Index Vakbarát Hírportál

Kikapott és egyre nagyobb gödörben a ZTE; élesedik a harc az NB I-es dobogóért

2023. április 23., vasárnap 21:21

A bronzéremért harcoló Debrecen 2–0-ra győzött a kiesés elkerüléséért küzdő ZTE vendégeként a labdarúgó NB I 28. fordulójában – tudósított a Magyar Távirati Iroda. A Mezőkövesdet legyőzve harcol tovább a dobogóért a Puskás Akadémia, amelynek óriási szüksége volt a három pontra, miután a Paks is nyert vasárnap, 2–0-ra legyőzte a nap nyitómérkőzésén a Kisvárdát.

Három alapembere, az eltiltott Dzsudzsák Balázs, Ferenczi János és Christian Manrique nélkül állt ki a Debrecen, amely igyekezett labdaszerzésekből támadásokat vezetni, de sokáig nem tudott veszélyt teremteni a hazai kapu előtt. Bő fél óra helyzet nélkül telt el, majd az első gólszerzési alkalmat a vendégcsapat kihasználta: hazai labdavesztést követően Mance indította pontosan Szécsit, aki a 16-os vonaláról átemelte a labdát a kifutó Demjénen. Egy perccel később a túloldalon Tajti lőtt távolról szépen, Megyeri azonban védett. A rövid felélénkülés után a szünetig hátra lévő időben ismét a mezőnyben folyt a küzdelem. A statisztikai mutatók alapján a ZTE volt némi fölényben, de ez a játékban nem érződött, gólhelyzetekben egyáltalán nem látszott meg.

Ricardo Moniz, a ZTE vezetőedzője a második félidőre három helyen változtatott az összeállításon. Ennek ellenére egymást követték a debreceni helyzetek, Demjén többször nagyot védett. A folytatásban magára talált a Zalaegerszeg, sokat támadott az egyenlítésért, de nem járt eredménnyel. Sőt, a hajrában egy pontrúgás után a DVSC növelni tudta előnyét, ezzel bebiztosította megérdemelt győzelmét.

A ZTE négy bajnoki óta nyeretlen, s mindössze három pont választja el a kiesőzónától.

Hozta a kötelezőt a PAFC

Lendületesen kezdte a szintén egyre kellemetlenebb helyzetbe kerülő Mezőkövesd elleni találkozóját a dobogó harmadik helyéért harcoló Puskás Akadémia, s ennek eredményeként megszerezte a vezetést. Hátrányba kerülve felpörgött a kiesés ellen küzdő vendégcsapat is, bár igazi veszélyt nem jelentett a hazai kapura. Ráadásul Jakov Puljic távoli lövésével a felcsútiak az első félidő hosszabbításában megduplázták előnyüket.

Fordulást követően azonnal szépíthetett volna a csereként beállt Stefan Drazic, de ziccerét Markek Tamás bravúrral védte. Egy másik mezőkövesdi cserejátékosnak viszont összejött a szépítés: David Babunski volt eredményes. Nyílttá vált a meccs, a Puskás Akadémia is ment előre az újabb gólért. Végül egyik csapat sem tudott újfent betalálni, így maradt az egygólos hazai győzelem.

Varga duplájával nyert a Paks

A PAFC-nak azért is kellett iparkodnia, mert a házigazda Paks a góllövőlistát vezető Varga Barnabás duplájával legyőzte a Kisvárdát. Az első félidő sokáig eseménytelenül telt, mindkét oldalon akadt ugyan egy-egy távoli lövés, de a kapusoknak nem volt dolguk. A Paks irányította a játékot, labdabirtoklási fölénye azonban helyzetekben nem mutatkozott meg, kiszámítható beadásait hárította a Kisvárda. A vendégek kontrákkal próbálkoztak, de ezek korán elhaltak. A játékrész hajrájában aztán egy gyors hazai támadás során Leoni buktatta Skribeket a kapu előterében, a játékvezető pedig VAR-vizsgálat után 11-est ítélt. A büntetőt a gólkirályjelölt Varga értékesítette magabiztosan.

A fordulást követően nyíltabbá vált a küzdelem, a Kisvárda jóval aktívabban támadott. Előfordult, hogy a házigazda percekig védekezni kényszerült, egyszer csak a kapufa mentette meg a góltól. A folytatásban kijött a szorításból a Paks, és több helyzetet is kialakított, majd Varga remek egyéni megmozdulásával megduplázta előnyét, amelyet a lefújásig megőrzött.

LABDARÚGÓ NB I
28. FORDULÓ
Zalaegerszeg-Debreceni VSC 0–2 (0–1) Szécsi (35.), Bárány (85.)
Puskás Akadémia FC–Mezőkövesd-Zsóry FC 2–1 (2–0) Gruber (20.), Puljic (45+1.), ill. David Babunski (58.)
Paksi FC–Kisvárda 2–0 (1–0)Varga B. (43. - 11-esből, 77.)

(MTI)

Rovatok