Index Vakbarát Hírportál

A Sevilla egyszerűen legyőzhetetlen az Európa-ligában

2023. május 31., szerda 10:51

Ha a második számú európai kupasorozatban érdekelt a Sevilla, reszkethetnek a riválisok, az andalúz labdarúgócsapat ugyanis az Európa-liga specialistájává nőtte ki magát; eddig hatszor jutott döntőbe, és mind a hatot meg is nyerte. Ma este Budapesten írhatja tovább a történelmet José Luis Mendilibar alakulata, amelynek a hetedik végső győzeleméért az AS Roma együttesét kell két vállra fektetnie a Puskás Arénában. Jöjjön egy kis múltidézés a sevillai nagy pillanatokkal.

Ha valaki kíváncsi arra, mi történik akkor, amikor egy megállíthatatlan erő találkozik egy mozdíthatatlan tárggyal, nem kell mást tennie, mint megtekintenie az El döntőjét. Amellett ugyanis, hogy a Sevilla mérlege makulátlan az El-döntőkben, ugyanez elmondható José Mourinho és a nemzetközi fináléba jutó csapatai kapcsán: 

a portugál zseni ötböl öt diadalt aratott.

A magyar fővárosban ma este az egyik sorozat biztosan megszakad, a Special One döntői után most a Sevilla aranycsatáit idézzük fel.

2005–2006, UEFA-kupa: Sevilla–Middlesbrough 4–0

A mostani generációnak talán már nem mond sokat a tradicionális szigetországi együttes neve, amely 2017-es kiesése óta hiába próbál visszajutni a Premier League-be. Pedig 17 évvel ezelőtt még nemzetközi kupadöntőt játszott, olyan játékosokkal a soraiban, mint a jelenlegi angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate, a Chelsea ikonikus támadója, Jimmy Floyd Hasselbaink, vagy éppen az ausztrálok csatárklasszisa, Mark Viduka. A fináléban viszont nem termett sok babér számára, a Sevilla ugyanis azok után, hogy többek között a Schalkét, a Zenitet, a Lille-t vagy a Lokomotiv Moszkvát is búcsúztatta, játszi könnyedséggel, a duplázó Vincenzo Maresca vezérletével 4–0-ra kiütötte Steve McClaren csapatát.

 2006–2007, UEFA-kupa: Sevilla–Espanyol 2–2 – tizenegyesekkel 3–1

Túl sokat nem kellett várni az andalúzok második címére sem, a következő szezonban ugyanis a spanyol házidöntőben a kisebbik barcelonai alakulat ellen megvédték címüket. Ez azért most keményebb menet volt, hiszen a rendes játékidőben 1–1, a 2×15 perces hosszabbítást követően pedig 2–2 állt az eredményjelzőn, így tizenegyespárbaj döntött a kupa sorsáról. Az Espanyol játékosainak lába azonban megremegett, négyből csupán egy büntetőt értékesítettek, míg a Sevillából a negyedik körig csak Dani Alves hibázott, a tragikusan fiatalon elhunyt Antonio Puerta 11-ese pedig eldöntötte a trófea sorsát. Az egyenes kieséses szakaszban egyébként valamivel nehezebb dolga volt Juande Ramos együttesének, hiszen a fináléba a Sahtar, a Tottenham, valamint az Osasuna testén keresztül vezetett az út.

 2013–2014, Európa-liga: Sevilla–Benfica 0–0 – tizenegyesekkel: 4–2

Ebben a szezonban az El-csoportkört első helyen abszolválta az alakulat, igaz, az ukrán Dnyiprót, a portugál Pacost és a román Panduriit illett is megelőznie. A nyolcaddöntőben a városi rivális Betist viszont óriási küzdelemben, végül büntetőkkel sikerült kivernie, majd a Porto és a Valencia sem tudta megállítani az akkor már Unai Emery által dirigált sevillaiakat, akik a Benficával döntőztek. Nem ez volt a történelem leglátványosabb csatája, 120 percen keresztül nem született gól, az orosz rulettben viszont megint az andalúzoknak voltak kötélből az idegei, ami szó szerint aranyat ért, szám szerint a harmadikat.

 2014–2015, Európa-liga: Sevilla–Dnyipro 3–2

A történelem megismételte önmagát, olyan értelemben legalábbis, hogy egy sevillai nemzetközi trófeát rögtön követett egy másik, Emeryék ugyanis megvédték a címüket. A csoportkörben ezúttal csak a második helyet szerezték meg a holland Feyenoord mögött, utána viszont a Mönchengladbach, Villarreal, Zenit, Fiorentina négyes elleni párharcokat is megnyerték, míg a döntőben egy látványos, gólgazdag mérkőzésen, ezúttal jórészt Carlos Bacca duplájának köszönhetően lett meg a negyedik siker.

2015–2016, Európa-liga: Sevilla–Liverpool 3–1

És ha egyszer egy üzlet beindul… Három éven belül sorozatban a harmadik aranyérem is meglett, noha előzetesen talán ez volt az a döntő, ahol a rivális számított esélyesebbnek, hiszen akkor már Jürgen Klopp felelt a „vörösök” szakmai munkájáért. Ennek ellenére hiába vezettek az angolok a szünetben, a Sevilla a második játékrészben három góllal válaszolt – Kevin Gameiro egyszer, Jorge Moreno kétszer volt eredményes –, így övé lett a trófea. Ez volt egyébként az egyetlen olyan alkalom, amikor a Bajnokok Ligájából kiesve folytatta tavasszal az El-ben a spanyol együttes, a Liverpool előtt pedig a norvég Moldét, a svájci Baselt, a spanyol Bilbaót, valamint az ukrán Sahtart fektette két vállra.

 2019–2020, Európa-liga: Sevilla–Internazionale 3–2

Mindmáig az utolsó sikert három szezonnal ezelőtt aratták a sevillaiak, akik a nem túl acélos, ciprusi APOEL, azeri Qarabag és a luxemburgi Dudelange fémjelezte csoportot abszolválták tükörsimán. A koronavírus-járvány miatt megtépázott szezon végjátékát Németországban, zárt kapuk mögött rendezték, az egymeccses párharcok során pedig a mostani döntős rivális AS Romát, valamint az angol Wolverhamtpont és Manchester Unitedet ejtették ki, mielőtt az öt gólt hozó fináléban az Inter ellen hatodszor is felülhettek Európa csúcsára.

Hogy meglesz-e a hetedik siker is, az a ma esti, budapesti fináléban 21 órától kiderül a Puskás Arénában.

Melyik csapat nyeri meg az Európa-liga-döntőt?

  • 2257
    Roma
  • 1752
    Sevilla

(Borítókép:  Federico Gambarini / picture alliance / Getty Images)

Rovatok