Index Vakbarát Hírportál

Zokogva vonult le a pályáról a spanyol botránybíró

2023. június 5., hétfő 11:07

Díszsorfallal, tapsvihar közepette búcsúztatták a profi játékvezetéstől Antonio Mateu Lahozt Spanyolországban. A labdarúgó-világbajnokságon botrányba keveredett és hazájában is sokat kritizált spori év elején jelentette be, hogy ez lesz az utolsó szezonja a La Ligában, 46 esztendősen visszavonul. Az utolsó meccse a Mallorca–Rayo Vallecano-összecsapás volt.

A spanyol élvonalban 2008-ban bemutatkozott játékvezető pályafutása során – a nemzetközi utánpótlástornákat is figyelembe véve – több mint 500 meccsen ténykedett vezető bíróként. 2011 óta volt tagja a FIFA keretének, pályafutása csúcspontját pedig alighanem a 2021-es Bajnokok Ligája-döntő jelenti, amelyet a Chelsea 1–0-ra nyert meg a Manchester City ellen.

Lahoz Spanyolországban kétes megítélésnek örvendett, mindezt azzal vívta ki, hogy szokása volt az átlagnál jóval több lapot kiosztani. Ebben az idényben például 31 tétmeccsen 108 sárgát és hat (második sárgával kivívott) piros lapot mutatott fel. A világbajnokságon a Hollandia–Argentína-világbajnokságon nyújtott teljesítményével hívta fel magára a kritikusok figyelmét – a találkozó után nem is kapott már több meccset Katarban. A vb-t követően sem csitultak körülötte az indulatok, a Barcelona és az Espanyol derbijét 15 sárgával és két pirossal abszolválta. Nem sokkal a meccs után kezdett terjedni a hír, hogy 46 évesen inkább befejezi a karrierjét – alighanem a megannyi kritika és a nyilvánosságban felé özönlő gyűlölethullám is szerepet játszott a döntés meghozatalában.

A búcsúja ezzel együtt szépre sikerült, a Mallorca és a Rayo játékosai díszsorfalat álltak neki, miközben könnyek között levonult a pályáról. Érdekesség, hogy a hazaiak által 3–0-ra megnyert, a szezon utolsó fordulójában komolyabb téttel már nem bíró meccsen egyetlen lapot sem osztott ki!

Érdekesség, hogy bár nagy lapszóró hírében állt, a spanyol élvonalban neki jutott 287 bajnokin kiosztott 1393 sárga lapja mindössze 4,85-ös meccsátlag, amivel a liga történetének top húsz játékvezetője közé sem fér be.

Rovatok