Index Vakbarát Hírportál

Nem elég a Sziklás-hegység, még ott volt a szerb emberhegy is

2023. június 2., péntek 06:12

Csak a szokásos. Ahogy az idei rájátszásban mindannyiszor, a Denver Nuggets ezúttal is simán legyőzte ellenfelét a Ball Arenában. Ezzel 9-0 a mérlege a playoffban, amikor 1608 méter magasan fekvő otthonában játszik. Nem mellesleg 1–0-ra vezet az NBA döntőjében a Miami Heat ellen. Nikola Jokics természetesen most is tripla-duplával járult hozzá a 104–93-as győzelemhez.

Nem elég, hogy Denverben, egymérföldes tengerszint feletti magasságban ritka a levegő, a Ball Arenában még idegesítik is az ellenfeleket különféle transzparensekkel. Mindenhol látható az 5280-as szám (ennyi láb magasan van a város), lépten-nyomon bemondják, hogy ebben a magasságban gyorsabban fárad az ember, sőt a hipoxia következtében el is ájulhat.

Ami azt illeti, péntek hajnalban nem ájultak el a Miami Heat játékosai az NBA-döntő első mérkőzésén, de a harmadik negyed elejére már 21 pontos hátrányba kerültek, és bár volt egy kisebb fellángolásuk, amikor 11–0-s sorozattal feljöttek tíz pontra, sőt 2:34-gyel a vége előtt egyszer 9 pont is volt a különbség, végül simán győzött a Nuggets 104–93-ra. A következő meccs is Denverben lesz vasárnap hajnalban.

Szép módszeresen szedte ízekre ellenfelét a Nuggets. Nikola Jokics, a zombori zseni előbb a gólpasszokat szórta, majd a pontokat is elkezdte termelni. 27 pontnál, 10 lepattanónál és 14 asszisztnál állt meg, tripla-dupla, a kilencedik Jokicstól ebben a playoffban, a legutóbbi hét mérkőzésen a hatodik. Figyelemre méltó, hogy mindössze 12 rádobásra volt szüksége a hatékony óriásnak, ebből nyolc bement, és büntetőből is 10/12 volt a mutatója. Ő a nyolcadik kosaras, aki a döntő első meccsén tripla-duplát ér el, de a 27 pontot közülük egyik sem érte el.

Szóval, Jokics a világ leghatékonyabb kosarasa. Ő lett a meccs embere.

Ilyen gólpasszokat adott a Joker. 

Főleg, ha Jamal Murray-nek is „sül” a keze (26 pont, 10 assziszt, 6 lepattanó) és a mellékszereplők is remekelnek. Nehéz elképzelni, hogy ne a Nuggets nyerje meg a döntőt. 47 évvel ezelőtt csatlakozott az NBA-hez a franchise, már itt lenne az ideje.

Már az első félidőben eldőlt a meccs sorsa, nagyszünetben 59–42-re vezetett Michael Malone edző csapata. A döntő kezdete előtt Malone azért aggódott, hogy a kilencnapos szünet nem zökkenti-e ki a csapatát a ritmusból. Nem zökkentette, olajozott gépezetként zakatolt a Denver. Ilyen pazar támadásokat vezettek Jamal Murray-ék:

A Heat éleslövészei pontatlanul céloztak. Jimmy Butler 13 pontnál állt meg (6/14 volt mezőnyből), Max Strus 0/10, Caleb Martin 1/7, Duncan Robinson 1/6. Így tényleg nem lehet nyerni. 

NBA-döntő, 1. mérkőzés:

Denver Nuggets–Miami Heat 104–93
Legjobb dobó: Jokics 27, Murray 26, Gordon 16, Porter Jr. 14, B. Brown 10, ill. Adebayo 26, Vincent 19, Highsmith 18, Butler 13, Lowry 11.

(Borítókép: Nikola Jokics. Fotó: AAron Ontiveroz / The Denver Post / Getty Images)

 

Rovatok