Index Vakbarát Hírportál

A Man. United hat perc alatt kettőt vágott, majd a végén két öngólt szerzett

2023. április 13., csütörtök 23:01

A második számú európai kupasorozatban, a labdarúgó-Európa-ligában is folytatódtak az egyenes kieséses szakasz küzdelmei. A negyeddöntő slágerpárosítása a Manchester United–Sevilla-találkozó volt, amelynek első felvonása 2–2-es döntetlent hozott. A Ferencvárost búcsúztató Leverkusen pedig hazai pályán 1–1-re végzett a belga Royale Union ellen.

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének odavágói után az Európa-ligára koncentrált a futballvilág, a második számú kupasorozatban is már a legjobb nyolc csapat lépett pályára. A negyeddöntő legizgalmasabbnak ígérkező párosítása a Manchester United és a korábbi többszörös győztes Sevilla találkozója volt, de ezen kívül rendeztek még Juventus–Sporting Lisszabon, vagy Feyenoord–AS Roma-összecsapást is. 

Manchester United–Sevilla 2–2

Közel sem kirobbanó formában veselkedtek neki a párharcnak a felek, mivel a Manchester United annak ellenére, hogy legutóbbi bajnokiját megnyerte az Everton ellen, elveszítette sérülés miatt kulcsjátékosát, Marcus Rashfordot. Spanyol oldalról pedig nem kell különösebben magyarázni a formahanyatlást, a Sevilla az egész szezonban szenved a spanyol bajnokságban, jelenleg is mindössze a 13. helyet foglalja el a tabellán. De tudjuk, hogy a Sevilla nagyjából olyan az Európa-ligában, mint a Real Madrid a Bajnokok Ligájában. 

Sosem lehet leírni. 

Az előbb már említett, sérült Marcus Rashfordot a francia Anthony Martial igyekezett pótolni, míg  a kezdőcsapat tagja volt Marcel Sabitzer is. 

Az a Sabitzer, aki az eddigiekben egyetlen gólt lőtt a United mezében, de most a 15. és a 21.  percben is megzörgette a Sevilla hálóját. 

Előbb Bruno Fernandes kiváló kiugratása érkezett a lábaihoz, és szép mozdulattal lőtte ki Bono kapujának jobb oldalát, majd pár perccel később szintén egy jó ütemű passzt követően maradt higgadt a kapussal szemben, és lőtte be saját maga, és csapata második gólját. 

Így alig telt el a félidő fele, már kétgólos volt a United előnye. A folytatásban sem tudott magasabb fordulatszámra kapcsolni a Sevilla, nagyjából 10 perccel a félidő előtt Casemiro veszélyes, minden bizonnyal gólba tartó lövését blokkolták a védők.  

A játékrész hátralévő részében a Sevilla volt a veszélyesebb, feljegyezhettük a spanyolok első kaput eltaláló lövését is, de ezen kívül különösebb veszély nem fenyegette David de Gea kapuját. 

Így kétgólos hazai előnnyel fordulhattak a felek. 

Kényszerül cserével indította a második félidőt a United, a sérült Raphael Varane helyére Harry Maguire érkezett, aki azzal a lendülettel a csapatkapitányi karszalagot is átvette Bruno Fernandestől. Alig telt el másfél perc, Anthony tizenhatos előteréből eleresztett, bal lábas tekerése centiméterekkel kerülte el a Sevilla kapuját. Bono repült a labdáért, de kérdéses, elérte volna-e, ha kaput talál a próbálkozás. 

És ha már Anthony, újra a brazil szélső veszélyeztetett, megint csavart lövéssel próbálkozott, de labdája a kapufán csattant. Ez is nagy lehetőség volt, újabb United-gól viszont nem érkezett rákanyarodva a mérkőzés utolsó fél órájára. 

A mérkőzés a helyzetek helyett egyre harcosabbá vált, a Sevilla igyekezett mindenképpen mérkőzésben maradni és veszélyes támadásokat építeni, de a United védelme stabil lábakon állt, így mondhatni csendesebb körülmények között fordultunk rá a záró negyedórára. 

És amikor szinte már senki sem számított rá, jött manchesteri szemszögből a negatív fordulat. A 84. percben Jesús Navas kapta a labdát a tizenhatoson belül, majd hat méterről, éles szögből célba vette a kaput. Nagy erővel leadott lövése előbb Tyrell Malaciára, majd de Geára pattant, és végül a kapuban kötött ki, 2–1!

Végül a találatot Malacia öngóljaként jegyezték fel. 

Így viszonylag a semmiből nagyon fontos gólt szerzett a Sevilla. Sőt, a hatperces hosszabbítás elején közel állt a spanyol csapat az egyenlítéshez is, en-Nesziri hét méterről érkező fejesét de Gea nagy bravúrral hárította.

Nem úgy, mint pár pillanat később, mikor újra en-Nesziri vette célba a kaput fejessel, de a labda elképesztően szerencsétlenül megpattant Maguire fején, így védhetetlenül a hálóba csapódott. Kétgólos hátrányból, hat perc alatt egyenlített a Sevilla!

A hosszabbítás hátralévő részében nem történt több, említésre méltó esemény, így két öngóllal mentette döntetlenre a meccset a Sevilla, a párharc pedig abszolút nyitott a visszavágó előtt. 

A spanyolok pedig újra megerősítették az állítást, amit mi is jeleztünk az elején: sosem lehet őket leírni az Európa-ligában. 

A többi pályán

A játéknap első, korai kezdőrúgású mérkőzésén a Feyenoord 1–0-ra győzte le hazai pályán az AS Romát, ezzel minimális előnyt kiharcolva az olaszországi visszavágóra. A győztes találatot Mats Wieffer szerezte az 55. percben, de a játék képe közel sem hazai sikert prognosztizált volna, a Roma rengeteg helyzetet hagyott ki, a továbbjutás kérdése pedig még teljesen nyitott a párharcban. 

A nyolcaddöntőben a Ferencvárost kettős győzelemmel búcsúztató Leverkusen hazai pályán 1–1-es döntetlenre végzett a Royale Union ellen, míg a Juventus szűk, 1–0-s győzelmet ért el hazai pályán a Sporting Lisszabonnal szemben. 

A harmadik számú kupasorozat, az Európa-konferencialiga legjobb nyolc mezőnyében a magyar válogatott Kerkez Milost foglalkoztató holland AZ Alkmaar az első, idegenbeli mérkőzésen 2–0-ra kikapott az Anderlechtől. 

Eredmények, Európa-liga, negyeddöntő, első mérkőzés

Eredmények, Európa-konferencialiga, negyeddöntő, első mérkőzés

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok