Index Vakbarát Hírportál

Ismét Dárdai Pál mentheti meg a Hertha Berlint

2023. április 16., vasárnap 14:29

Harmadszor is kinevezték a Hertha BSC felnőttcsapatához vezetőedzőnek Dárdai Pált – erősítette meg a Kicker információit a klub hivatalos honlapja. A magyar szakvezető Sandro Schwarz helyét veszi át a kispadon, miután a csapat pénteken 5–2-es vereséget szenvedett a szintén a kiesés elkerüléséért küzdő Schalke 04 otthonában, és ezzel visszacsúszott a tabella utolsó helyére.

Dárdai Pál berlini visszatérése hónapok óta téma volt a német és a magyar sajtóban is, korábban mi is részletesen foglalkoztunk a lehetőséggel. A Kicker vasárnap írta meg, eljött a pillanat, jövő héten ismét – immár harmadszor – kinevezik a felnőttcsapat vezetőedzőjének a magyar szakembert. Végül meg sem kellett várni a hétfőt, a klub vasárnap kora délután bejelentette, hogy Dárdai a csapat új trénere. 

A 47 esztendős szakember a 2022 nyarán kinevezett Sandro Schwarztól vette át az irányítást. Sajtóhírek szerint a megbízatása egyelőre az idény végéig szól, a fő feladata pedig az, hogy megmentse a kieséstől a kék-fehéreket. A hivatalos bejelentés erről ugyan nem szól, Dárdai mellett korábbi segítője, Admir Hamzagic is helyet kaphat a szakmai stábban, illetve a Kicker szerint asszisztensedzőként maradhatna a fővárosiak kötelékében Bódog Tamás is, aki Schwartz segítőjeként szintén a múlt nyáron kapott állást a klubnál.

Schwarztól szombaton vonta meg a bizalmat a klub elnöksége, miután a csapat pénteken komoly pofont kapott Gelsenkirchenben, az addigi sereghajtó Schalke 04 5–2-re intézte el a HBSC-t – és ezzel megelőzte a tabellán.

Dárdai ezer meg egy szállal kötődik a klubhoz, játékosként 1997 és 2011 között erősítette a gárdát, mai napig ő játszotta a legtöbb mérkőzést a csapat színeiben (373). Játékos-pályafutása után is maradt a berliniek kötelékében, előbb az utánpótlással foglalkozott, majd 2015 februárjában lett első ízben a felnőttek vezetőedzője. Az eleinte ideiglenesnek indult megbízatásból négy év lett, 2019 nyaráig maradt a kispadon.

Másodszor 2021 januárjában nevezték ki, akkor is a kiesés elleni harcban számítottak a segítségére, ő pedig benntartotta a csapatot. Ez a regnálás azonban jóval rövidebb ideig tartott, Fredi Bobic akkori sportigazgatóval megromló viszonya miatt, a csapat nem elég látványos játékára hivatkozva 2021 novemberében menesztették. Azóta nem ült le egyetlen kispadra sem.

Dárdai visszatérése mellett szólt az is, hogy ma már sem Bobic, sem az akkortájt nagy reményekkel a klubhoz érkezett, autokrata vezetési módszerekre törekvő nagybefektető, Lars Windhorst nincs a klub közelében.

Windhorst hangzatos ígéretekkel indult, ám rövid életű és óriási kudarcokat hozó regnálásáról, a Hertha a pályán mutatott játékon bőven-bőven túlmutató válságáról itt és itt olvashat bővebben. Aljas üzleti húzások, ármánykodás, magánnyomozók felbérlése, lejáratás – elég sok mocskos húzás látott napvilágot az elmúlt két-három év berlini belharcáról.

A Hertha első keretének tagja Dárdai középső fia, a középső védőként bevethető, német utánpótlás-válogatott Dárdai Márton. A 21 éves bekk az idényben 13-szor lépett pályára, és posztja ellenére egy – elég emlékezetesre sikerült – gólt is szerzett már.

A szezonból még hat mérkőzés van hátra, a Hertha hátránya négy pont a biztos bennmaradást jelentő 15. helyen álló Bochummal szemben, s kettő az osztályozós, 16. pozícióban tanyázó Stuttgart mögött.

A berliniek az előző idényben az osztályozót megnyerve maradtak benn a Bundesligában.

(Borítókép: Matthias Kern/Getty Images)

Rovatok