus eset, a hosszabbítás huszadik percében, 1–1-es állásnál. Zinedine Zidane és Marco Materazzi visszafelé kocogott az olasz kaputól a középpálya felé, közben pár szót váltanak, az olasz védő meghúzza a francia csapatkapitány mezét, aki erre megfordul, és nagy erővel mellbe fejeli Materazzit.

Az olasz elterül a földön, a játék megy tovább, majd kis idő elteltével Horacio Elizondo játékvezető felmutatta a piros lapot az élete utolsó mérkőzését játszó Zidane-nak. 

A jelenet, ahogy a kiállított Zidane baktat az öltöző felé, és elsétál a világbajnoki trófea mellett, a futballtörténelem egyik ikonikus epizódja.

Az viszont mostanáig nem derült ki, mit is mondott Materazzi Zidane-nak, amitől annyira kiakadt a francia, hogy mellbe fejelte az olaszt.

Idestova tizenhét éve borította homály a futballhistória talán legtöbbeket foglalkoztató rejtélyét. Születtek, persze, elméletek, de az igazságnak az egyik főszereplő, jelen esetben Materazzi, szájából kellett elhangoznia. Mindez végre meg is történt, szombaton, az IFTV podcastjában.

Materazzi 41:10-nél kezd beszélni a hírhedt fejesről.Amennyiben az Internazionale egykori védője igazat mond, a következő történt. Zidane felajánlotta a mezét Materazzinak, mire az olasz így felelt.

Nem, nekem inkább a nővéred kell.

Ezek után fordult meg Zidane, és fejelte mellbe az őt provokáló ellenfelét.

Marco Materazzi szerint az NBA-ben ennél sokkal durvább dolgokat vágnak egymás fejéhez a játékosok az úgynevezett trash talking közben, ami ott teljesen megszokott. 

A dologban az az érdekes, hogy Horacio Elizondo, az argentin játékvezető másfelé figyelt, nem vette észre a mellfejest, ahogy a két asszisztens sem. 

Egyszer csak megpillantottam Materazzit a földön, rászóltam az adóvevőn a két asszisztensemre, hogy láttak-e valamit, de ők nem láttak semmit. De akkor Luis Medina Cantalejo, a negyedik játékvezető már a fülembe kiabált a készüléken keresztül, hogy Zidane lefejelte Materazzit, amíg nem látom a videót, addig el sem fogom hinni, hogy mi történt!

– idézte fel a bíró az esetet egy 2018-as interjúban.

Erre Elizondo megállította a játékot, és kiállította Zidane-t, aki pedig addig a mezőny legjobbja volt, a franciák gólját is ő szerezte panenkás tizenegyesből. (Mondjuk, szerencséje volt, mert a labda a lécről a gólvonal mögé vágódott, majd onnan kifelé...)

Nos, tizenhét év után végre kiderült, mit mondott Materazzi Zidane-nak, amiért az mellbe fejelte az olaszt. Hogy a beszólás mennyire volt sértő, azt döntse el az olvasó.

Egy internetező szerint Zidane még kíméletes volt, mert nem mellbe kellett volna fejelnie Materazzit, hanem arcba, hogy törjön el az olasz szemüregcsontja.

Mindenesetre Zinedine Zidane lelki sebei valószínűleg mindmáig nem gyógyultak be, mert visszautasította a meghívást a decemberi Argentína–Franciaország vb-döntőre, a dohai Loszail Stadionba.

(Borítókép: Zidane és a földön fekvő Materazzi 2006. július 9-én. Fotó: Simon Bruty / Anychance / Getty Images)

Rovatok