Index Vakbarát Hírportál

Ahol a vörös bikák születnek – Szoboszlaiék edzőközpontjában jártunk

2023. május 16., kedd 06:07

Lipcsében járva meglátogattuk az RB Leipzig tizenkét éve alapított futballakadémiáját, amely évről évre egyre több lehetőséget biztosít a fiatal tehetségek, valamint a szintén ezt a létesítményt használó felnőttcsapat tagjainak felkészüléséhez, rekreációjához és kikapcsolódásához is. A több mint hathektáros területen egy lakóparkkal egyenértékű komplexum és hét teljes értékű futballpálya terül el. A filozófia pedig kristálytiszta – a főbejárat mellett díszelgő felirattól az U19-es csapat taktikájáig.

Balról a városi vidámpark, jobbról az Elsterbecken szegélyezi az utat, amely bevezet a sporttelepre. A hathektáros területen 2011-ben kezdett építkezni a Red Bull-csoport, hogy hamarosan kinőjön szinte a semmiből az akadémiájuknak otthont adó létesítmény. A központban hat teljes méretű futballpálya áll a fiatalok, s egyúttal az első csapat rendelkezésére, közte az 1700 fő befogadására alkalmas Cottaweg Stadionnal, amelyben látogatásunkkor épp a Borussia Dortmund U19-es csapatát fogadta a Leipzig korosztályos együttese.

A sportközpont főépülete jelenleg 17 csapatnak és mintegy 250 fiatalnak ad otthont több mint ötven szobájával. Fedett műfüves edzőpályával, 50 méteres futópályával és amire különösen büszkék, egy 800 négyzetméteres edzőteremmel, amely kész minden igényt kiszolgálni, amit csak az utánpótlás- és a profi futball megkövetelhet. S ha valaki azt gondolja, utóbbi egész nagy, halkan tegyük hozzá, az akadémiához tartozó épületegyüttes 13 500 négyzetmétert ölel fel. Akad benne három szauna, úszómedence és több, a regenerációt segítő kriokamra is.

Az egyik legfrissebb fejlesztés az úgynevezett SoccerBot360 terem, ahol egy műfüves pályarész köré teljes egészében tudnak vetíteni, így pedig szinte bármilyen játékszituációt szimulálni. A rendszer érzékeli a virtuális célszemélyek felé indított passzok pontosságát és erősségét, a lövések, fejesek minőségét és még megannyi játékelemmel kapcsolatos mérhető adatot.

A létesítményről sokat elárul, hogy a német felnőttválogatott is gyakran látott vendég, 2018-ban és 2019-ben többször is készült itt az akkor még Joachim Löw vezette alakulat. De a női és az utánpótlás-válogatottak összetartásának is adott már otthont a centrum.

A főbejárat mellett óriási betűk hirdetik a klub mottóját, You Can Do Anything – azaz Képes lehetsz bármire. Ennek a szlogennek a szellemében zajlik a munka akadémiaszerte, ráadásul nemcsak Lipcsében, hanem a klubcsoporthoz tartozó többi utánpótlás-nevelő intézményben is a világ megannyi pontján.

Az U19-esekre jó hat és fél órával a felnőttcsapat Werder Bremen elleni bajnokija előtt mintegy 400-500 fő volt kíváncsi. A késő délelőtti napsütésben istenigazából három jól elkülöníthető részre lehetett csoportosítani a nézőközönség tagjait.

1: azokra, akik a délutáni Bundesliga-meccsre kezdték meg a hangolást, már most jól látható sörmennyiséget fogyasztva.

2: azokra, akik gyermekeikkel – meglehet, néhányan maguk is rúgják a bőrt – jöttek kikapcsolódni.

3: a szerény kisebbségben lévő, de így is feltűnő öltönyös, garbópulcsis férfiakra, kezükben notesszel vagy laptoppal, akik alighanem egyik-másik német vagy európai rivális játékosmegfigyelői lehettek.

Érdekesség, hogy a Leipzig 2017 óta nem szerepeltet „tartalék csapatot”, az akadémiai képzés plafonját a most pályára lépett együttes jelenti. A gárda jelenleg a Junior Bundesliga felső házában küzd, az E csoportban a Hamburggal, a Stuttgarttal, a Fortuna Düsseldorffal és a mai ellenfél dortmundiakkal szerepel közös ötösben. A keretét pedig olyan ígéretek alkotják, mint a Bundesligában idén már bemutatkozott bal oldali mindenes, Sanoussy Ba, vagy a hozzá hasonlóan U19-es német válogatott kapus, a Gulácsi Péter sérülése óta többnyire az első kerettel készülő, a Bajnokok Ligájában többször is keretbe nevezett Jonas Nickisch. Az azonban árulkodó, hogy hiába a fényes pedigré, nem ők, hanem a 18. születésnapját alig két hónapja betöltött Simon Shierack vezette pályára az „ifjú bikákat” csapatkapitányként.

A másik oldalon egy valamivel még fiatalabb Dortmund állt, megannyi, az U17-es csapatból feljátszó futballistával, például a még csak tizenhat éves Tyler Meiserrel. Pályára lépett a BVB szintjén is kiemelkedő tehetségként emlegetett csatár, a két éve az Ajax Amsterdam akadémiájáról megszerzett Julian Rijkhoff, aki 29 meccsen 25 gólnál jár a szezonban, valamint a balszélső, Samuel Bamba is, más kérdés, hogy sokáig úgy tűnt, ezen a meccsen kvalitásaikból szinte semmit nem bizonyítanak…

Érdekes volt figyelni, hogy a lipcseiek a meccs nagy részében ugyanazt a háromvédős taktikát erőltették, mint amiben Marco Rose a felnőtteket is szerepelteti a legtöbb találkozón. Ellenben a Dortmundnál nem lehetett felismerni ennyire egyértelmű klublenyomatot, sőt, kifejezetten sokat változott a játékosok helyezkedése, meccs közben is új formációkat próbálgatva.

Mindez persze nem véletlen, Rose időről időre részt vesz az utánpótláscsapatok edzésein, az edzői stábok között pedig szintén folyamatos a kapcsolattartás. Sőt, ősszel olyan meccs is akadt, amikor a felnőttek miatti válogatottszünetet kihasználva Rose elutazott a csapattal egy idegenbeli bajnokira.

Olyan rend és fegyelem az öltözőnkben talán még sosem volt

– mesélte a Leipzig hivatalos honlapjának az esetről Peter Robin korosztályos szakvezető.

A találkozó nagy részében a Leipzig dominált, a házigazda Shierack góljával már az 5. percben megszerezte a vezetést (1–0), és a folytatásban csak azért nem tudta pikkpakk növelni az előnyét, mert az U17-es korosztályból feljátszó Robin Lisewski újabb és újabb bravúrral jelentkezett a dortmundi kapuban. Shierack a félidő hajrájában egy tizenegyest is kiharcolt, ezt azonban Ba büntetlenül hagyta, jó egy méterrel a jobb felső sarok fölé tekerve a labdát.

Az akadémia főépületéről szintén tökéletes rálátás nyílik a centerpályára, az első 45 percben egyik-másik ablak ki is nyílt, és hol öltönyös, hol melegítős emberek pillantottak ki rajta.

A második félidő második percében a semmiből egyenlíthetett volna a BVB, miután a csereként beállt Vincent Zaruba összehozott egy felesleges tizenegyest, ám ezt meg Rijkhoff rúgta kapu mellé. Zaruba aztán nem sokkal később eladott egy labdát a saját tizenhatosán belül, amiből Vasco Walz már egalizált (1–1). A lipcsei kispadról jól szállt be a 17-es, s bár a két játékos fizimiskája aligha lehetne eltérőbb, néhol a nagy csapat 17-esét, Szoboszlai Dominikot véltük felfedezni Aris Bayindir lendületes meglódulásaiban, labdavezetéseiben és a tizenhatos előteréből eleresztett ígéretes lövéseiben. A mindössze 16 éves, török felmenőkkel is rendelkező fiúcskáról mindenesetre sokkal könnyebb volt elképzelni, hogy egyszer majd Bundesliga-játékos lesz, mint a védelemben szereplő Zarubáról.

A Dortmund az utolsó 20 percre átvette az irányítást, holott semmi különösebbet nem tett a Ruhr-vidéki csapat, csupán beszállt a termetével és mozgásával is Youssoufa Moukokót idéző, szélvészgyors Isaak Nwachukwu a kispadról, akit a bal szélen több hosszú labdával is megkínáltak a társak. Az egyik ilyenből pedig pontosan centerezett, majd Danylo Kresvsun közreműködésével Bamba elé került a labda. A végeredmény egy védhetetlen lövés 14 méterről a jobb alsóba (1–2). A 90. percben a Leipzig egy újabb csereember, Pestel Kurt góljával egyenlített, de végül így is pont nélkül maradt, a 93..-ban ugyanis egy újabb hosszú labdát lekezelve Bamba a kimozduló kapus felett 14 méterről a hálóba emelte a BVB győztes találatát (2–3).

A mérkőzés valahol ékes bizonyítéka volt annak, amit az RB Leipzig filozófiájáról tudunk. A klub utánpótlásában 2016 óta dolgozó, a jelenlegi U19-es korosztályt csaknem a kezdetektől gardírozó Peter Robin akkor is kitartott a 3–5–2-es alapjáték mellett, amikor a dortmundiak célfutballra váltottak és ebből előnyt is kovácsoltak.

Lehet, hogy az U19-es bajnoki címre végül nem lesz reális esélye a Leipzignek – a lebonyolítás miatt egyetlen vereség is nagyon sokba kerülhet a bajnokság ezen szakaszában –, mégis valahogy könnyebb elképzelni, hogy ebből a csapatból valaki akár a Bundesliga-szezon két hét múlva esedékes zárófordulójában pályára lépjen, mint a Dortmundnál. Ahogyan azt is, hogy hosszabb távon is hasznos tagja legyen a Rose-féle felnőttcsapatnak, ugyanis olyanok, mint a csereszavatos puzzle-darabok. Csak nyilván még kevesebbet bírnak erőnléttel, nem volt olyan intenzív a presszing és annyi labdaszerzési kísérlet, mint a német élvonal harmadik helyén álló felnőtteket jellemzi.

„A legfőbb cél számunkra, hogy a munkánkkal megteremtsük a lehetőséget a játékosaink számára, hogy idővel az első csapatban is esélyt kapjanak. Vagy ha ez a forgatókönyv nem is valósul meg, hát minél felkészültebbek legyenek a profi labdarúgásra. Ez a cél, minden megszerzett három pontnál többet ér” – vallja filozófiaként Robin Peter, és ezzel aligha van egyedül a Red Bull-futballcsoport gigantikus gépezetében.

A látottak alapján higgyük is el neki, nem csak az esetleges vereségek magyarázataként mondja.

(Borítókép: picture alliance / Getty Images Hungary)

Rovatok