Index Vakbarát Hírportál

Erling Haaland önzetlen akart lenni, majdnem ráfaragott a Manchester City

2023. május 6., szombat 18:34

A Manchester City remekül kezdte a Leeds United elleni bajnokit az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 35. fordulójában, ám végül egy kimaradt tizenegyes miatt mégis izgulnia kellett a sikeren. Frank Lampard visszatérte óta először nyert a Chelsea; Harry Kane tartotta életben a Spurs BL-álmát.

Nem telt el 30 perc a Manchester City és a Leeds United összecsapásából, amikor Ilkay Gündogan duplájával már lényegében le is rendezte a meccset az éllovas. A német középpályás a 19., majd a 27. percben volt eredményes, mindkétszer Rijad Mahrez asszisztjából (2–0).

Az angol edzőkeringőbe majd két év után visszatért, a Leeds élére a héten kinevezett Sam Allardyce a meccs előtt arról beszélt, nem érdeklik az esélyek, három pontért utazik újdonsült csapatával az Etihadba, s be fogja bizonyítani, hogy sem Pep Guardiola, sem Jürgen Klopp vagy Mikel Arteta nem nagyobb taktikus és edző őnála.

Végül néhány pillanatra tényleg úgy tűnt, a Leeds megtréfálhatja a Cityt, ehhez azonban egy remek edzői húzás helyett Erling Haaland nagyvonalúságára volt szükség. A 73. percben ugyanis büntetőhöz jutott a házigazda, amely ezzel tényleg pontot tehetett volna a meccs végére... Haaland pedig átadta a rúgás lehetőségét Gündogannak, aki így pályafutása első angliai mesterhármasának kapujába került. Csakhogy a német hibázott, a Leeds pedig a kimaradt tizenegyest követő első támadásából szépített! Rodrigo hozta vissza a meccsbe a kiesés elől menekülő vendégeket (2–1).

Az éllovas végül kihúzta a hajrát, de Guardiola arckifejezése elégedettség helyett inkább tükrözött dühöt az utolsó percekben. Akár még jelzésértékű is lehet, hogy a hajrában lecserélte az addig a csapatkapitányi karszalagot viselő Gündogant is.

A pocsék formába került Tottenham hazai pályán 1–0-s sikert ért el a Crystal Palace ellen. A győztes gólt Pedro Porro labdájából Harry Kane szerezte. A Spurs ezzel a nemzetközi kupaszereplés szempontjából fontos sikert ért el, s megőrzött valamennyit a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik hely megszerzésére irányuló reményeiből, amelyek pontvesztés esetén csaknem nullára redukálódtak volna, s egy esetleges Manchester United-sikerrel teljesen el is szálltak volna.

Kilenc nyeretlen találkozó után győzött ismét a Chelsea, amely a Bournemouth otthonában a hajrában született gólokkal harcolta ki a három pontot. Ez volt Frank Lampard első sikere, mióta ideiglenes menedzserként visszatért korábbi csapatához (1–3). 

Az elmúlt két hónapban nagy menetelést bemutató Aston Villa a Manchester United után a Wolverhampton otthonában kapott ki 1–0-ra. Ezzel egy hét alatt jelentősen redukálta esélyét az Európa-liga 2023–2024-es kiírásában való részvételre.

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE
35. FORDULÓ

Manchester City–Leeds United 2–1 (Gündogan 19., 27., ill. Rodrigo 85.)
Tottenham–Crystal Palace 1–0 (Kane 45 + 1.)
Bournemouth–Chelsea 1–3 (Vina 21., ill. Gallagher 9., Badiashile 82., Joao Félix 86.)
Wolverhampton–Aston Villa 1–0 (Toti 8.)

Rovatok