Index Vakbarát Hírportál

Méghogy Felcsút kicsi? 282 fős falu csapata jutott az élvonalba!

2023. április 26., szerda 12:50

Északír csoda, 282 lakosú falu csapata jutott fel az élvonalba, ezzel az UEFA-tagállamok első osztályainak legkisebb települése lett Loughgall – adta hírül a Marca.

A Bajnokok Ligája döntőjének helyt adó Isztambul 16 milliós lakosságával a 2023–2024-es idény legnagyobb élvonalbeli városa lesz, a másik végleten viszont (régi-)új bajnokot köszönthetünk.

A hétvégén ugyanis hivatalossá vált, hogy 16 év után feljut az északír élvonalba a Loughgall, amely egy 282 fős falu csapataként vehet részt a 2023–2024-es élvonalban.

A felhők között lebegünk, úszunk a boldogságban! Több idény során is a feljutás küszöbén hasaltunk el, és most végre sikerült feljutnunk

– idézi Mark Pierson főtitkárt a Marca.

A lap hozzáteszi, hogy az elkötelezettség sikere a feljutás, hiszen 2010-ben ezt a pályán már kiharcolták, de akkor nem kapták meg végül az induláshoz szükséges licencet.

Ezt követően a koronavírus-járvány berobbanása is megakadályozott egy feljutási lehetőséget, viszont ezúttal már készülhetnek az új idényre – pedig Pierson elmondása szerint a liga egyik legkisebb költségvetésével üzemelnek.

Feröeri csúcstartó szorul hátrébb

Az elmúlt időszakban a feröeri Streymnes „városa” volt a legkisebb település a maga 334 lakosával, ezt előzi be Loughgall.

„Az Európa legkisebb bajnoka” címre egyelőre nem pályáznak a csapatnál:

Versenyképesek szeretnénk persze lenni, de egyelőre reméljük, hogy sikerül elkerülni a kiesést.

A klub erőssége az akadémiája, 18 csapat 300 labdarúgónak biztosít edzést, és innen reális bekerülési lehetőség van a nagycsapatba, ahogyan ez összejött Luke Cartwrightnak, Nathaniel Ferrisnek és Lee McMenemynek is.

A csapat irányítását hat évvel ezelőtt vette át Dean Smith vezetőedző, akinek ténykedése alatt alaposan megváltozott a gárda sorsa, a pofozógépből a bajnoki címig.

Amikor megérkeztem, még edzőpálya sem volt Loughgallban.

Felcsút világváros hozzá képest

A mostani nemzetközi kupaidény kapcsán a nyáron összeszedtük az érdekelt csapatok településeit, érdekesség, hogy a Puskás Akadémiának otthont adó 1812 fős Felcsútnál két kisebbet is feljegyezhettünk.

Loughgallhoz képest pedig kifejezetten nagynak számít a Fejér megyei helyszín.

(Borítókép: Alan Hopps / Getty Images Hungary)

Rovatok