Index Vakbarát Hírportál

A vasárnap este történtekhez képest a Miami Vice szelíd lányregény

2023. május 22., hétfő 06:45 | aznap frissítve

A Miami Heat törpéből óriássá nőtt, és lehengerlő stílusban száguld 2020 óta első NBA-döntője felé. A totál esélytelen kiscsapat vasárnap este 128-102-re legázolta a 17-szeres bajnok Boston Celtics csapatát, már 3-0-ra vezet a keleti főcsoport döntőjében, és ekkora előnyről még soha, senki nem veszített a liga történetében. Alakul egy sohasem volt finálé a Heat és a Denver Nuggets között.

Nem véletlenül nyilatkozta a minap Erik Spoelstra, a Miami vezetőedzője, hogy a play-in a legjobb dolog az elmúlt tíz évben, amit az NBA nagyokosai kitaláltak. Merthogy a floridai csapat éppen a play-inből, vagyis az osztályozóból jutott be a rájátszásba, ahol nyolcadik kiemeltként megállíthatatlanul szárnyal. Előbb 4–1 az alapszakaszgyőztes Milwaukee Bucks, majd 42 a New York Knicks ellen. Most pedig már 30-ra vezet a Heat a konferenciadöntőben a tavalyi finalista Boston Celtics ellen. És, mint jól tudjuk, 30-s hátrányból még egyetlen csapat sem tudott fordítani a ligában.

Két bostoni siker után vasárnap hazai pályán parádézott a Heat, méghozzá a TNT fantasztikus kommentátori csapata, Ernie Johnson anchor (azaz vezető riporter), Shaquille O'Neal, Kenny Smith és Charles Barkley szeme láttára, a nézőtéren egy elkerített karámban dolgozó sztároktól karnyújtásnyi távolságra. (Shaq 2006-ban bajnokságot nyert a Heattel, majd 2011-ben Bostonban fejezte be pályafutását.)

Ha valami bebizonyosodott ezen a meccsen, az az, hogy a Heat két bostoni győzelme nem volt véletlen. Otthon, a Kaseya Center 20 088 nézője, telt ház előtt 128102-re kivasalta a szánalmas benyomást keltő ellenfelet, amely a harmadik negyed közepére feladta a meccset. Persze mit is lehetne tenni, amikor az ellenfél 9160-ra vezet?!

Semmit, legfeljebb bedobni a törülközőt. Ez is történt, a negyedik negyedben már a cserék cseréi voltak a pályán. Ha már Miamiban vagyunk, talán még emlékszünk a Miami Vice című krimisorozatra Don Johnsonnal, ami arról híresült el, hogy korábban nem látott erőszakos jelenetek voltak benne.

Nos, a Heat vasárnap esti teljesítményének megtekintését is csak az erős idegzetű Celtics-drukkereknek ajánljuk…

A Heatnek minden összejött ezen az estén. Duncan Robinsonék 54,3 százalékkal dobták a triplákat (19/35), hatan értek el két számjegyű pontszámot, egy bizonyos Gabe Vincent nevű nigériai kosaras, akit nem is draftoltak, annyira gyenge volt az egyetemen, 29 ponttal karriercsúcsot ért el. Nem véletlen, hogy a 26 éves srácot Barkley-ék odaültették maguk közé a meccs után, és kifaggatták:

Jellemző a hazaiak kiegyensúlyozott teljesítményére, hogy Jimmy Butlernek, a Heat vezérének nem is kellett erőlködnie, laza 16 pontjával egy volt a sok közül. Duncan Robinson a cserepadról 22, Caleb Martin 18 pontig jutott. 

A Celtics két szupersztárja együttesen 12/35-ös mezőnymutatót produkált, ami siralmas; Jayson Tatum 14, Jaylen Brown 12 pontot szerzett. 

Az NBA döntője június elsején kezdődik, ezt a dátumot már előzetesen kijelölték a tévéközvetítések miatt, és ahogy most állnak a dolgok, majdnem egy hétig nem lesznek meccsek. Tudniillik Nyugaton hétfő este játssza a negyedik mérkőzést a Nuggets és a Los Angeles Lakers, s mivel a Denver 30-ra vezet, könnyen be is fejeződhet a sorozat. Ahogy kedden Keleten is

Korábban sohasem volt még arra példa, hogy mindkét konferenciadöntő söpréssel fejeződjön be. Most ez megtörténhet.

Keleti főcsoport-döntő, 3. mérkőzés:

Miami Heat–Boston Celtics 128102. Ld.: Vincent 29, D. Robinson 22, Martin 18, Butler 16, Adebayo 13, Strus 10, ill. Tatum 14, Brown, G. Williams, Pritchard 12-12, Kornet 11. A Heat 30-ra vezet.

Rovatok