Index Vakbarát Hírportál

Maradonának hitte magát, csak a mennyország helyett idő előtt a zuhanyzóba ment

2023. április 20., csütörtök 21:10

Andy Carroll, az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Reading rutinos támadója csapata szerdai bajnoki mérkőzésén Diego Maradonának hitte magát, csak a sportág két és fél évvel ezelőtt elhunyt argentin legendájával ellentétben nem a mennybe ment, hanem a zuhanyzóba, méghozzá idő előtt, tekintve, hogy a kiállítás sorsára jutott.

Maradona kivételes karrierje során megannyi zseniális gólt szerzett, pályafutásának legemlékezetesebb találata viszont mégis egy olyan gól, amelyet kézzel ütött az ellenfél kapujába. 

Már sporttörténelem

1986. június 22-én az angolok elleni negyeddöntőben Maradona az angolok kapusával Peter Shiltonnal egyszerre ugrott a magasra felpattanó labdára, amelyet az argentin kézzel ütött a kapuba. Az angolok hiába reklamáltak kezezést, a játékvezető megadta a találatot. 

A tényszerűség kedvéért jegyezzük meg: percekkel később a dél-amerikai támadó a fél pályán és a fél angol válogatotton cselezte át magát, majd alakította 2–0-ra az állást.

A meccset végül 2–1-re nyerte a később aranyérmes argentin csapat, az angolok azonban a mai napig nem felejtik és bocsátják meg a gólt, amelyről az érintett dél-amerikai klasszis annyit mondott: nem az ő, hanem „Isten keze” volt a dologban.

Carroll képességei és karrierje természetesen még nagyítóval sem mérhető Maradonáéhoz, de egy közepesnél tartalmasabb, még nem lezárt pályafutást azért magának mondhat már így is.

A 34 éves, jó fizikumú labdarúgó 2010 és 2012 között kilenc alkalommal még az angol válogatottban is szerepelt – ezeken két gól fűződik a nevéhez –, klubkarrierje során pedig megfordult több angol csapatban (Newcastle United, Preston North End, Liverpool, West Ham United, Newcastle United, West Bromwich Albion), tavaly nyáron aztán visszatért ahhoz a Readinghez, amelyben egy évvel korábban fél szezont már lehúzott.

Csapatával jelenleg a világ egyik legnagyobb labdarúgó-taposómalmának tartott Championshipben küzd a kiesés ellen – 43 fordulót követően a 22., már vonal alatti, kieső helyen áll –, és minden pontra égető szüksége van. Főként a hatpontos levonásuk miatt.

A Reading két hónapja nyeretlen, azóta öt vereség mellett ötször játszott döntetlent. Legutóbb szerdán a dobogóra és playoffra pályázó Lutonnal játszott 11-es döntetlent egy olyan meccsen, amelyen Carroll abszolút pozitív hős lehetett volna, de végül negatív főszereplő lett.

Az 51. percben a kulcsember Carroll szerzett vezetést szöglet utáni remek fejesével – 30. bajnoki mérkőzésén a kilencediket a szezonban –, majd négy perccel később, az ő hathatós közreműködésével egy hasonló szituáció végén ismét a Luton kapujába került a labda. És 2–0-nál talán teljesen jogosan bízhattak volna a rossz sorozat megtörésében a hazaiak, aligha véletlenül ünnepeltek önfeledten. Bár nem sokáig...

A turpisság ugyanis ezúttal nem ment át a szűrőn, sőt!

A tizenhatos vonalán helyezkedő játékvezető előbb gólt ítélt, és középre mutatott, asszisztense sem jelzett, nem úgy a vendégcsapat játékosai, akik testületileg és hatékonyan reklamáltak.

Végül aztán mégsem középkezdéssel folytatódott a mérkőzés, hanem a vendégek szabadrúgásával. A csínytevő Carroll meg sárga lapot kapott. Mivel a támadó az első félidőben már összeszedett egy sárga lapos figyelmeztetést, a második automatikusan kiállítást vont maga után.

A Reading így nemcsak második góljától, hanem centerétől is elköszönt a meccsre, a hátralévő bő fél órában pedig az emberelőnyben lévő vendégek a 81. percben egyenlítő találatot is szereztek.

A csapat még megkapaszkodhat a második vonalban, de a hétvégi, Coventry elleni bajnokin nélkülözniük kell a kiállítása miatt eltiltott Carrollt.

(Borítókép: Tim Robinson játékvezető felmutatja Andy Carrollnak a második sárgáját a Reading–Luton-mérkőzésen 2023. április 19-én. Fotó: Warren Little / Getty Images)

Rovatok