Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a fekete-erdei csoda; Dárdaiéké talán elkezdődött

2023. május 6., szombat 17:40

Szoboszlai Dominik és Willi Orbán csapata, az RB Leipzig nyerte az SC Freiburg elleni rangadót a Bundesliga 31. fordulójában. A két csapat összecsapása kiemelt jelentőséggel bírt a Bajnokok Ligája-indulást jelentő helyekért folytatott küzdelemben, a lipcsei csapat pedig az idegenbeli sikerrel most megelőzte a fekete-erdei alakulatot. Más magyar aktualitása is volt a Bundesliga-délutánnak: a Dárdai Pál vezette Hertha Berlin kiesési rangadót nyert a Stuttgart ellen, így kapaszkodik abba a bizonyos utolsó szalmaszálba.

Csoda, hogy még most is egy ilyen csapat előtt állunk!

– Christian Streich, az SC Freiburg vezetőedzője fogalmazott így a minap, mikor az RB Leipzig elleni bajnoki rangadó esélyeiről faggatták. A két csapat a Német Kupában kedden találkozott egymással, az elődöntőt fölényes különbséggel, 5–1-re nyerte a Leipzig. A győztes kiléte ezúttal sem változott, a győzelem viszont nem is lehetett volna másabb...

A Freiburg ugyan mindvégig alárendelt szerepet játszott, többnyire csak kontrákból veszélyeztetett, ám remekül védekezett, így pedig egészen a 73. percig őrizte a számára kedvezőbb 0–0-t.

Ekkor azonban egy Kevin Kampl elé a blokkról szerencsésen visszapattanó labdából sikerült megszereznie a vezetést a vendégcsapatnak (0–1). A Sallai Rolandot nélkülöző Freiburg későn ébredt, hogy támadásban több kellene, a hajrában végigvitt kétségbeesett akciókból pedig csak egy nagy helyzetig jutott – Janis Blaswich ekkor a helyén volt.

A Lipcse sikere azért is lehet különösen értékes, mert a szintén a BL-indulásért küzdő Union Berlin 1–0-s vereséget szenvedett a kiesés elkerüléséért küzdő Augsburg otthonában. Ezzel Szoboszlaiék nem is egy, hanem két helyet javítva a dobogóra ugrottak fel. 

Az Union negyedik, a Freiburg pontegyenlőség mellett ötödik.

A Dárdai Pál vezette Hertha Berlin az első győzelmét érte el a magyar szakvezető visszatérése óta. A fővárosi csapat hazai pályán 2–1-re nyert a szintén veszélyzónában lévő Vfb Stuttgart ellen. Ezzel „klasszikus” hatpontos meccset nyert a kiesés elkerüléséért folytatott harcban.

A Hertha ugyan továbbra is sereghajtó, de három pontra felzárkózott közvetlen riválisaira, a Stuttgartra és a VfL Bochumra. Ne felejtsük el, a 16. hely már osztályozót érne, így pedig a bennmaradás reményével kecsegtet(ne).

A Freiburg csodája véget ért, Dárdaiéké talán elkezdődött...

LABDARÚGÁS
NÉMET BUNDESLIGA
31. FORDULÓ
SC Freiburg–RB Leipzig 0–1 (Kampl 73.)
Hertha–Stuttgart 2–1 (Kempf 29., Niederlechner 45 + 2., ill. Guirassy 38.)
Augsburg–Union Berlin 1–0 (Beljo 53.)

Rovatok