Index Vakbarát Hírportál

Az Európa-liga a Sevilla játszótere, bántóan simán búcsúzott a ManUnited

2023. április 20., csütörtök 23:04

Hiába játszott szinte végig veszélyesebben és szerzett négy gólt is a Manchester United a Sevilla elleni Európa-liga negyeddöntős párharc első felvonásán az Old Traffordon, 2–2-es döntetlenről jöhetett a spanyolországi visszavágó... Amelyen elmaradtak a várt izgalmak, köszönhetően elsősorban az MU kapitális védelmi hibáinak, amelyek után végül az andalúzok 3–0-ra nyertek és 5–2-es összesítéssel jutottak a legjobb négy közé.

Sevilla–Manchester United 3–0 (1–0)

A hazai pálya előnye mellett az El-rutinjában is bízhatott José Luis Mendilibar alakulata, hiszen az andalúzok rekordot jelentő, hat alkalommal hódították már el a sorozat serlegét. Olyanra azonban még soha nem volt példa amire csütörtökön este: 

a hazaiak kezdőjének átlagéletkora ugyanis – 30 év, 295 nap – a legidősebb volt, amelyet a sevillaiak az Európa-ligában, valamint annak elődjében, az UEFA-kupában pályára küldtek.

A manchesteriek az őket sújtó sérülések miatt a finoman szólva sem életbiztosításnak tűnő Victor Lindelöf, Harry Maguire belső védő párossal indult harcba, a félelmek pedig hamar beigazolódtak... A 8. percben ugyanis Maguire utolsó emberként elpasszolta a labdát, amelyet Júszef en-Nesziri köszönt szépen és szerzett korai vezetést a spanyoloknak. A marokkóinak minden sorozatot figyelembe véve ez volt az 50. gólja a klub színeiben.

A folytatásban is a Sevilla akarata érvényesült, Erik ten Hag gárdája az első félidőben gyakorlatilag teljesen veszélytelen volt Jaszin Bunu kapujára. A túloldalon viszont a szünet előtt csak a VAR mentette meg a Unitedet attól, hogy kétgólos hátrányban vonuljanak szünetre a csapatok: Lucas Ocampos azonban hiába lőtt 11 méterről a bal alsó sarokba, videózás után egy nagyjából másfél centis lesállás megmentette a vendégeket...

Akiknél a szünetben Marcus Rashford és Luke Shaw is pályára lépett, ennek viszont maximum annyi jelentősége volt, hogy a 47. percben már nem a kispadról, hanem a pályán belülről nézhették, ahogyan egy szöglet után Loic Badé megduplázza az andalúz előnyt.

Az első komolyabb MU-lehetőségre a 61. percig kellett várni, ekkor Casemiro kínálta meg messziről Bunut, aki oldalra ütötte az életerős próbálkozást. A folytatásban próbált támadni Ten Hag alakulata, de Bruno Fernandes hiánya rendkívül érezhető volt a középpályán, gyakorlatilag a nullával konvergált az angolok kreativitása.

A kegyelemdöfést En-Nesziri adta meg a 81. percben, a változatosság kedvéért egy bődületesen nagy manchesteri védelmi hiba után: David de Gea próbált meg lekezelni egy előrevágott labdát a 16-oson kívül, amely olyan jól sikerült, hogy a marokkóihoz pattant a játékszer, aki 25 méterről az üresen maradó kapuba gurított.

A spanyol együttes így 3–0-ra nyert és 5–2-es összesítéssel ejtette ki a „vörös ördögöket”.

A többi pályán

Az elődöntőben a Juventus lesz a Sevilla ellenfele, amely 1–1-es döntetlent játszott a Sporting otthonban, így a Torinóban elért 2–1-es győzelem elégnek bizonyult a továbbjutáshoz.

A Bayer Leverkusen a németországi 1–1 után idegenben 4–1-re kiütötte a sorozat meglepetéscsapatát, a belga Royale Uniont, így a Ferencvárost a nyolcaddöntőben búcsúztató gyógyszergyáriak várhatják az elődöntőt. Ahol az AS Roma lesz az ellenfele, amely hosszabbítás után, végül 4–1-re nyert az olasz fővárosban a Feyenoord ellen és 4–2-es összesítéssel jutott tovább.

Kerkezék megállították Brüsszelt

A Kerkez Milost is foglalkoztató AZ Alkmaar 2–0-s hazai sikerét követően tizenegyesekkel nyerte meg a belga Anderlecht elleni negyeddöntős párharcát csütörtökön a labdarúgó Konferencia-ligában.

A magyar válogatott futballista elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a holland együttes ledolgozta a hátrányát, ugyanis az első gólnál ő harcolta ki a 11-est, amelyet Vangelisz Pavlidisz értékesített

A görög csatár ráadásul a második találatával már a 13. percre eltüntette a Brüsszelben összeszedett kétgólos hátrányt. Az Alkmaar a folytatásban is fölényben futballozott, Kerkez pedig a rendes játékidő hajrájában majdnem megszerezte a párharcot eldöntő találatot, azonban lövése a bal kapufát találta el a 84. percben, így viszont hosszabbításba torkollott az összecsapás.

A ráadás első félidejében lecserélték a szerbiai születésű 19 éves futballistát, csapata pedig csak lesgólig jutott, így a 11-esek döntöttek, amelyekben az Alkmaar bizonyult jobbnak. Kerkez az 59. percben megkapta harmadik sárga lapját a sorozatban, így az elődöntő első felvonásán nem léphet pályára. Az Alkmaar a négy között az angol West Ham Uniteddel találkozik, amely az idegenbeli 1–1-et követően Londonban 4–1-re kiütötte a Genket.

A másik ágon a Fiorentina már a párharc első meccsén eldöntötte a lényegi kérdéseket, 4–1-re nyert ugyanis a Lech Poznan otthonában, így ma este az is belefért, hogy a lengyelek 3–2-re győztek Firenzében. Az olaszok ellenfele a négy között vagy a svájci Basel lesz, amely túlórát követően nyert a Nice otthonában 2–1-re.

Rovatok