Index Vakbarát Hírportál

Szélsőjobbos eseményen lépett fel a BL-döntő játékvezetője

2023. június 2., péntek 15:44

Szymon Marciniak kapta meg a 2023-as Bajnokok Ligája-szezon döntőjének vezetését, ám a lengyel játékvezető hétfőn egy szélsőjobboldali rendezésű eseményen lépett fel. Az UEFA úgy döntött, nem veszi le Marciniakot az isztambuli fináléról.

A zsidók, a melegek, az abortusz, az adóztatás és az Európai Unió ellen vagyunk 

fogalmazta meg irányelveit 2019-ben a szélsőjobboldali lengyel Konfederacja nevű párt vezetője, Slawomir Mentzen. Hétfőn pedig Szymon Marciniak, a világ egyik legjobb játékvezetője – akit az UEFA a 2023-as Bajnokok Ligája-döntőre delegált – egy Slawomir által rendezett eseményen adott elő és mesélt a világbajnokságon szerzett tapasztalatairól. A 42 éves lengyel bíró vezette ugyanis a 2022-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét is. A lengyel médiában ezt követően kezdtek terjedni a hírek, hogy leveheti az UEFA Marciniakot a döntőről. 

Pénteken a lengyel szövetség kiadott egy közleményt, melyben a leszögezik, hogy a játékvezető nem tudta, ki szervezte a rendezvényt, és Marciniak sosem találkozott a szélsőjobboldali politikussal. Marciniak is bocsánatot kért mindenkitől, és elmondta: ha tisztában van vele, hogy milyen hátterű rendezvényre mondott igent, akkor nem ment volna el rá. Az UEFA is kivizsgálta a történteket, és úgy döntött, hogy nem veszi le Marciniakot az isztambuli BL-döntőről – írja az rte.ie

Rovatok