Index Vakbarát Hírportál

Kubatov Gábor: Talán néhányan elfelejtették, hogy a győzelemért küzdeni kell

2023. április 12., szerda 09:57

Nagyon régen vagy talán sosem tapasztalt hullámvölgyben a Ferencváros labdarúgócsapata. Az őszi Európa-liga-csoportelsőség után a tavaszi szezon kezdetén szerzett tizenhat pontos bajnoki előny mára hat pontra fogyott. Ha az elmúlt öt bajnoki forduló alapján felállított tabellára pillantunk, akkor azon két ponttal az utolsó előtti helyen szerénykedik a címvédő FTC. Kubatov Gábor klubelnököt kérdeztük.

Mekkora a baj?

Ha egy csapat a bajnoki hajrában hét fordulóval a vége előtt hat pont előnnyel áll a tabella élén, akkor azért nehéz lenne azt mondani, hogy nagy a baj. Ha azt vesszük, hogy ez az előny volt sokkal több is, akkor persze nem jó látni, hogy fogy az előny. Sokakkal ellentétben én biztosan nem ijedtem meg.

Akkor ne izguljanak a szurkolók?

Mindenkinek joga, hogy vérmérséklete szerint dolgozza fel az eredményeket. Minden csapat életében vannak sikeres és kevésbé sikeres időszakok. Nálunk, a Fradinál az utóbbi években kevesebb volt a hullámvölgy, így teljesen érthető, hogy nem vagyunk hozzászokva ahhoz, ha több egymást követő mérkőzésen nem tudunk nyerni. Talán néhányan már elfelejtették, hogy bajnoknak lenni nagyszerű érzés, de a diadalért minden nap, minden edzésen, minden meccsen küzdeni kell. És amikor a helyzet nehezebb, akkor van igazán szükség a buzdításra, a bíztatásra. Bill Shankly, a Liverpool legendás edzőjének mondása örökérvényű: „Ha nem tudsz szurkolni nekünk, amikor döntetlent játszunk vagy veszítünk, ne szurkolj akkor sem, ha győztünk!”

A Debrecen ellen, február huszonhatodikán nyert utoljára tétmérkőzést a Ferencváros. Azért ehhez nem szoktak hozzá a drukkerek.

Így van, és pont ez jelzi azt, hogy az út, amin a csapat, az egész klub több mint tizenkét éve halad, az igenis jó irányba mutat. Sorozatban negyedszer is főtáblásak voltunk valamelyik nemzetközi kupában, őszi győzelmeinkre, csoportelsőségünkre kontinens-szerte felkapták a fejüket. Ez a csapat ebben a szezonban minden papírformát felülírva, negyvennyolc éve nem látott sporttörténelmi bravúrt végrehajtva tavasszal Európa-liga nyolcaddöntőt játszott. Ezek a labdarúgók játszottak akkor is, és ugyanúgy Sztanyiszlav Csercseszov készítette fel őket.

Akkor éltettük őket, hősökként tekintettünk rájuk, most vannak, akik el akarják zavarni a fél keretet és a mestert is, holott senki sem gondolhatja komolyan, hogy a játékosok elfelejtettek focizni vagy hogy az edző fejéből kiment a győztes taktika.

Sztanyiszlav Csercseszov kétezer-tizennyolcban a világ tíz legjobb futballedzőinek egyike volt, tavaly idehaza duplázott a Fradival, majd a már említett bravúrt érte el a csapattal. Tényleg azt gondolja valaki, hogy ki kell őt rúgni, és a játékosokat el kell zavarni? Hogy ez a közösség nem lesz szolidáris egymással? Ha önmagunk marcangoljuk, azzal csak az ellenfélnek teszünk jót.

Akkor marad a kispadon az oszét tréner?

Ön szerint véletlen, hogy szerződést hosszabbítottunk vele?

Mégis, mi a gond most?

A bajnoki címet megvédeni egyáltalán nem könnyű feladat. Nekünk ez az utóbbi időszakban sorozatban már háromszor is sikerült, és biztos vagyok benne: negyedszer is sikerülni fog. A címvédéshez viszont bátorság, kellő önbizalom szükséges, ezek a tulajdonságok nem hiányozhatnak a bajnokokból. Ha valaki gyáva a pályán, gyáva az öltözőben vagy gyáva a lelátón, akkor az nem tudja mi az a fradizmus. Akinek megremeg a lába, akiben nincs meg a bizonyítási vágy, aki egy ilyen helyzetben, mint a mostani, fél a bukástól, az nem alkalmas arra, hogy a Fradi bajnoka legyen.

Akkor meglesz a harmincnegyedik bajnoki cím?

Én nem tudom elképzelni, hogy ne így legyen. Ehhez az első lépést már most szombaton megtehetjük, a Honvéd ellen. Várunk tehát mindenkit a Groupama Arénába! Mutassuk meg, hogy egységesek vagyunk, mert mi vagyunk a Ferencváros!s!

(Borítókép: Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros orosz vezetőedzője a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjében játszott Ferencváros – Bayer Leverkusen visszavágó mérkőzés végén a Puskás Arénában 2023. március 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok