Index Vakbarát Hírportál

Öt gólt szereztek húsz perc alatt, mégsem írtak történelmet

2023. április 23., vasárnap 16:52

A Newcastle United kiütéses győzelmet ért el a Tottenham ellen az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 32. fordulójában, ezzel pedig óriási lépést tett a Bajnokok Ligája-indulás felé. A házigazda már a 21. percben 5–0-ra vezetett a Spurs ellen, így a PL-rekord sem volt messze, ám 2019-ben a Manchester City ennél is brutálisabban kezdett a bajnokságban...

A legtöbb mérkőzésen tíz perc alatt három kapura lövés sem jön össze, nemhogy három gól! Az angol élvonalban előzetesen nagy rangadónak gondolt Newcastle–Tottenham-összecsapás viszont éppen így indult – ráadásul meglehetősen egyoldalú leosztás mellett. Jacob Murphy, Joelinton, majd ismét Murphy mattolta a világbajnok Hugo Llorist, akinek ezzel még nem értek véget a megpróbáltatásai. A 19., majd a 21. percben ugyanis ismét a kapujába talált a Newcastle, ezúttal mindkét gólt Alexander Isak szerezte (5–0). Az első és az ötödik találat között mindössze 19 perc telt el...

Az atomvillanással felérő rajt a Newcastle Premier League-történelmében példa nélküli, ugyanakkor az 1992 óta íródó ligatörténetben így sem a legjobb. 2019-ben a Manchester City 18 perc alatt jutott öt gólig a Watford ellen, az a találkozó végül 8–0-s manchesteri diadallal ért véget.

Nyolcgólos különbség ezúttal nem lett, ez részben Harry Kane-nek, a Tottenham angol válogatott ászának is köszönhető, aki a második félidő elején az első helyzetéből szépített (5–1). Szünetben egyébként kapust cserélt az észak-londoni együttes, Lloris helyét Fraser Forster vette át, ám végül ő sem úszta meg kapott gól nélkül: a 67. percben a csereként beállt Callum Wilson mattolta (6–1).

A Spurs 1996 után futott bele ismét nagyon csúnyán a késbe bajnokin Newcastle-ben, az északi együttes akkor hét gólt vágott londoni riválisának. Az a Tottenham történetének legsúlyosabb veresége mindmáig a PL-ben.

Az északiak akkor a bajnokság második helyén zártak – erre ezúttal nincs reális esélyük, de a Bajnokok Ligája-indulás felé óriási lépést tettek, 59. pontjukat is begyűjtve felléptek a tabella harmadik helyére, megelőzve a hétvégén FA-kupa-elődöntőt játszó, így a bajnokságban pihenőt kapott Manchester Unitedot. Eddie Howe csapata egyúttal hatpontos fórba került a most legyűrt, 5. helyen tanyázó Tottenhammel szemben.

A vasárnapi PL-program másik meccsén a West Ham United remekelt, 4–0-ra legyőzve idegenben a Bournemoutht. A két csapat ezzel helyet cserélt a tabellán, a WHU feljött a 13. helyre, az újonc visszacsúszott 15.-nek.

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE
Newcastle–Tottenham 6–1 (5–0)
Bournemouth–West Ham 0–4 (0–3)

Rovatok